Am testat Cloudify, un serviciu de hosting dedicat proiectelor speciale, mari sau mici. Cred că este de folos pentru orice start-up din România cu proiecte dedicate pieței locale. Dar și pentru companiile mari.

Pro și contra Coudify

Avantaje:

  • ofertă flexibilă și poți scala proiectul oricând;
  • costuri predictibile;
  • configurare relativ simplă – dar nu pentru începători;
  • diverse unelte accesibile cu un click;

Dezavantaje:

  • acces SSH în care n-am excelat niciodată;
  • resurse de documentație limitate;
  • nu poți înregistra domeniul direct prin ei;

Serviciile Cloudify

Site-ul Cloudify este bine organizat și găsești rapid toate serviciile. În principal vorbim de VPS în Cloud, servere cu resurse dedicate (EDS) sau spațiu de stocare în cloud. Mi-a plăcut ideea de aplicații instalate cu un click. Practic pentru un blog ca al meu ai nevoie de WordPress și de MySQL, pe care le instalezi aproape instant. Apoi doar faci setările corespunzătoare, eventual DNS pentru domeniu și aia a fost tot.

Meniul este simplu de înțeles și de utilizat. Având și oarece experiență în setat / mutat site-urile proprii, m-am descurcat ok. Nu am mai folosit de vreo zece ani SSH și normal că îți prinzi urechile la un moment dat. De-asta spun că instalarea aplicațiilor necesare cu un click a fost utilă. Am avut o experiență bună, fără probleme.

Serviciul Cloudify poate fi folosit pentru proiecte simple de hosting, pentru bloguri sau magazine online, servere de jocuri, streaming sau alte servicii online. Companiile pot seta proiecte SAAS sau aplicații CRM / ERP. Infrastructura este optimizată în special pentru redundanță, iar toată partea de hardware este din echipamente de tip enterprise.

Toate pachetele VPS oferite au la bază procesoare Intel Xeon Scalable. Utilizează memorii DDR4 cu corecție a erorilor (ECC) pentru o stabilitate garantată. Stocarea se face pe NVMe-uri Intel Enterprise, conectate prin PCI-E pentru viteze mari de transfer. Fiecare VPS este înrolat în programul automatizat de back-up integral la fiecare 12 ore. Atenție că aceste back-up-uri sunt păstrate pentru 4 zile. VPS-ul se poate restaura dintr-un backup anterior din interfața de utilizator Cloudify.

Backup-ul se realizează la nivel de mediu de stocare, prin Snapshot. Practic întregul disk al VPS-ului este duplicat și mutat în clusterul de backup, în timp real, fără downtime. Backup-urile se stochează într-un cluster de backup separat fizic de restul serverelor. În eventualitatea unei defecțiuni la serverul pe care rulează VPS-ul, acesta poate fi restaurat imediat din backup și mutat pe un alt server.

Datacenter în România

Datacenterul Cloudify este localizat în extermitatea vestică a României, în Timișoara. Locația nu este una întâmplătoare, acesta având acces la un nod de fibră optică care se leagă atât cu Europa centrală și de vest, dar și cu Europa de est. Dispun de conexiuni directe prin fibră cu marii operatori de internet din România: RDS, UPC, Euroweb, NetVision, Dominet și alții.

Oferă redundanță N+1, datacenter-ul având generator electric, sisteme UPS, linii redundante de curent electric și de internet. De asemenea, toate serverele au surse redundante.

Deși viteza de acces la site-ul oficial este foarte bună, accesul la IP-ul alocat serverului meu avea o întârziere de circa 14ms. Nu e rău, dar cu RCS Storage de exemplu, am 3 ms. Evident, fiind și pe rețeaua lor directă.

M-ar fi ajutat mai mult un tutorial care să lămurească diverse operațiuni. Desigur, este un produs pentru utilizatorii mai avansați, care n-o să aibă probleme. Dau exemple aici: cum pot seta domeniul să funcționeze cu noul server. Sau cum setez clientul FTP pentru a urca fișiere. Dar repet, eu nu sunt atât de avansat, în special pe partea de SSH. Oricum, până la urmă a fost doar un test, care a funcționat ok.

Oricum, proiectul meu a reușit relativ rapid, în câteva minute am șters proiectul greșit și am realizat exact ce doream. Nu mi-ar fi greu acum să mut blogul cu totul acolo. Presupun că pentru a transfera domeniul trebuie create recordurile DNS și apoi modificate la registrar, în final urmând progagarea care poate dura. Dar ar fi gata în câteva zile.

Concluzii despre Cloudify

Cloudify oferă o soluție simplă de servicii Cloud în România. Chiar dacă vorbim de un simplu hosting pentru proiecte, de un blog sau de un magazin online. Fie dacă vorbim de soluții cloud pentru companii și instituții. Fie de proiecte start-up pentru aplicații sau jocuri. Este ușor de accesat, rapid de instalat și din câteva click-uri vă rezolvați problemele. Tarifele sunt destul de clare dacă aveți o imagine privind dimensiunea resurselor necesare. Faza bună este că se pot scala proiectele rapid dacă creșteți peste așteptări.

Parcursul prin meniuri