Ateliere Fără Frontiere, unul dintre proiectele care au reuşit să mă impresioneze, plus Samusocial – cu sprijinul Fondului Social European – au prezentat azi raportul primului an de implementare al proiectului „Atelier de inserţiune socio-profesională”. Numele ultra-sofisticat are o explicaţie simplă. Adulţii fără adăpost, aflaţi în situaţii dificile, primesc o şansă de reintegrare socială, un loc de muncă şi trainig pentru viitor.

Ateliere Fara Frontiere

„Atelierele” organizează colectarea, recondiţionarea şi reciclarea materialelor şi echipamentelor informatice uzate, donate de firme şi instituţii, pe care apoi le redă unor ONG-uri. Proiectul se vrea un exemplu de solidaritate şi dezvoltare durabilă.

“Principiul nostru de acțiune este simplu: în loc să-i dam unui om pește, mai bine îl învățăm să pescuiască”, a spus Raluca Gheorlan, director executiv Ateliere Fără Frontiere. „Persoanele excluse și marginalizate, care au motivația de a se reintegra au, astfel, posibilitatea de a-și regăsi demnitatea și de a se reconstrui”, a adăugat ea.

“Persoanele adulte fără adăpost, pe lângă nevoile de bază – un pat cald, posibilitatea de igienizare, mâncare şi medicamente, au nevoie în egală măsură să se simtă folositori, îşi doresc o şansă de a se salva, de a-şi reclădi stima de sine”, spune Sabina Nicolae, director executiv Samusocial.

Aş vrea să văd mai multe proiecte de acest gen. Ştiu că sunt, dar vreau să aflăm împreună despre ele.