Am avut ocazia să testez Acer Chromebook 15, un dispozitiv extrem de similar unui laptop, dar cu care poți lucra doar cu aplicațiile Google. Recunosc, este a doua sau a treia întâlnire cu dispozitivele Google. Însă pot spune acum că te descurci cu un astfel de dispozitiv pentru orice ai face. Nu spun să renunțați la laptopul cu Windows, ci doar că se poate. Iar Google au o serie specială de aplicații pentru educație, în special pentru studenți, dar și pentru alte categorii, care se pot dovedi extrem de utile.


Pro și contra Chromebook

Mi-a plăcut la acest model:
– design foarte bun, similar ultrabook-urilor;
– un sistem de operare rapid și coerent;
– ai Chrome cu toate detaliile de pe calculatorul tău;
– ai acces la aplicații speciale pentru ChromeOS;
– acces la aplicații și jocuri Google Play;
acces la aplicații educaționale;

Rămâne de discutat:
– trebuie să vă obișnuiți cu noul sistem de operare;
– la acest preț sunt disponibile laptopuri Windows performante;

Detalii tehnice

Procesor: Intel Celeron quad-core N3450
RAM: 4GB (suportă 8GB)
Stocare: SSD 32/64 GB
Sistem de operare: Chrome OS
Ecran: de 15 inch, Full HD (1920 x 1080)
Conectivitate: WiFi, Bluetooth, 2x USB 3, 2x USB-C, microSD , 3.5mm pentru căști
Șasiu: realizat din aluminiu
Design: inspirat de Macbook, foarte modern;

Găsiți toate detaliile tehnice pe site-ul Acer.

Experiența cu Acer Chromebook 15

Recunosc că nu am testat prea multe dispozitive Chromebook. Am fost invitat la câteva evenimente Google unde au prezentat astfel de produse, dar niciodată nu am avut pentru review. Am avut laptopuri cu Android, am avut alte dispozitive hibrid, dar Chromebook le-am văzut doar la distanță. Am fost tot timpul curios dacă pot folosi un astfel de dispozitiv pentru muncă și este acum foarte clar că poți. Sistemul de operare este mai rapid și foarte stabil, există aplicații suficiente. Dar spre deosebire de Windows este greu de lucrat offline și majoritatea aplicațiilor sunt online. Desigur, aplicațiile Google au fost adaptate să lucreze și offline și așteaptă conectarea la net pentru a actualiza versiunile online.

Practic poți face orice cu un astfel de dispozitiv, inclusiv jocuri video, puteți aduce chiar Steam pe un astfel de laptop. Dar trebuie să realizăm că procesorul nu este unul puternic, iar sistemul nu e gândit pentru jocuri video. Vroiam doar să demonstrez că este un dispozitiv flexibil și nu aveți nevoie de altceva. Google are de foarte mulți ani aplicații alternative foarte bune pentru Office, au Chrome și Gmail, iar recent aplicațiile Google Play au devenit disponibile pentru Chrome OS. Evident că nu vor merge toate, dar o mare parte pot fi instalate.

Acer Chromebook 15 este alternativa cu ecran mai mare, cu baterie ceva mai mare. Are o autonomie decentă și puteți vedea mai bine pe ecran documentele sau prezentările la care lucrați. Cu Google Drive puteți avea fișierele oriunde la îndemână.

Nu duce lipsă de tehnologiile de bază, are WiFi, are Bluetooth, porturi USB și USB Type-C, plus că se încarcă pe USB C, deci dacă uitați pe undeva încărcătorul, se încarcă peste noapte cu un încărcător de telefon.

Concluzii

Acer Chromebook 15 este un laptop flexibil și relativ accesibil (l-am găsist sub 3.000 de lei), care vă aduce acces la aplicațiile Google și la unele aplicații și jocuri din Google Play. Este făcut însă pentru Internet, browsing, documente și prezentări, fiind o unealtă foarte bună de exemplu pentru studenți. Sigur, poate fi folosit și în companii, dar vă asigur că sunt laptopuri Windows mai performante la un preț mai bun. Așa că zona educațională rămâne unul dintre segmentele majore Chromebook.

Galerie foto