În seara asta, ministrul Valerian Vreme, șeful MCSI, a ținut să discute cu niște bloggeri situația ACTA și mai ales a fost interesat să afle ce părere avem noi despre document și care ar fi soluțiile la problemă. După cum știm, mass media a anunțat că Vreme ar fi semnat la Tokyo acordul comercial, apoi a apărut la TVR pentru a oferi niște explicații, dar dezbaterea nu a fost foarte clară.

Au mai fost la discuție Arhi și Bogdan Manolea.

După cum poate știți, și eu am discutat la TVR1 problema ACTA.

“ACTA a fost semnat la recomandarea Ministerului Economiei. Noi am fost doar consilieri în acest caz”, spune ministrul Vreme. El susține că nu a recomandat semnarea acordului. Actul de la Tokyo a fost semnat de atașatul comercial al României, nu de vreun membru al guvernului.

De asemenea, ACTA nu poate intra în legislația română ca lege, nici dacă trece de Parlamentul European și de Parlamentul României. Trebuie creat un nou act normativ care să transpună acordul în lege = să definească exact actele și măsurile coercitive. În situația actuală aceste precizări nu există, sunt vagi, sunt deschise la interpretări.

De ce poate acționa un ISP în loc de autoritatea statului? Valerian Vreme spune că în România, singura autoritate competentă rămâne Justiția. Bogdan Manolea spune că ACTA poate fi interpretată altfel.

Am mai discutat și despre celelalte legi aflate în diverse faze de adoptare. Big Brother și cartelele SIM cu buletinul. Și aici părerile rămân împărțite, rezultatul rămâne de văzut.