Update (2 octombrie 2019): această metodă de a instala aplicațiile Google pe Mate 30 a fost interzisă, nu mai funcționează. Căutăm altă soluție.
Se pot pune aplicații Google pe Huawei Mate 30 Pro și puteți beneficia și de siguranța datelor. Am citit ieri un tutorial privind instalarea aplicațiilor Google pe Mate și întrucât soluția părea destul de riscantă, am vorbit cu specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender pe tema asta.
Huawei Mate 30 și Mate 30 Pro vin din fabrică cu Android Open Source și fără aplicații și servicii Google. Din cauza războiului comercial SUA-China și a încăpățânării lui Trump, nu s-a putut ajunge la timp la un acord privind utilizarea serviciilor. Decizia de a pune Huawei pe lista neagră a companiilor cu care americanii nu au voie să facă afaceri a lăsat seria Mate 30 fără posibilitatea de a avea servicii Google.
Mate 30 și Mate 30 Pro nu vor avea Google Play, magazinul de aplicații Android, nu va avea oficial Google Maps cu navigație, aplicația oficială de Youtube și așa mai departe. Dar, vorbim de un smartphone cu Android, iar acest lucru înseamnă că toate aplicațiile pot fi instalate. Sistemul de operare vine din fabrică cu diverse restricții, astfel că nu este tocmai ușor să instalezi aplicații din alte surse, dar nu este nici imposibil.
Rămâne deocamdată deschisă discuția despre bootloader – acesta ar fi permis instalarea oricăror aplicații dacă este deschis, dar se pare că Huawei nu vrea să-l deschidă tocmai din rațiuni de securitate. Însă un recent interviu dat de Richard Yu, șeful diviziei mobile Huawei, lasă să se înțeleagă că se gândesc să deschidă acest bootloader. Dacă ar face asta, utilizatorii Huawei Mate 30 Pro vor beneficia de un grad de libertate fără precedent și sunt convins că vânzările vor crește. Totuși, vor rămâne și riscurile.
Pirații internetului profită de magazinele de aplicații Android care nu sunt atât de securizate precum Google Play. Desigur, cei mai avansați penetrează chiar Google Play și nu rareori au fost aplicații infectate acolo. Dar să zicem că la Google Play există un grad de securitate IT. Însă nu același lucru se poate spune despre Apptoide, GetJar și celelalte magazine online de aplicații. Există chiar și site-uri care nu fac altceva decât să promită APK-uri de la aplicațiile Android, dar în loc sunt distribuiți viruși. Aplicațiile de Android se instalează cu ajutorul APK-urilor așa cum pe Windows aplicațiile se instalează cu ajutorul unor kit-uri .exe. Iar infectarea lor sau furnizarea de viruși cu numele joc.apk este cea mai simplă metodă de a înșela utiliatorii neavizați.
La nivel mondial există sute de milioane de căutări legate de APK-uri, iar Google este la fel de ușor de păcălit să returneze site-urile cu APK-uri infectate. Apoi virușii colectează datele celor păcăliți (carduri bancare, conturi de plăți online, conturi la platformele sociale, jocuri video și așa mai departe).
Totuși, cum se instalează aplicații Google pe Huawei Mate 30?
Soluția oferită de Mobzine.ro este să faceți rost de pachetul Google Service Assistant (谷歌服务助手 în chineză) de pe IZplay.net. Nu este un pachet făcut de Google și nici nu beneficiază de suport oficial din partea Google. El va completa componentele lipsă din subsistemul Android și în acest fel va activa unele funcționalități GMS Core. Aplicația poate fi descărcată direct pe telefon sau pe laptop și apoi transferată prin USB pe smartphone. Evident, va fi nevoie să activați din setările Android instalarea de pachete din surse necunoscute (Uncknown sources). Pas cu pas pe 9to5google.
După ce ați adus pachetul APK pe telefon, porniți instalarea și va fi nevoie să oferiți drepturi depline aplicației. Nu este o procedură de root, dar conferă aplicației drepturi depline, de acea există un risc mare de securitate. După ce am descărcat acest APK, am vrut să testez dacă conține vreo problemă de securitate. Cea mai complexă soluție online este Virus Total, un portal care menține motoarele de scanare de la principalele aplicații antivirus și cu ajutorul acestora încearcă să stabilească dacă un fișier este infectat sau nu. Rezultatul este catastrofal:
Opt dintre aplicații detectează diverse probleme, troieni sau malware. Desigur, nefiind o detecție confirmată din mai multe surse, ne putem întreba de ce. Fiecare vede acolo fragmente din aplicații malware, dar nu o semnătură comună. Astfel că o concluzie logică ar fi că aplicația cere niște drepturi clasificate de antivirus drept periculoase, de nivelul malware. Dar probabil că nu este chiar un virus, ci e vorba de detecție falsă. Am întrebat specialiștii Bitdefender în privința asta.
De asemenea, am vrut să știu dacă aplicația de securitate Bitdefender pentru Android poate proteja telefoanele aflate în situația de mai sus. Se pare că da. Desigur, ei recomandă să nu instalați aplicații din alte surse. Dar dacă aveți de gând să o faceți, puneți înainte soluția de securitate.
Nu găsesc aplicația,, magazin google plai”
 
Ultimele modele Huawei nu au Google Play. Se poate instala, da este destul de dificil, ai nevoie de laptop, cablu și un stick OTG. Detalii : https://www.mobzine.ro/2020/07/tutorial-alternativa-pentru-instalarea-sigura-a-aplicatiilor-din-google-play-pentru-telefoanele-huawei/
 
Nu merge sa îmi descarc magazin play
 
Vezi varianta de mai sus, din comentarii