Am testat ROG Ally (2023) RC71L, consola de jocuri mobile pentru Windows. Mi-a plăcut mult jucăria, este foarte bine făcută și sper să o îmbunătățească de la an la an, cum fac cu celelalte produse Republic of Gamers. Este de departe cea mai bună variantă pentru cei care joacă jocuri pe Windows și vor ceva pentru canapea, pentru mașină sau în călătorie. Trecând peste faptul că Windows nu este cea mai prietenoasă platformă (faci un combo și ajungi pe Desktop, vine un update în timp ce joci etc), singura problemă rămâne durata bateriei. Dacă vrei consolă mobilă, un Asus ROG Phone 7 ține mult mai bine. Intenția este bună, să poți juca titlurile favorite de pe Steam, Battle.net sau fostul Origin, Epic Games și altele. Să nu iei un ditamai laptopul, ci un dispozitiv de buzunar. Vestea excelentă este că poți conecta un GPU extern pentru a juca orice joc. Vestea proastă: consola mobilă nu prea este mobilă, rămâne legată de priză.

Asus ROG Ally

Specificații Asus ROG Ally

Display: 7-inch IPS LCD, FHD (1920 x 1080) 16:9, glossy, 120Hz, 7ms, 500nits
Procesor: AMD Ryzen Z1 Extreme („Zen4”, 4nm, 8-core /16-threads, 24MB cache, 5.10 GHz boost)
GPU: AMD Radeon Graphics
RAM: 16GB LPDDR5
Stocare: 512GB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2230)
Audio: 2-speaker Smart Amplifier Technology, Hi-Res, Dolby Atmos
Baterie: 40WHrs, 4-cell, 65W
Conectivitate: Wi-Fi 6E(802.11ax), Bluetooth 5.2, USB 3.2 Gen2, DisplayPort 1.4, 3.5mm, microSD
OS: Windows 11 Home
Dimensiuni: 28.0 x 11.1 x 2.12/3.24 cm
Greutate: 608g
Preț:3.999 lei pe site-ul Asus

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 4]

Pro și contra Asus ROG Ally (2023) RC71L

Avantaje:

  • putere de procesare destul de bună;
  • făcută pentru jocurile Windows;
  • conectivitate decentă;
  • preț decent;

Dezavantaje:

  • viața bateriei este limitată;
  • pentru performanță ai nevoie de priză și GPU extern;

Experiența cu Asus ROG Ally

Se pare că anul ăsta este al consolelor mobile de jocuri. Mai multe branduri mari au anunțat proiecte în acest sens. Menționez aici Sony, Asus, Logitech, Razer.

Ideea unei console mobile de jocuri a fost întotdeauna interesantă. Să poți să joci în autobuz, în tren, în avion, atunci când efectiv trebuie să pierzi timpul. Însă pe această nișă concurează multe dispozitive. Ai acum telefonul mobil, chiar în buzunar. Ai laptop de gaming. Poți face diverse combinații. Am remarcat ROG Ally de la lansarea oficială. Însă de pe atunci știam ce va urma: Windows nu este platforma ideală pentru gaming. Poate pe Xbox au optimizat sistemul, dar Windows-ul de PC are chichițele lui. Apoi, dacă laptopul cu baterie mare nu ține destul, cum ar putea ține o baterie mică? Da, ecranul compact ajută. Faptul că are doar grafica integrată ajută. Însă în cazul jocurilor video, consumă destul de mult și se duce rapid bateria. Aș fi riscat să fac consola mai grea, dar să aibă bateria mai mare. Noroc că astăzi avem baterii externe mari și cu încărcare rapidă. Are nevoie de 65W pentru alimentare.

Este în același timp încântător și frustrant faptul că poți folosi GPU extern. Sigur că, dacă ai bugetul pentru un RTX 4090 extern, va fi o încântare să întreci oponenții în jocurile care consumă multe resurse. Pe de altă parte este o cheltuială serioasă (11.000 de lei aproximativ), iar asta înseamnă să renunți practic la mobilitate. Are mai mult sens să iei unitatea pentru laptopul de muncă. Când ești la birou o folosești din plin, dar nu ai nevoie de ea pe drum. Pentru gaming, dacă ești legat de priză, rămâne varianta desktop, cu performanțe mai mari.

Consola Ally este foarte bine făcută. Arată excelent, butoanele și triggerele sunt poziționate exact unde trebuie. Partea de hardware este foarte bună, pornește instant și se mișcă foarte repede. Având o astfel de consolă, practic ai acces și la un fel de laptop. Poți rula pe ea la orice aplicație Windows normală, doar să fie cât de cât adaptată la ecranul mic. Dar nu ai tastatură, doar cea virtuală. Probabil una pe Bluetooth ar fi ideală, posibil să meargă și cu dock pe USB-C. Am testat doar SSD extern și l-a citit. În loc de mouse merge și ecranul touch, dar are și joystick din care poți controla cursorul.

Din păcate, dacă trebuie ținută la priză, nu ai o a doua mufă Type-C pentru accesorii. Ar fi util un dock prin care să primească alimentare, dar nu știu dacă există. Conectarea la sistemele GPU extern se face printr-o mufă proprietară Asus, ceea ce din punctul meu de vedere este o limitare a tehnologiei.

E bine că are cititor microSD, puteți pune jocuri și chestii pe cardurile de mare capacitate. Consola este ideală pentru jocurile de tip curse, precum NFS sau Forza, Dirt Rally și altele. Este foarte bun pentru shootere precum Fortnite sau PUBG, deși pe astea le ai și pe telefon, deci nu ai neapărată nevoie de consolă. Dar poți juca acum și CS, Apex sau COD, genul de jocuri pentru Windows. Evident, este de preferat pentru jocuri de acțiune, unde ai nevoie de toate butoanele ca la controller. Am jucat Mortal Kombat de exemplu.

Consola are puțin peste 600 de grame, dar se simte ca un device foarte ușor pentru că o folosești cu ambele mâini. M-aș fi riscat să pun o baterie dublă, chiar dacă ar fi avut probabil 900 de grame. Dar autonomia mi se pare un punct esențial.

Mai rămâne de spus că la acest nivel de preț (3.999 lei la ora lansării) găsești primele laptopuri de gaming entry-level. Ai și ecran mare, performanțe similare, mobilitate, placă video dedicată. Este complicat de zis dacă cineva ar prefera ecranul mic doar pentru că pare integrat într-un controller.

Concluzii

Experiența cu Asus ROG Ally (2023) RC71L este foarte bună. Consola este foarte bine făcută, are toate opțiunile necesare pentru gaming. Sunt doar două probleme majore: Windows nu este cea mai prietenoasă platformă pentru gaming, iar bateria ține destul de puțin. Pentru performanțe ai nevoie de GPU extern. Însă, ca orice proiect, sunt convins că va fi îmbunătățit. Abia aștept să văd în ce direcție vor merge: ecran mai mare, rezoluție mai mare sau baterie mai mare.

Galeria foto