N-am mai utilizat Steam – plaftorma online pentru jocuri – de vreun an, timp în care n-am auzit nimic nou legat de zona asta. Recent, citisem că au dezvoltat aplicația să fie compatibilă cu Linux, una din marile probleme ale Linux-ului fiind tocmai lipsa jocurilor cu grafică avansată. Ei bine, Steam va face fericiți mulți utilizatori de Linux, asta e clar. Iar acum am citit noi detalii privind planurile Valve, creatorii Steam, iar strategia mi se pare interesantă. SteamController arată excelent și sunt sigur că va avea fani în toată lumea, iar ideea cu SteamOS e foarte tare.
steam-controller

SteamOS mi se pare și mai tare decât simpla idee a realizării Steam pentru Linux. SteamOS este un nou sistem de operare bazat pe Steam și Linux care poate fi instalat pe set-top-box-uri sau, de ce nu, pe televizoare smart. SteamOS va include servicii de video on demand, aplicații TV și altele. Pe lângă accesul la biblioteca de jocuri.

O serie de parteneri Valve vor realiza partea de hardware a consolelor cu SteamOS. Ideea ar fi să concureze direct cu PlayStation sau Xbox, cu jocuri populare, dar și o platformă nouă și hardware nou. Mi se pare o strategie coerentă.

Steam e deja foarte tare pentru că e compatibil cu Windows, cu Mac, mai nou cu Linux, dar de asemenea este compatibilă și cu Android sau iOS. Din câte văd au acum 2.000 de jocuri disponibile pe Steam.

Dota 2 e probabil cel mai cunoscut joc de pe Steam, dar Valve sunt cunoscuți și pentru alte hit-uri.