Și pe mine mă distrează declarațiie ferme, dar aberante, ale Uber. „Noi nu facem transport de persoane, nu ne încadrăm în această lege” – sursa. Să fac înainte câteva precizări și apoi intrăm în miezul problemei – responsabilitatea și asigurarea în caz de accident.
Sursa foto.
Precizări:
– nu sunt fan taxi, nu suport șoferii de taxi și întotdeauna am scris și informat lumea despre țepele cu taxiuri;
– am mers și cu Uber și cu Black Cab și da, este o experiență excepțională;
Dar orice firmă din țara asta trebuie să respecte legile, iar Uber și Black Cab fac exact asta, transport de persoane.
Recent am discutat problema Uber cu cineva și mi-a atras atenția asupra unei chestii care m-a pus pe gânduri. În cazul unui taxi banal, dacă ai accident și rămâi în scaun cu rotile, asigurarea aia îți acoperă toate costurile – operații, recuperare etc. Știu, românii nu pun sănătatea și siguranța personală pe primul loc. Dar în cazul Uber sau Black Cab nu ai această asigurare.
De asemenea, apropo de altă discuție recentă, cereți un bon fiscal la Uber.
Mie personal nu mi se pare normal, aș vrea și eu să scap de taxe și de răspundere spunând că nu sunt ziar sau revistă. Am doar un blog, legile nu mi se aplică mie. Dar este clar o aberație. Nu ne putem ascunde după cuvinte.
Mosule ce e asa de greu sa intelegi ca Uber este un serviciu de intermediere nu o firma de transport. Da nu ai asigurare speciala, la fel ca atunci cand mergi cu masina ta sau a unui coleg. Daca esti o persoana responsabila si pui sanatatea pe primul loc iti faci tu o asigurare de sanatate adevarata nu iti pui baza in firma Cerasela Taxi Impex SRL.
Din cate stiu eu, Uber e ceva de genul „Hai ca mergem amandoi cam in aceeasi zona, te iau si pe tine in masina mea si imi platesti.” Cum ar trebui sa eliberez eu bon fiscal sau sa am asigurare? E un fel de „ia-ma nene”… Nu sunt firma, nu sunt sofer profesionist, doar ma deplasez cu masina spre un punct unde am alta treaba.
P.S.: Nu am folosit niciodata serviciile respective (nici macar nu mai sunt in tara si nici nu ma mai intorc), si nici nu as face vreodata greseala sa ma urc in masina unui necunoscut in jungla numita Bucuresti. I-am vazut destul de ce sunt in stare de la volanul masinii mele, care nu mai e, pentru ca mi-au facut-o dauna totala, nu vreau sa vad cum e langa ei. 🙂
@Emil Alexe – Uber a fost ceea ce spui, ridesharing, probabil la inceput. Acum sunt o companie de taximetrie in toata regula, au contracte cu soferii, scheme de bonusare etc. Se debiteaza carduri, accepti clauze si conditii…. Nici cu indulgenta nu gasesti un scenariu de „ia-ma nene” aici.
Uber intr-adevar nu face transport de persoane, pentru ca acei soferi nu sunt angajatii lor. E simpla treaba, firma Uber in sine nu incalca legea. In ilegalitate sunt insa acei soferi, pt ca ei fac transport de persoane si nu au licenta si asigurare, ei risca amenzile. Uber ofera doar serviciul de dispecerat online. Efectiv ei ocolesc legea si muta raspunderea pe soferii inscrisi in program.
Pasagerii din orice masina cu RCA valabil sunt asigurati.Ce au taxiurile in plus e o asigurare de accidente persoane si bagaje,pe care majoritatea o fac pe minim posibil 18- 20 lei /an cu sume asigurate 500 lei la deces ,1000 lei invaliditate permanenta,100 lei bagaje.Deci?
Din ce spunea un taximetrist asigurarea pentru accidente cu vatamare corporala iti asigura la ei tratamente de 250.000 de euro, daca am retinut suma corect. Iar la RCA nu stiu cat acopera si nu stiu daca nu va intra in discutia cu transportul ilegal de persoane, poate nu-ti da nimic. Deci?
Pe RCA limita de despagubire pt. vatamari corporale si deces este 5.000.000 euro si pentru pagube material 1.000.0000 euro. Ma indoiesc ca au taximetristi polita de 250.000 euro, costa enorm.Deci pe RCA nu conteaza cine e in masina rude ,vecini ,colegi etc.sunt asigurati ca pasageri.
cam asa e. Uber nu are nicio responsabilitate. Sunt smecherasi. Au mutat totul pe soferi. Soferul de fapt nu are licenta de transport nu UBER.
mai mult, chestia cu bonul fiscal, e realitate. nu iti da nimeni asa ceva, ceea ce mi se pare anormal. ceri taximetristului sa dea bon dar nu si celor de la Uber.
Uber nu este niciun ridesharing. Asta ar presupune ca soferul sa aiba aceeasi destinatie ca si „clientul”. In realitate, soferul se duce dupa client si il duce unde acesta vrea. Exact ca un taxi.
Sunt taximetristii cum sunt dar cei mai multi au licente de transport. Nu este vina piratilor ca politia nu intra in ei.
Legea e clara. Faci transport de persoane? Iti trebuie licenta.Simplu.
Aici am gasit un blog despre multe chestii nestiute decat de cei care lucreaza pentru Uber.