Am aflat astăzi despre o soluție care le salvează viața părinților care au copii cu diabet insulino-dependent. Și se pare că sunt mulți în România. Copiii nu s-au îmbolnăvit de la fast-food sau dulciuri, ci au o boală din naștere, o defecțiune a sistemului metabolic a cărei cauză este încă studiată și care este dificil de controlat. Copiii pot întra în comă glicemică pentru că nu au simptome similare cu adulții, chiar noaptea în somn pot întra în comă. Părinții trebuie să-i supravegheze constant, iar tratamentul este dificil.


Mihaela Vlăiculescu de la asociația Sprijin pentru Diabet a povestit cum au găsit soluția în cadrul proiectului pentru copiii cu diabet insulino-dependent. Aici tehnologia le permite copiilor și mai ales părinților să aibă o viață normală. Părinții își pierd viața socială și renunță la serviciu pentru a supraveghea constant copilul. Chiar și noaptea, adulții nu dorm pentru ca nu cumva copilul să intre în comă.

Soluția constă într-un sistem format din senzori, aplicație, comunicare live, portal pentru doctori. Copiii poartă constant senzori de glicemie care transmit datele la o aplicație și care introduce automat insulina atunci când este nevoie de ea, cu o pompă specială. În loc de 6-8 injecții pe zi, copiii pot avea o viață aproape normală. Aplicația care fusese gândită inițial pentru  a alerta părinții, a fost ulterior adaptată pentru a face și această injecție automată, dar și pentru a trimite datele și spre medic, care sa urmărească evoluția bolii conform datelor de la senzori.

Cum vede doctorul situația copiilor monitorizați

Părinții văd datele copilului pe un smartwatch, doctorul vede toate datele într-un portal și se poate concentra pe copiii care au probleme mai mari. La ora asta sunt 90 de copii în proiect, 40 de familii care și-au regăsit viața normală, se integrează în societate și părinții au putut reveni la serviciu. Au dispărut practic crizele și spitalizările. Costul dispozitivelor este de 1000 de euro per copil, iar consumabilele sunt 500 de euro pe lună. Nu există foarte mulți medici care să lucreze cu aceste dispozitive, dar încet se mișcă lucrurile și în România. În Slovenia aceste dispozitive sunt finanțate de stat. La noi nu există încă, dar în acest moment se depun actele la Casa de Asigurări.

Sper ca proiectul celor de la Sprijin pentru Diabet să găsească susținerea necesară pentru ca tratamentul celor implicați să continue, iar acest program să fie extins cât mai mult în țară. Mai multe programe de acest gen au fost prezentate la evenimentul Connecting For Good al Fundației Vodafone România.