Am avut ocazia să experimentez ecosistemul Xiaomi, am utilizat purificatorul de aer Xiaomi Smart Air Purifier 4 împreună cu Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra, controlate din aplicația mobilă de pe un Xiaomi 12 Pro.
Scapă de praf și alergeni
Eu mi-am luat de anul trecut, de la Black Friday, un purificator de aer. Am generația 3, iar acum am testat Xiaomi Smart Air Purifier 4. Este mai mare și mai puternic decât varianta mea. Filtrează 99,97% dintre particulele peste 0.3 microni. Are o putere mai mare și este suficient pentru suprafețe de până la 48 de metri pătrați.
Scapi în aproximativ 10 minute de praf, polen, mirosuri, fum de țigară sau abur de la vapping. Dispune de un ecran tactil OLED pe care sunt afișate toate detaliile. Tot acolo ai buton de power. Informațiile le poți vedea și direct în aplicația mobilă. De acolo poți da drumul la aer înainte de a merge la culcare. Poți schimba modurile sau intensitatea cu care lucrează. Sau îl poți pune pe modul Auto.
Purificatorul de aer este acum la ofertă la un preț de 1.099,99 lei.
Aspirare și spălare eficientă
Tot pentru lupta cu praful și alergenii avem și Mi Robot Vacuum Mop 2 Ultra, un robot care știe să aspire puternic, să spele pe jos și are o stație specială unde se încarcă și golește sacul de praf și scame.
Are senzori 3D și ToF, astfel că navighează nestingherit prin casă. Descoperă zona care trebuie curățată, creează o hartă digitală și apoi repetă traseul până când casa este curată lună. La final, folosește mopul pentru a spăla pe jos.
Poți vedea din aplicație în ce stadiu se află robotul. Dacă are suficientă baterie, poți crește puterea de aspirare în funcție de scenariu. Bateria este mare, de 5.200 mAh, poate ține până parcurge 2.40 metri pătrați. Adică o cameră normală de la bloc o parcurge de minim 10 ori până este totul lună.
Dacă bateria se descarcă sau spațiul de stocare al robotului (400 ml) este ocupat, se duce automat la stație. Acolo se încarcă și golește gunoiul. Sacul de la stație are 4 litri și trebuie golit mai rar.
Este adevărat, robotul nu este cel mai ieftin, după cum îi spune numele, este varianta de top. Ultra are și un preț pe măsură: 2.499,99 lei. Însă nu l-aș lua fără stația inteligentă. Asta crește mult autonomia lui și te scutește de drumuri dese pentru a goli recipientul de praf și scame. Costă și ea 1.099,99 lei.
Aplicația Xiaomi Home
Centrul ecosistemului realizat de Xiaomi este aplicația. Se chema înainte Mi Home, dar acum văd că a fost redenumită Xiaomi Home. Aceasta permite conectarea dispozitivelor și controlul acestora. Au fost simplu de conectat, în general se ține apăsat un buton, ele intră în modul pairing și apoi le vezi direct din aplicație. La unele poți scana direct un cod QR și se conectează.
Eu acum pe contul meu am mai multe dispozitive, unele personale și altele rămase din timpul testelor. Pe lângă purificator mi-am luat și un cântar Xiaomi și am istoricul greutății.
În aplicație mai merg conectate camere de supraveghere, prize sau întrerupătoare, lumini smart, lămpi, termostate, senzori de mișcare sau umiditate, dar și electrocasnicele. Puteți conecta și routerul Xiaomi sau boxe, cuptoare, aparat de gătit, purificatorul de apă și aer, aspiratoare, precum și biciclete sau trotinete electrice. Merge și camera de bord pentru mașini pe care abia aștept să mi-o cumpăr.
Concluzii
Xiaomi oferă unul dintre cele mai complexe ecosisteme de produse smart. Nu sunt nici foarte scumpe, nici foarte greu de setat și utilizat. După părerea mea poți face foarte ușor pasul spre o locuință smart pornind de la echipamentele Xiaomi. O tendință care va deveni tot mai importantă pe viitor. Astfel ai la dispoziție mai mult timp liber să poți face ceea ce îți place mai mult.
Pe langa aspirator si purificator, am si camerele de supraveghere de la ei si senzorii de temperatura si umiditate in fiecare camera. Mai am si niste becuri smart utile si cand sunt plecat de acasa sa le mai aprind aleator prin camere.
Aspiratorul este clar cel mai util si mai folosit, camerele nu ma dau pe spate ca si claritate mai ales dupa ce dai zoom, dar am ales sa am tot ecosistemul de la ei ca sa folosesc o singura aplicatie de unde pot controla totul.
 
Da, mi se pare o idee bună. Și pe măsură ce evoluează, o să mai poți actualiza din dispozitive.