Am testat Acer Swift X (SFX16-51G), un ultraportabil ușor, compact și performant. Are chiar și o placă video dedicată Nvidia RTX 3050. Deși este cam cea mai slabă din seria RTX, totuși, este mai bine decât cu grafica integrată. Vă ajută și în aplicațiile obișnuite, dar și la editarea foto/video nu doar la jocuri video.


 

Pro și contra Acer Swift X

Avantaje:

  • dotări hardware foarte bune;
  • autonomie mare;
  • ușor și compact;
  • conectivitate bună;

Dezavantaje:

  • rămâne destul de scump;
  • RTX 3050 este slăbuță;

Detalii tehnice Acer Swift X

Ecran: 16.1 inch, IPS Full HD 1920 x 1080, 300 nits, LED-backlit TFT LCD, 16:9
Procesor: Intel Core i7-11390H (Tiger Lake)
GPU: Nvidia RTX 3050 Ti laptop
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 1TB SSD
Dimensiuni: 36.7 x 23.6 x 1.89 cm
Greutate: 1.9 kilograme
Baterie: 59 Wh 4-cell
OS: Windows 11 Home
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB-C, USB 3.2, HDMI
Preț: ~1.000 de dolari

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 4]

Impresii după testare

Am avut ocazia să testez un ultraportabil puternic. Acer Swift X (SFX16-51G) vine cu procesor Intel Core-7 din generația Tiger Lake și placă video RTX 3050 Ti. Are stocarea pe un SSD destul de rapid. Vine cu Windows 11 preinstalat, ba chiar are acces și la MS Office. Modelul nu este încă în magazinele locale, iar o variantă a lui de pe Amazon costă 1.000 de dolari. Doar că este cu AMD Ryzen 7 în loc de Core i7. Oricum, la noi probabil se vor adăuga diverse taxe și va trece de 1.000 de euro.

Este un ultrabook, adică este foarte compact, cu autonomie mare, dar și rezistent. Carcasa este metalică, iar ecranul este peste medie. Are un display de 16 inch, când majoritatea dispozitivelor de acest gen au 13 sau 14 inch. Asta înseamnă o suprafață mai mare de vizionare și productivitate crescută pentru unele activități. Dar este de asemenea un model mai greu decât media ultrabook-urilor. Are 1.9 kilograme, când modelele similare încep de la 1 kilogram.

Tastatura este completă și echilibrată. Comod de utilizat, tastele sunt evidențiate și rar apeși pe lângă. Are și separat tastele cu numere pentru cei care lucrează la tabele complexe. Are un Touchpad mare și eficient, care recunoaște și gesturile. Conectivitatea este bună, are USB Type-C, porturi USB normale, dar și HDMI sau mufă pentru căști 3.5 mm jack.

Dacă ajungeți la birou o să vă fie util un hub special pe USB-C. Asta ca să puteți conecta și imprimanta, rețeaua LAN, HDD-uri externe și multe altele. Procesorul este suficient de puternic pentru orice activitate de birou. Este capabil și pentru cei care programează, este bun și pentru birou cu aplicații Office, dar și pentru tinerii studenți. Autonomia nu atinge 11 ore cum spune producătorul, dar puteți fi siguri că puteți lucra și puteți avea acces la fișiere chiar și pe zborurile mai lungi. Cam 8 ore de lucru trec fără vreun stres legat de baterie.

Placa video mi s-a părut cea mai slabă din seria RTX. Dacă aveți bugetul necesar, alegeți fără griji un RTX 3060 pentru performanțe mult mai bune. Totuși, dacă nu aveți buget, 3050 este ușor sub nivelul lui RTX 2070. Vă poate fi de folos în majoritatea aplicațiilor care necesită și grafică și este mai bine să o aveți, pentru că grafica integrată, oricât de mult a evoluat ea, rămâne departe de plăcile dedicate.

Concluzii

Acer Swift X (SFX16-51G) este un ultrabook performant pentru orice situație. Sper să ajungă în magazine sub 5.000 de lei, ar fi o achiziție interesantă. Însă deocamdată nu este în România, deci rămâne de văzut. Este puternic, compact, rezistent, dar are și autonomie suficientă.

Galerie foto