Recuperarea datelor poate părea ușoară și rapidă cu ajutorul aplicațiilor de acest tip dezvoltate în ultima perioadă. Dar există și riscuri importante, iar dacă descărcați de pe Internet o aplicație neverificată puteți face mai mult rău decât bine. Sfatul meu este să apelați la o firmă specializată în servicii de acest gen, cum ar fi Bit Data Recovery, care au un istoric de cazuri reușite. În primul rând o astfel de firmă vă garantează faptul că toate datele care pot fi recuperate sunt în siguranță. În cazul unor aplicații, mai ales gratuite, nu puteți avea garanții.
Recuperare date hdd
Apoi sunt mulți factori care pot duce la probleme de citire a hard-discului. Poate e vorba doar de pierdere index-ului, poate că nu este vorba decât de o defecțiune fizică a unei piese, poate că e o problemă de firmware. Acest diagnostic nu poate fi făcut cu aplicații de pe Internet. Poți afla sigur ce s-a întâmplat și care sunt opțiunile de urmat doar după ce consulți un specialist. Bit Data Recovery garantează confidențialitatea datelor și poate stabili rapid dacă este o problemă mecanică, electrică sau software. Sau poate doar o simplă virusare a sistemului.

Hard-discurile interne se strică destul de des. Cele externe, care se conectează pe USB, sunt mai fiabile, dar nici ele nu rezistă 100%. SSD-urile o duc bine, dar tot există defecțiuni. Iar tot mai mulți utilizatori au probleme și cu carduri de memorie, stick-uri sau chiar DVD-uri și CD-uri mai vechi.

Fișierele șterse, de cele mai multe ori chiar de utilizator, nu dispar automat de pe HDD. În general sunt șterse doar referințele la locația lor din index-ul de fișiere, spațiul devine într-adevăr disponibil pentru a scrie alte fișiere. Dar dacă nu ați tras ceva pese, există șanse să fie accesibile. Recuperarea datelor e posibilă și parțial, în funcție de starea datelor.

Există online numeroase tutoriale și articole practice în care se arată că puteți recupera singuri datele. Sunt diverse aplicații, care pot fi instalate și rulate pentru a diagnostica sau pentru a încerca să recupereze ce se poate de pe hard disc. Din păcate, unele pot fi periculoase și pot strica discul definitiv.

De cele mai multe ori este doar o problemă software, cauzată de sistemul de operare, de partiții sau de viruși. Dar se poate întâmpla să se defecteze și componentele hardware ale HDD-ului. De-aia un specialist trebuie să analizeze hard-discul și să stabilească cea mai bună variantă de recuperare a datelor. Sau cea mai bună metodă de reparare a lui.

De aceea, abordarea corectă este să mergeți la un specialist, mai ales dacă aveți date importante pe acel HDD.