Am tesat Asus ZenBook Duo UX481, dispozitiv care vine cu procesoarele Intel Core din generația a zecea. Dispune de ScreenPad 2.0, al doilea ecran care face ca interacțiunea cu dispozitivul să fie mai bună, iar conținutul afișat mai mare.
Sumarul articolului:
Pro și contra
Avantaje:
- ultraportabil cu design special;
- putere hardware și autonomie bună;
- al doilea ecran pentru o vizibilitate mai bună;
- poate fi folosit pentru short-cut-uri interesante;
Dezavantaje:
- touchpad destul de mic;
- conectivitate limitată;
Detalii tehnice ZenBook Duo UX48
Ecran: 14 inch, IPS LCD, Full HD
ScreenPad Plus: IPS LCD 1920X515 pixeli
Procesor: Intel Core i7-10510U Comet Lake
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 512 GB
Camera: IR webcam / Windows Hello
Dimensiuni: 323x223x19.9 mm
Greutate: 1.5kg
Baterie: 70Wh
OS: Windows 10 Home
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, ANT+, USB Type-C, NFC
Preț: 6.699,99 lei
Review ZenBook Duo UX48
Asus a început încă de anul trecut să înlocuiască TouchPad-ul cu un ecran secundar care poate fi folosit exact ca la telefonul mobil, pentru că utilizatorii sunt obișnuiți cu gesturile de pe smartphone. Iar TouchPad-ul era cam neschimbat de ani de zile. Anul acesta ecranele au evoluat și s-au mărit. Am fost prezent la evenimentul la care au prezentat prima dată modelul cu un ecran suplimentar, acela se cheamă Pro Duo, dar la test a venit însă versiunea ZenBook Duo UX481, cu ecranul de 14 inch.
Îmi place realizarea noului model, are un design mai ascuțit, deși păstrează linia generală ZenBook este în același timp unic. Este realizat din aliaj de aluminiu folosit în industria aeronautică și chiar îți dă sezația că este foarte solid și rezistent.
Vorbesc mai jos despre procesoare și performanțe. ZenBook Duo vine cu o tehnologie de răcire nouă, Cool Air express system, care permite răcirea mai eficientă. Ecranul se deschide ridicând laptopul de pe masă, tehnică denumită ErgoLift, iar pe-acolo circulă mai bine aerul. Pentru CPU și GPU sunt 4 heatpipes și sistemul include încă una pentru răcire mai puternică. De asemenea are un buton de Turbo Fan care crește viteza ventilatoarelor pentru a răci mai bine atunci când aveți task-uri intensive.
Ideea cu două ecrane este bună și utilă, iar ecranul de 14 inch combinat cu cel de dedesubt formează un display cu adevărat mare pentru proiecte creative, pentru prezentările făcute în fața clienților și așa mai departe. Iar genul ăsta de laptop, deși portabil și ușor, are peste 22 de ore de autonomie, un mare plus pentru utilizatorii care călătoresc mult timp. Este foarte comod de ținut în mână, ca pe o mapă, are doar 1.5 kilograme, poți să-l ții cu o singură mână și să lucrezi cu cealaltă la el.
Îmi place chiar și încărcătorul, este foarte compact și ușor, exact cât cel de la telefon, așa că nu aveți probleme pe drum. Ca opțiuni de conectivitate vine cu două porturi USB 3.1, un port USB Type-C, HDMI, jack audio, cititor de carduri microSD, mufă de alimentare. Are Bluetooth 5.0, WiFi ax, cameră IR cu Windows Hello.
Procesor Intel din a zecea generație
Știm cu toții că Intel face îmbunătățiri masive de la generație la generație, iar cea de-a zecea nu face excepție. Procesoarele Intel Core din cea de a 10-a generație sunt prima opțiune pentru utilizatorii care doresc cele mai noi caracteristici în materie de performanță și divertisment, mai ales pentru laptopuri subțiri și usoare, dar și pentru alte device-uri mobile.
Comet Lake aduce viteză mare de lucru datorată procesorului Intel Core i7 cu o frecvență de bază de 1.8 GHz, care poate ajunge până la 4.9 GHz cu ajutorul tehnologiei Intel Turbo Boost. Permite de asemenea ajustarea dinamică a performanței, în funcție de sarcinile rulate, cu suportul inteligenței artificiale (AI) care anticipează activitatea și se adaptează nevoilor utilizatorilor.
