Am fost în week-end la Sala Polivalentă să urmăresc finala BRD First Tech Challenge, cea mai mare competiție de robotică din România. Este un mega-eveniment la care participă echipe de elevi de la toate liceele din țară. Ei construiesc un robot pe baza specificațiilor și cerințelor anunțate și încearcă să rezolve cerințele concursului. Asta după ce au lucrat luni de zile, uneori chiar noaptea, să creeze un robot cât mai bine pregătit.

Este al doilea an în care merg la această competiție, care a crescut foarte mult ca intensitate și ca număr de participanți. Anul acesta am susținut echipa Esentza Robotics din Beclean, care a ajuns în semifinale, a întrecut echipa de la Tudor Vianu și a primit anul acesta premiul “Rockwell Collins Award” pentru inovaţiile aduse în domeniu. De asemenea, a fost singura echipă din concurs care a reușit să culeagă și să plaseze ambele relicve în picioare, cerința principală a concursului. Dar concursul se bazează pe punctaj și un sistem de alianțe care a adus acest rezultat.

La finala de la București au fost prezenți atât membri ai juriului FTC din America, cât și președintele FIRST Tech Challenge, Ken Johnson, care a venit pentru prima dată în România, special pentru concursul de aici. „Copiii integraţi în acest program merg la Amazon, Tesla sau NASA. România a avut o viteză de creştere mai mare decât a oricărei alte ţări din cele 24 unde este prezent acest concurs“, a spus el. La competiția finală a fost prezent și Francois Bloch, CEO-ul BRD Societe Generale, care a reiterat implicarea băncii în zona de educație și high-tech.

Francois Bloch, CEO BRD Societe Generale
Francois Bloch, CEO BRD Societe Generale

După sute de meciuri jucate în etapele regionale care au avut loc în țară și după zecile de meciuri de la București, marea finală de duminică a adus multe emoții tinerilor, fiind stabilite după un meci foarte greu echipele care urmează să reprezinte România la Detroit.

În Statele Unite la finala globală vor merge patru echipe din România, învingătorii din marea finală și câștigătorii Inspire Award. Duminică seara, după trei meciuri extrem de încinse, Alianța Albastră a câștigat finala (0-1, 1-1 și apoi 2-1). Alianța era formată din echipa Qube de la Colegiul Mihai Viteazul din București, plus Technogods de la Colegiul Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu. De asemenea, două echipe au câștigat Inspire Award, fiind invitate să participe la Detroit, XEO de la colegiul Horea, Cloșca și Crișan Alba Iulia, precum și Quantum Robotics de la ICHB.

La finala BRD First Tech Challenge 2018 au participat 1.200 de elevi în 92 de echipe. Programul este adus şi implementat în România, la nivel naţional, de asociaţia „Naţie Prin Educaţie”, fondată de Dana Războiu. Ea a obținut licență de la First USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structură ONG din domeniul roboticii și educației STEM.

Anul trecut, la prima ediție au fost în sală 54 de echipe din țară, iar patru dintre ele au ajuns în finala din Statele Unite. Sper ca în aprilie echipele românești să aibă un parcurs cât mai bun în marea finală și să ne bucurăm de recunoașterea talentului lor la nivel internațional.

Galerie foto