Am reușit cu mari greutăți să fac rost de Nokia 8, modelul flagship lansat de HMD Global, un smartphone cu dotări de top, dar căruia îi lipsește ceva din personalitatea, din ADN-ul Nokia, ca să aibă priză. Parcă modelele anterioare aveau ceva în plus. Nokia 8 arată comun, nu are un zvâc care să îl facă atractiv.
Păreri și impresii privind Nokia 8
Telefonul nu este rău, este doar lipsit de un design proeminent, nu seamănă nici cu Lumia, nici cu modelele Nokia dianinte de smartphone, nici cu altceva. Este ca și modelul Sharp de mai devreme, ca un Alcatel, ca un ZTE, are forma de telefon normală, cam toate aduc cu S6, cu buton de Home oval și cam atât. E drept, nu este deloc un telefon banal, are atuurile lui, doar că design-ul nu este unul dintre ele.
Ecranul este de 5.3 inch (2560×1440 pixeli) foarte ok, iar primul lucru pe care îl observi este Android curat. Vine cu platforma la versiunea 7.1.1, dar deja au existat discuții că va primi actualizare la Android 8.0 Oreo când acesta va fi gata. Este un model bine dotat hardware, nu cred că va avea probleme. Are Snapgradon 835, cu 4GB de RAM, cu 64GB de stocare internă și cu o cameră foto duală Carl Zeiss.
Nu am putut să testez camera foto duală, telefonul era doar un sample, nu versiunea finală, iar legat de masă este greu să faci poze relevante. Despre asta o să povestim când și dacă ajunge la teste. Probabil va ajunge și la noi, ca și celelalte modele. Este de văzut neapărat tehnologia DualSight pe care au anunțat-o oficial, care permite realizarea de imagini cu ambele camere simultan, pe față și pe spate, va produce conținut 360 de grade fără alte accesorii. De mult am căutat așa ceva, dar nu exista decât pentru fotografie, nu pentru filmări.
Telefonul Nokia 8 are un body realizat din aluminiu, este subțirel și stă foarte plăcut în mână. A preluat și moda anului, spatele este lucios ca la S8, HTC U11, LG V30 și altele. Multe telefoane moderne au spatele lucios și se umple de amprente, sper ca moda asta să treacă cât mai rapid. Bateria este destul de mare și având avantajul Android-ului curat, cred că autonomia va fi bună.
Dacă ajunge în magazine la 600 de euro, cum se spunea la lansare, va fi un best-buy, pentru că dotările sunt comparabile cu orice vârf de gamă, dar alea costă 900 de euro. Sigur, există o nostalgie după brandul Nokia în piață, dar multă lume nu va plăti sume mari pentru un nou telefon finlandez.
Deocamdată atât. Dacă am văzut Nokia 3 la Barcelona în februarie și a ajuns în România în iunie, mă aștept ca Nokia 8 să ajungă în România prin decembrie. Deși poate au mai pus la punct canalele de distribuție și se mișcă mai rapid acum. Rămâne să aflăm și repet, totul depinde de prețul la care vine. La 600 de euro este aproape mai ieftin decât flagship-urile din China.
Ce ziceiți, voi ați cumpăra un Nokia 8?
… da, ai dreptate. Carcasa spate e de toata jena! Zici ca e modelul 2004.
 
Trebuie să recunosc că nu aș da atâția bani pe Nokia, după toate cele întâmplate.
Aș aștepta să îl testeze ceilalți, iar apoi… poate mă va tenta.
Am avut de ales acum câteva zile un telefon la 600 de lei pentru o clientă și surprinzător, cea mai bună soluție a fost Nokia 3, sper să nu-i fi greșit modelul. Pe stoc îl aveam alb. Am ținut să-i fac tot eu proba, să văd cum e și am fost surprins foarte plăcut. Design-ul este foarte interesant pentru altele din gama aceea de preț, performanțe foarte faine și Android curat, după cum ai menționat și tu.
Să vedem ce fac băieții cu Nokia 🙂
 
Da, să știi că Nokia 3 este ok, la fel și 5. Apoi modelul 6 este „așa și așa”, nici prea bun, dar nici slab, iar el pierde design-ul. La fel și 8, nu are acel design special, în rest este un telefon bun. Și prețul pare decent.