Am avut ocazia să testez un SSD Adata SU630 de 960GB, cea mai bună variantă de preț pentru un dispozitiv de stocare ultrarapid și de mare capacitate. Adata Ultimate este cea mai nouă gamă de dispozitive de stocare, găsiți aici versiuni, specificații și preț.
Specificații tehnice
Capacitate: 960GB
Tehnologie de stocare: 64-layer 3D QLC NAND
Viteze: 520Mb/s citire, 450 Mb/s scriere
Random IOPS: 40K citire / 65K scriere
Garanție: 2 ani
Preț: 140 de euro
Detaliile tehnice complete sunt aici.
Despre Adata SU630
Este interesant de remarcat cât de rapid a scăzut prețul SSD-ului, care acum 10 ani era de mult mai mare. Chiar în 2009 se lansau primele SSD-uri de 64GB cu un preț de 300 de dolari. Un model de 240GB lansat în acel an costa 500 de dolari. Mi-amintesc și acum cum am luat prima dată SSD-uri de 90GB la un Black Firday cu 199 de lei. Iată că astăzi, când nevoia de stocare este tot mai mare, producătorii aduc deja SSD-uri aproape de 1TB la prețuri mai mult decât accesibile. Iar din câte am citit, SSD-urile de mare capacitate vor continua să se ieftinească și în 2019.
Pe lângă vitezele foarte bune, Adata SU630 are mai multe avantaje: este extrem de ușor comparat cu un HDD clasic, rezistă la șocuri și la vibrații, dar de asemenea nu face zgomot la scriere și citire. Sunt garantate de producător 2 ani, iar conform specificațiilor rezistă la scriere pînă la 200TB. Vitezele sunt conform standardelor industriei, 520Mb/s la citire și 450Mb/s la scriere, iar IOPS este 40K la citire și 65K la scriere.
Am folosit mai multe aplicații pentru testare, iar vitezele au fost influențate de conectarea pe USB și de adaptorul meu de la USB la SATA SSD 2.5″, de unde vitezele pe care le vedeți mai jos. Am un laptop la reparat, iar după ce o să-i clonez HDD-ul, o să schimb stocarea cu acest SSD pentru a crește vitezele de încărcare pentru OS și aplicații.
SSD-ul folosește tehnologia Dynamic SLC Caching, astfel că memoria NAND flash este folosită pentru stocare și accelează atât pornirea sistemului de operare cât și transferul de fișiere. Tehnologia LDPC (Low-Density Parity-Check) permite un control mai bun al datelor stocate și corectează eventualele erori, pentru a oferi o durată de viață mai mare.
Ami trebuie spus că SSD-ul este mult mai rezistent decât un HDD mecanic, iar acest model lucrează de la 0 grade la 70 de grade fără probleme, esențial fiind faptul că de asemenea consumă mai puțină energie decât un HDD.
Cunoscuți pentru memoriile de foarte bună calitate, cei de la Adata produc și dispozitive de stocare tot mai performante și având un preț foarte bun. Au fost printre primii care au introdus tehnologia 3D NAND, iar poziționarea este ca fiind cel mai ieftin SSD de mare capacitate disponibil pe piață.
Buna ziua! Puteti sa-mi spune-ti va rog ce program de clonare pentru harduri folositi?
 
Salut,
Am folosit Macrium Reflect:
A mers super bine.