Una dintre erorile comune pentru terminalele Android: Google Play Services has stopped (Servicii Google Play s-a oprit, așa scrie în română), iar apoi nu merge nimic. Nu merg jocurile, nu merg aplicații, nu puteți instala chestii noi. Dacă primul meu sfat ar fi descarcă și instalează magazinul Play din nou, totuși există și alți pași.

Cum rezolv Google Play Services has stopped

Dacă vă apare cumva notificarea că “Serviiciile Google Play s-a oprit”, urmați pașii de mai jos (bănuiesc că ați făcut deja restart la telefon, trecem peste):

1) Actualizați Serviciile Google Play sau dați Remove update. Intrați în meniul Settings (Setări) și acolo căutați managerul de aplicații. La mine e doar APPS, iar odată intrat vezi toate aplicațiile instalate pe Android, inclusiv cele din sistemul de operare cum este Google Play Services sau Google Play Store. Dacă apare acolo buton de Update sau Remove Update( Actualizează, Dezinstalați actualizarea) atunci încercați una din variante. Poate merge actualizat. Poate merge fără ultima actualizare. Dar da, este posibil să nu meargă deloc, atunci treceți la pasul doi.

2) Clear Cache și Clear Data. Tot din Apps sau Manager de aplicații, aveți opțiunea de a șterge memoria Cache și datele stocare. La Android 7 (Galaxy S8) este în Apps, alegi din listă Google Play Services sau Google Play Store și apoi apeși pe Storage și abia apoi apare Clear Cache sau Clear Data. Pentru unii este suficient, va merge apoi. Pentru cei cărora nu le merge nici așa, treceți la pasul 3.

3) Reinstalați Play Services APK. Găsiți pe acest link o bază de date cu variantele Google Play Services pentru Android TV, pentru Android Wear, dar și pentru telefoane și tablete Android.
Pentru a putea instala un APK trebuie să activați pe telefon sau tabletă Unckown Sources – accesarea de aplicații din surse necunoscute. Practic în Settings (Setări) la About Phone (Despre telefon) veți găsi Build number, iar acolo trebuie să apăsați pentru a activa Developer Mode (Mod de dezvoltator). Trebuie apăsat de 6-7 ori succesiv, iar apoi vedeți că s-a activat modul. Apoi în acel meniu găsiți Uncknows Sources. La Android 7 pe Samsung Galaxy S8+ apare acsest meniul la Lock Screen & Security.

Bun, după ce ați activat opțiunea, descărcați Google Play Services APK și instalați direct pe telefon. O simplă instalare nouă ar putea rezolva problema. Puteți încărca un APK mai vechi dacă cel nou nu merge perfect. E posibil să nu meargă, dar pe anumite terminale mai vechi, e posibil să rezolve problema.

4) Remove account și instalat iar. Android seamănă tot mai tare cu Windows, atât ca număr de utilizatori, cât și ca număr de erori. Pentru a rezolva eroarea Google Play Services este posibil să fie necesară ștergerea contului de Play și reinstalarea lui. Pentru asta mergeți în Settings (Setări), la Accounts (Conturi). Dați acolo click pe contul actual și Remove Account. Aveți grijă că se pot șterge unele informații. Apoi adăugați cont nou, introduceți datele – adesa de email și parola, iar toate serviciile ar trebui să meargă iar.

5) Factory Reset. Cea mai grea decizie, dar copiați întâi pozele de pe telefon sau tabletă. Vedeți aici cum transferați jocurile pe un telefon nou. Factory Reset aduce telefonul sau tableta la starea de dispozitiv nou și va trebui să reinstalați totul pe el. Dar ar putea rezolva erorile de software. Faceți asta doar când nu a mers nicio soluție.

Ar mai putea fi o eroare a serviciilor de net. Dacă sunteți pe 3G/4G reîncercați pe WiFi. Dacă sunteți deja pe WiFi, ar putea fi setări de securitate sau un VPN activ care blochează accesul. În orice caz, cam astea sunt toate problemele cu Google Play Services.

Voi, ați avut alte probleme pe tema asta? Cât de greu a fost să le rezolvați?