Mobime.ro, portal care compară oferte de telefoane, abonamente şi servicii ale operatorilor de telefonie mobilă, a realizat un studiu în perioada 1 martie – 15 mai cu privire la comportamentul de consum de Internet mobil. Astfel, din cei peste 1350 de utilizatori ai site-ului care au completat câmpul care înregistrează navigarea pe internet, peste 46% au completat că navighează până în 125 de MB/lună. Restul de 54% se împart în persoane care navighează până în 500 de mb/lună (28%) sau care navighează 1000 de mb şi peste (26%).

Internet Mobil
Internet Mobil

Internet Mobil

De altfel, concluzia că românii navighează puţin pe mobil este confirmată şi de studiul recent al Gallup, care afirmă că accesul la Internet prin intermediul conexiunilor mobile este realizată preponderent de pe laptop (42%) şi desktop PC (31%), telefonul mobil fiind folosit doar în 25% dintre cazuri. Acelaşi studiu relevă că 31% dintre cei care folosesc internet mobil obişnuiesc să plătească o conexiune cu abonament lunar şi trafic limitat cu plată traficului suplimentar, iar 20% dintre ei au abonament cu trafic iniţial limitat şi cu scăderea vitezei maxime de transfer pentru traficul suplimentar.

Oferte de Internet

Atât cei de la Vodafone, Orange cât şi cei de la Cosmote vin două categorii de servicii: cele pe bază de abonament şi cele pe bază de cartela, ambele variante adăugând costurile legate de achiziţia unui modem. Avantajul cartelei este că nu trebuie să semnezi un contract, nu vei plăti abonament lunar şi navighezi pe internet reincarcand cartela Internet când vrei şi cu ce sumă vrei.
Vodafone, singură reţea 3G pe frecvenţele 900 şi 2100 Mhz din România, vine cu o variantă de abonament la un preţ de 9 euro cu Internet Nelimitat Standard şi acces naţional la internet cu viteze de conectare de până la 21,6 Mbps la o utilizare rezonabilă de 1 GB. Dezavantajul în cazul accesta este că trebuie să mai plătiţi încă 24 de euro pentru modem.
Dacă alegeţi în schimb abonamentul de 12 euro ”Internet Nelimitat Plus” cu access naţional la Internet cu viteze de conectare de până la 21,6 Mbps la o utilizare rezonabilă de 2GB, modemul este gratuit.

Cei de la Orange au creat abonamentul Colibri cu mai multe variante, în funcţie de opţiunile care ţi se potrivesc cel mai bine. Cea mai ieftină variantă a acestui abonament este pachetul ”Connect Now” de 8,31 euro la conectare pe 2 ani şi modem gratuit. În această valoare includem un trafic de 3GB/luna la o viteză de până la 7.2 Mbps. La depăşirea traficului recomandat, viteză se va reduce la 128 kbps care va reveni la valorile iniţiale imediat după ce începe perioadă următoare de facturare.

Pe lângă cei trei operatori de telefonie mobilă, am găsit şi o alternativă mult mai ieftină oferită de RCS & RDS, respectiv Digi Net Mobil 2, care pentru 15 lei pe luna (TVA inclus) va oferă internet mobil cu viteze de până la 7.2 Mbps, un modem URB în custodie, traffic nelimitat şi un serviciu care poate fi achiziţionat fără o asociere cu alte servicii Digi.