În plus oferă imagini la o calitate fără precedent datorită Intel WiFi 6 (GIG+). Jocurile sunt lipsite de întreruperi, iar streamingul filmelor care sunt redate la o rezoluție maximă este fără cusur, datorită conectivității Wi-Fi ultra receptive. Are în plus și transfer de date la viteze mari și posibilitatea conectării la mai multe periferice și ecrane cu ajutorul unui singur cablu, prin intermediul porturilor Thunderbolt 3.
Procesorul testat, Intel Core i7-10510U Comet Lake, este quad-core, lansat în august 2019. Cele patru nuclee pot rula simultan la 4.3 GHz pentru a oferi cea mai bună experiență multitasking. Single-core atinge și 4.90 GHz, iar altfel nucleele stau la turație minimă, pentru a reduce consumul de energie. Este construit pe 14 nanometri și are un consum între 10 și 25W (detalii).
Am făcut și o serie de teste hardware pe el, vă dați seama din ele cam ce performanță are.
ScreenPad Plus
Inovația adusă la ZenBook Duo se cheamă ScreenPad Plus, un ecran suplimetar, tactil, cu diagonala de 12,8 inch, este tot pe formatul Full HD și are 1920 de pixeli pe latura mare, dar numai 515 pixeli pe cea mică, cam jumătate din ecranul normal. Are rezoluție bună și detalii interesante, fiind practic fie o extensie a celui mare fie un sistem inteligent pentru a controla laptopul, depinde de fiecare.
Ecranul suplimentar se poate folosi în special la editare video, unde laptopul chiar performează decent, partea de editare se poate face jos, iar pe ecranul principal vezi doar rezultatul final. Pentru jocuri, puteți muta jos partea de chat sau live-streaming, iar ecranul de sus rămâne ocupat complet. Bine, nu e el sistem de gaming, dar ca idee. Sunt utilizări similare pentru programatorii care călătoresc, designeri și cei care lucrează cu diverse aplicații 3D.
Nu este doar un ecran în plus, ci o adevărată interfață diferită. Apăsând pe Title bar la orice aplicație apar trei iconițe, App Switcher, Add și View Max. Prima opțiune permite maximizarea unei aplicații pe ecranul secundar pentru a face loc pentru activitatea principală pe cel principal. A doua opțiune adaugă aplicația respectivă la Launcher pentru a avea acces la ea mai rapid din meniul ScrenPad. A treia face ca întreaga aplicație să ruleze pe ambele ecrane simultan, cum am făcut eu cu browserul mai jos.
Al doilea ecran poate fi împărțit între două sau trei aplicații, funcție denumită Organizer. Cum spuneam, aplicațiile pot fi setate într-un Launcher, care arată exact ca interfața de la smartphone, iar apoi cu două apăsări ai lansat aplicația dorită. Pe ScreenPad Plus ai mai multe meniuri care permit reglarea culorii/luminozității, un Task Group, care permite setarea a pînă la 5 aplicații ce sunt lansate simultan (2 pe ecran principal și 3 pe cel secundar), mi se pare foarte util. App navigator arată ce aplicații sunt deschise și puteți schimba între ele exact ca la telefon.
ScreenPad Plus are și o serie de aplicații proprii, precum Quick Key care permite setarea unor short-cut-uri pentru anumite comenzi care se realizează din apăsarea simultană a tastelor. Aici le setezi cu o singură apăsare de buton. Scrierea de mână permite recunoașterea caracterelor și puteți scrie mai ușor fără să apăsați pe taste, dar și tastatură numerică pentru cei care au de făcut diverse calcule.
Concluzii
Asus ZenBook Duo UX481 este unul dintre cele mai performante ultra-portabile din serie, foarte ușor, copact și ușor de transportat, dar în același timp foarte puternic și dotat cu inovații tehnologice. Cei de la Asus au subliniat că în ciuda tuturor acestor tehnologii noi, acest ZenBook are un preț similar sau chiar sub principalii rivali care au specificații comparabile. Așa că sunt mai multe motive pentru a alege acest ultrabook.
Puteți găsi acest model la eMAG, Flanco, Altex și Media Galaxy.