După o perioadă de tăcere marcată de lipsa oricăror decizii privind 5G, statul român a lansat în discuție publică un proiect de lege care prevede autorizarea furnizorilor de tehnologie 5G. O decizie bună pentru securitatea rețelelor 5G, dar care pare să fie luată doar pentru excluderea Huawei. Nu a existat o consulatare cu operatorii telecom, cu speciaști în securitate IT și cu reprezentații UE în acest sens. Nu există o decizie comună la Bruxlles, așa cum v-am informat anterior.
Decizia pare să fie una luată pe fugă, pentru a bifa că s-a făcut ceva în privința asta.
Din punctul de vedere al Huawei, această propunere legislativă pare pripită (nu s-a așteptat decizia UE în privința strategiei de implementare 5G), este discriminatorie și, pe alocuri, poate părea nedocumentată – nu au avut loc consultări cu specialiști in domenii economice, tehnice, ale mediului de afaceri, cu jucătorii cheie in domeniul telecomunicațiilor sau cu autorități din ministere și instituții conexe (după cum poți vedea in secțiunea 6 din Expunere de Motive).
Oficialii spun că în domeniul comunicațiilor electronice nu sunt suficiente din perspectiva domeniului securității naționale și apărării naționale, aspect ce trebuie reglementat printr-un alt act normativ. ”După cum se cunoaște, numărul incidentelor de securitate cibernetică este în creștere, acest aspect ce constituie o amenințare gravă pentru funcţionarea reţelelor şi a sistemelor informatice care pot să devină ținte pentru acțiunile rău-intenționate menite să afecteze confidenţialitatea datelor sau să întrerupă funcţionarea reţelelor. Consecințele acestor incidente se reflectă asupra sectoarelor importante pentru statul român și pot genera pierderi consistente ori chiar pot conduce la materializarea unor riscuri la adresa securității și apărării naționaleȚ, spun oficialii.
Documentul nu menționează Huawei, dar spune că orice furnizor trebuie să dea o declarație pe propria răspundere că nu se află sub controlul unui guvern străin în care lipsește un sistem juridic independent și că nu are cunoștință de un istoric de conduită corporativă neetică. Probabil Huawei va depune această declarație, dar nu știm dacă va fi luată în considerație.
Noul proiect propune ca autorizarea să fie acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), fiind luat în considerare rolul stabilit prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării.
Autoritățile trebuie să asigure tuturor furnizorilor posibilitatea de a demonstra că produsele sunt mai performante și că pot fi utilizate în scenariile 5G fără riscuri de securitate. De asemenea, deciziile trebuie luate transparent, după criterii clare.
Este necesară și o discuție cu cei din industrie, specialiști telecom, cei din securitae IT și oficiali din autorități pentru a stabili măsura în care pot fi verificate și certificate dispozitivele.
În proeict nu sunt listate nicăieri condiții tehnice sau cum ar putea demonstra tehnic o companie că produsele sale îndeplinesc toate condițiile. Nici căi de atac pentru deciziile CSAT nu există prea multe. Proiectul este în dezbatere publică pînă pe 17 august și urmăresc să văd dacă se schimbă ceva până atunci.
Poate pentru ca facem parte dintr-o alianta militara al carui lider a zis pas Huawei.
Ne place sau nu ne place, deocamdata NATO ne garanteaza securitatea.
Cand intri in hora joci hora nu dansezi vals.
 
Așa este, suntem aliați și depindem de americani. Dar chestia pe care o tot repet este că acuzația americană nu a fost demonstrată. Toți specialiștii în securitate spun că nu există nicio breșă. E doar parte din războiul comercial.