Nici nu este 15 iunie și au apărut primele probleme cu roaming-ul din Uniunea Europeană, deși ar trebui să fie gratuit conform deciziei Comisiei Europene. Aștept răspunsuri de la operatorii telecom și de la autoritatea competentă pe tema asta și am să actualizez articolul cât pot de repede. Să le luăm pe rând.

Credit foto: © Ariwasabi | Dreamstime.com – Paris phone

1) Suprataxa RCS-RDS Digi Mobil. Conform Hotnews, cei de la RCS au solicitat autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) autorizarea aplicării unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni pentru serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în UE/SEE. Se pare că există această portiță în regulamentul european, se consideră că dacă unii operatori au tarife prea mici, care nu se pot susține, pot cere această suprataxare. Pe mine mă distrează povestea, roaming-ul ieftin este aceelași cal troian al RCS bun pentru păcălit cei care nu folosesc telefonul prea des.
Revin cu detalii cum am informații suplimentare.

2) Abonament fără roaming sau incompatibil. Deși decizia Comisiei Europene spune că cetățenii europeni pot folosi roamingul gratuit în limita resurselor pe care le au acasă, operatorii au descoperit o altă metodă de a bloca accesul. Se spune că acel abonament nu are roaming și că serviciul de roaming nu poate fi activat pe el. Soluția? Să treacă clientul la un abonament mai scump. Din câte știu, fără să fi studiat în foarte mare detaliu, acest comportament este abuziv.

De urmărit! Întâlnire a pasionaților de tehnologie ->>

Pentru a beneficia de „Roam like at home” clienții existenți nu trebuie să-și achiziționeze un nou plan tarifar sau să își reînnoiască abonamentul în vigoare. De „Roam like at home” nu vor beneficia clienții care aleg în mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming în UE/SEE. Totuși, clienții care au făcut o astfel de alegere au dreptul să revină la „Roam like at home” fără niciun cost suplimentar.

Aștept părerile competente ale celor din domeniu, revin cu detalii asap.

3) Depășirea unor praguri de date / minute. Începând cu data de 15 iunie 2017, apelurile efectuate și SMS-urile trimise în roaming, către orice destinație din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din România) se scad, până la epuizarea lor, din minutele și SMS-urile naționale incluse, după care se aplică tarifele din România, pentru traficul în afara propriei rețele. Apelurile și SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite.

Pe partea de date mobile, ca regulă generală, datele (MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se scad, până la epuizarea lor, din datele naționale incluse, după care se aplică tarifele din România. Totuși, în cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 euro/GB (0,0077 Euro/MB), fără TVA.

La toate astea se adaugă o prevedere destul de interpretabilă din legislația europeană. Citez:

Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului în UE/SEE, adică folosirea în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afară României, de exemplu utilizarea permanență în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu. Clienților care depășesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE li se pot aplică anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depăși un anumit plafon.

Acuma, teoretic vorbind, operatorul poate stabili că un consum normal este 1MB pe zi, iar cine depășește va fi suprataxat. Sincer, noi nu putem face altceva decât să contestăm decizia și să ne certăm pe Facebook. Europenii nu au creat un cadru clar de definire a ce înseamnă uz normal și uz abuziv. Ceea ce era foarte simplu de făcut.