Cei de la Google au lansat astăzi compania Chronicle – specialiști în securitate IT care includ diverse soluții online, printre care și VirusTotal, celebrul scanner online pentru fișiere care folosește toate motoarele antivirus existente.

chronicle google virus total alphabet

Anunțul oficial a fost făcut pe blogul oficial al noului CEO, Stephen Gillett, pe Medium. Este o divizie independentă în cadrul grului Alphabet, care deține și Google. Scopul lor este interesant, “să creeze un sistem imunitar digital”, respectiv o soluție care să poată identifica instant orice amenințare informatică și să reacționeze împotriva ei. Ei spun că acum “doctorii” în IT identifică simptomele după ce “boala” s-a produs. Un sistem imunitar ar reacționa înainte să intervină medicul.

Sună fantezist, dar pare cea mai interesantă abordare de pînă acum în privința securității IT și trebuie să spunem că era nevoie de o abordare nouă. Cu un nou mod de gândire și cu banii Alphabet, se pot crea soluții noi.

Soluția stochează date sensibile din marile companii și apoi analizează tentativele de acces la aceste date. Soluția folosește însă infrastructura Google, un lucru care s-ar putea dovedi la un moment dat un “călcâi al lui Ahile”. Deocamdată ei spun că pot detecta rapid tentativele de acces neautorizat și că le pot bloca rapid. Versiunea Alpha a soluției de securitate IT a fost testată deja cu unele companii americane de top și rezultatele par să fie pozitive.

Nu există detalii tehnice privind modul de securizare, știm doar că Chronicle va folosi soluțiile VirusTotal, scannerul online antivirus care folosește toate motoareele de detecție existente pe piață pentru a stabili dacă un fișier sau un site este infectat sau nu.

Cei de la Google X spun că industria de securitate IT avea nevoie de o abordare nouă (moonshot), care să aducă mai multă eficiență în lupta cu pirații internetului. Deocamdată companiile de securitate IT sunt cam des bătute la propriul joc de hackerii care acționează ilegal.

Sursa: The Verge