Proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri de autorizare a furnizorilor de echipamente 5G a fost anunțat oficial fără a consulta specialiștii telecom. Nici cei din instituțiile de regmentare, nici cei din cadrul operatorilor de telefonie și nici alte instituții economice.
Proiectul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor din data de 4 august este în dezbatere publică până în data de 17 august.
Cum spuneam, proiectul pare făcut strict pentru a interzice Huawei, deși nu se menționează precis acest lucru. Orice furnizor 5G va trebui să dea o declarație pe propria răspundere că nu se află sub controlul unui guvern străin în care lipsește un sistem juridic independent și că nu are cunoștință de un istoric de conduită corporativă neetică.
O decizie unilaterală de interdicție a echipamentelor Huawei va avea impact major și asupra operatorilor de telefonie, asupra calendarului de implementare 5G, dar și asupra economiei România în ansablul său. O să trecem prin fiecare capitol mai jos.
În primul rând, situația echipamentelor a fost explicată clar de oficialii Deutsche Telekom în cadrul discuției similare din Germania. Unele echipamente Huawei pur și simplu nu pot fi înlocuite cu dispozitive ale competiției. Trebuie refăcută întreaga rețea în regiune. Nici Ericsson, nici Nokia nu au folosit ultimele luni pentru a produce echipamente alternative.
Pe lângă costurile imense pentru operatorii telecom, o astfel de decizie va amâna implementarea națională a rețelelor 5G. Tehnologia de ultimă generație, pe lângă beneficiile pentru consumatori, aduce un nou val de dezvoltare economică, susține noi aplicații, automatizări și noi modele de business. Iar amânarea va reduce competitivitarea economiei românești. În plus, înlocuirea echipamentelor va dura ani de zile.
Industria telecom din România a depășit 3,5 miliarde de euro anul trecut. Totuși, reprezentanții operatorilor nu au fost consultați în procesul de decizie. Nici cei din domeniul securității IT care să furnizeze măsuri tehnice de verificare. Nici măcar cei din autoritatea telecom.
În același timp, nu trebuie uitat că Huawei România are aici 6.300 de angajați. Contribuția directă și indirectă la PIB-ul României este de 219 milioane de euro în 2018. Au plătit ca taxe și impozite peste 83 de milioane de euro. Ar trebui să se țină cont și de cifrele astea când se iau astfel de decizii.
Revin pe tema acestui nou proiect de lege zilele următoare. Vedem săptămâna viitoare ce decizie vor lua autoritățile.