Tocmai a fost confirmat oficial asistentul digital Samsung Bixby, iar pe baza primelor informații are șanse să aibă succes. Mie Bixby îmi amintește doar de bancurile cu John și Sir, dar nu cred că numele prost ales contează prea tare.

Am testat de la început comenzile vocale și diverștii asistenți digitali disponibili. Google Now e ok, poți să-i zici să caute ceva pe Google, cam asta face și Siri, sau pe Wikipedia. Google Now poate face poze sau video sau să activeze/dezactiveze funcții. Poate și Siri să facă poze. Dar de fapt deschide camera și nu face poza, fotografia se realizează dacă apeși tu pe buton. Plus, ceea ce m-a enervat foarte tare, imposibilitatea de a debloca ecranul. Putea să întrebe codul și să verifice automat dacă este corect. Dar Siri nu poate debloca ecranul.

Teoretic, la volan, ar trebui să poată debloca ecranul și să deschidă aplicația dorită fără să mai fie nevoie de amprentă, cod, chestii care te expun riscului. Sau fără să tragi pe dreapta pentru asta. Am înțeles că ar putea suna la 112, nu am testat, nu e de joacă cu așa ceva. Dar totuși, poate nu e chiar așa o urgență și vrei să faci altceva. De exemplu să deschidă WhatsApp și să citească ultimul mesaj. Dar nu ținând ecranul activ, ci după un timp, când conduci și ecranul a fost închis că nu foloseai navigația. Ei bine, nu prea merge.

De fapt, în afara faptului că ai conduce sau ai lucra la laptop (singur în cameră) nu prea văd utilitatea unei convorbiri cu asistentul digital. Voi aveți alte idei?

Fenomenul Alexa pe mine mă lasă rece, practic Amazon au făcut un bot care îți permite să faci cumpărături mai ușor, dar în rest are aceleași funcții ca restul aplicațiilor – poți chema un taxi, poți comanda pizza, chestii absolut banale.

Asistentul digital Samsung

Bixby va fi lansat oficial pe Galaxy S8, dar apoi va fi adus pe mai multe device-uri ale companiei sud-coreene pentru că vor să ajungă rapid la mulți utilizatori. Ca să învețe sistemul de Inteligență Artificială și să se adapteze la ceea ce cer utilizatorii. Dar va avea niște funcții diferite de Siri sau Google Now:

– Bixby controlează complet aplicațiile, activând sau dezactivând toate funcțiile pe care le poți face touch. Problema aici va fi să înțeleagă exact ce vrei tu să facă, o mare problemă pentru toate softurile AI.

– înțelege contextul aplicației, adică ce vroiai să faci și nu trebuie să pornești de la zero, poți apela la asistent în tim ce lucrai deja.

– nu va avea nevoie de comenzi precise, ci va încerca în timp să priceapă sensul chiar dacă nu folosești expresia exact ca în manual.

Toate trei par funcții diferite de ceea ce oferă ceilalți , dacă vor funcționa ok, este posibil să fie utilizabil, în anumite condiții. Ceea ce rămâne enervant este faptul că nu prea poți dezactiva să nu te asculte tot timpul. Să vedeți filmul Ex-Machina dacă aveți ocazia. Trecând peste faptul că e o tâmpenie să te asculte tot ce vorbești, întrebarea rămâne: ce câștigă de fapt Samsung sau Apple făcânt asta? La iPhone dacă dezactivezi Siri, se activează Voice Command, care face același lucru, însă ascultă cu siguranță. Dacă dezactivezi Voice Command, apare Siri automat, fără să apeși tu ceva.