Concernul german Daimler a investit recent într-un start-up israelian, StoreDot, care promite că tehnologia sa permite încărcarea bateriei mașinii electrice în 5 minute. Ceea ce ar aduce mașinile viitorului mai aproape de modelele actuale: oprești 5 minute la „benzinărie” și pleci mai departe cu „rezervorul” plin.

Inutil de spus că în firma israeliană au investit circa 60 de milioane de dolari nume precum Roman Abramovitch sau Samsung. De fapt, toată lumea din zona auto ar vrea o astfel de tehnologie pentru a putea trece la mașina electrică. Oricum, ținând cont de reglementările din UE, mai devreme sau mai târziu vom trece cu toții la electric, vor mai rămâne mașini cu benzină doar în orașele mai mici. Dar cred că tehnologia va deveni comparabilă și apoi vor scădea și prețurile, pentru că acum ofertele de mașini electrice sunt complet nerealiste.

Compania israeliană StoreDot spune că a înlocuit tehnologia litiu-ion cu una nouă, pe care o numește FlashBattery, care se va încărca foarte rapid. De asemenea, o baterie de capacitate similară va oferi pe viitor autonomie de circa 480 de kilometri, mai mult decât în prezent. Din imaginea lor, pare că au înlocuit bateria compactă, dintr-o bucată, cu unități mici, conectate separat, care probabil tocmai de-asta se vor încărca mult mai rapid. Acum rămâne de văzut dacă tehnologia lor va depăși stadiul de laborator și va fi destul de sigură pentru a putea fi folosită.

Altfel de peste zece ani apar și dispar tehnologii noi în domeniul bateriilor, care nu ies din laboratoare și nu ajung să fie utile consumatorilor. De exemplu fuel-cell, care de o grămadă de vreme triplează autonomia bateriilor, la aceleași dimensiuni. E drept, au apărut baterii portabile fuel-cell, dar nimic care să fie utilizabil concret, într-un telefon, laptop, tabletă, ceas. Sau alte soluții de încărcare rapidă.

Grupul german Daimler tocmai a anunțat că va trece la mașini electrice, iar planul este să aibă toate modelele cu versiuni electrice din 2022. Și sunt anunțuri relativ similare de la toți marii producători auto. Ceea ce nu ar fi tocmai rău, doar că electricitatea nu se obține acum prin metode nepoluante, decât într-o mică măsură. Iar bateriile sunt cel mai mare poluant al planetei. Deci, facem doar o schimbare de trend, nu cu adevărat eco. Promit să vă scriu pe tema asta.