Autoritățile fac un mic pas pentru a combate dezinformarea, fake news și țepele online: vor pune nouă instituții să colaboreze. Era pe vremuri o zicătoare: dacă vrei să nu rezolvi o problemă, pune o comisie să se ocupe de rezolvarea ei.

Dezinformare și fake news

Sursa foto: https://depositphotos.com/ro

Dezinformarea: cel mai mare pericol actual

Vedem chiar în contextul războiului de la graniță faptul că dezinformarea este o unealtă puternică a inamicului. Creează grupuri de oameni manipulați care sunt în stare de orice, chiar să-și trădeze țara, familia și neamul.

Anul acesta aproximativ 3 miliarde de persoane din întreaga lume vor vota, şi în plin boom al Inteligenței Artificiale, dezinformarea reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru umanitate, estimează raportul privind riscurile globale, publicat de Forumul Economic Mondial.

Problemele ce ar rezulta din dezinformare ar putea merge de la manifestații violente şi crime bazate pe ură la confruntări civile şi terorism. Prin dezinformare și manipulare vor încerca de asemenea să influențeze alegerile, promovând partidele trădătoare, care sunt dispuse să servească intereselor “axei răului”: Rusia, China, Iran, Coreea de Nord.

Poate avea succes comisia de cenzură a Internetului?

Pe de altă parte, este adevărat. Nu știm să apreciem prea bine libertatea online pe care o avem. De-asta ne batem joc de ea, promovând idei precum Pământul plat, vaccinurile dăunătoare sau dungile lăsate de avioane pe cer.

Memorandumul adoptat de Guvern prevede constituirea, la nivelul României, a unui Comitet cu rol de coordonare în ceea ce privește aplicarea reglementarilor europene referitoare la date, inclusiv la folosire şi reutilizarea datelor, la serviciile digitale și la Inteligența Artificială.

Totul este adaptat pentru aplicarea a două mari regulamente UE: Digital Services Act (DSA) și Artificial Intelligence (AI) Act.

Cele nouă instituții implicate

Comitetul de coordonare pentru date, servicii digitale și inteligența artificială va fi constituit din următoarele instituții competente:

1) Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM);
2) Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID);
3) Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR);
4) Autoritatea Națională pentru protecția Datelor Personale (ANSPDCP);
5) Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC);
6) Institutul Național de Statistică (INS);
7) Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC);
8) Consiliul Național al Audiovizualului (CNA);
9) Consiliul Concurenței (CC);

Mai multe detalii găsiți pe Hotnews.