Business Software Alliance (BSA) anunta prima condamnare din Romania a unei persoane juridice, cumulativ cu persoana fizica, pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor software. Societatea comerciala condamnata, cu sediul in Sibiu, a produs un prejudiciu total de 5689 EURO, prin utilizarea de programe software fara licenta, necesare in domeniul in care activeaza – arhitectura. Pe langa aceste despagubiri, societatea comerciala a fost obligata sa plateasca si o amenda penala in valoare de 20000 RON, iar administratorul, de 3000 RON. Amenda penala inseamna automat aparitia unui cazier.

Update 1 – 29 septembrie 2009 – Doua firme romanesti au fost amendate pentru piraterie software.
Tribunalul Sibiu a anuntat primele doua condamnari din Romania ale unor societati comerciale pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. Pe 3 iunie si pe 2 iulie 2009, doua birouri de arhitectura si cadastru au primit amenzi penale in valoare totala de peste 30.000 euro, iar administratorii au primit inchisoare cu suspendare.
Astfel, societatile au fost obligate, in solidar cu inculpatii persoane fizice, la plata de despagubiri civile in valoare de 16.350 euro si, respectiv, 5.700 euro, conform Business Software Alliance (BSA), organizatie non-profit din care fac parte companii producatoare de software precum Apple, Adobe, Microsoft sau Gecad Software. La aceste sume s-au adaugat amenzi penale de 20.000 lei (4.700 euro) pentru fiecare companie.

In cazul persoanelor fizice romane, prima sentinta de condamnare la inchisoare cu executare a fost pronuntata in 2007, impotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate. Anterior acestei sentinte cu executare, in Romania au existat doar condamnari cu suspendare.

Ulterior, in 2008-2009, rapoartele BSA arata ca au fost pronuntate peste 50 de condamnari pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor software, in unele cazuri pedepsele fiind, de asemenea, de inchisoare cu executare. Cea mai mare pedeapsa, in cazul persoanelor fizice, a fost pronuntata in Bucuresti, in cazul unui distribuitor de software pirat, care a primit 6 ani si 7 luni de inchisoare.

Acestea sunt rezultatele a peste 700 de verificari la persoane fizice si juridice, ce au avut loc in 2008 si in primele luni din 2009. Controalele au fost realizate in mod coordonat, la nivelul mai multor judete, in locatii multiple ale societatilor vizate.

Rămâi la zi cu gadgeturile și tehnologia

* trebuie completat
Formatul

Vezi cum arată