Pentru că unele dintre cele mai citite posturi de pe blog sunt despre diverse înşelăciuni şi fraude pe Internet m-am gândit să scriu câteva rânduri despre una dintre cele mai comune tipuri de ţeapă: spam-ul care te învaţă cum să cîştigi bani pe Internet. Am trecut şi prin faza asta: era 1997 când am primit o scrisoare nigeriană care îmi aducea milioane de dolari nemunciţi, era 1998 când am înroşit de click-uri un site american care îmi promitea bani pentru fiecare click. Apoi am testat şi sistemul care te plăteşte să te înscrii pe diverse chestii, ulterior şi cel cu chestionare plătite şi aşa mai departe. Niciunul nu merge, dar oamenii continua să caute sisteme de făcut bani pe net.
Toate modele de câştigat bani pe Internet te obligă sau de îndrumă spre spam. Adică, să trimiţi la cât mai multă lume, să postezi pe cît mai multe site-uri, bloguri, forumuri, oriunde, să trimiţi mailuri zilnic, să dai la lista de Messenger şi aşa mai departe. Teoretic primeşti bonus pentru recomandări, mai ales dacă respectivii sunt activi. Teoretic.
Prin 1998 aveam un salariu de 150 de dolari, dar stăteam 12 ore la birou şi aveam Internet. Probabil am citit vreun spam sau am căutat ceva şi am ajuns pe un site care „te plăteşte” să citeşti mailuri şi să dai click. După o lună cîştigasem 1,25 dolari şi mi se părea super. Am început să caut mai asiduu programe de făcut bani pe Net.
Aşa am dat peste unul care „plătea” aproape 50 de cenţi pe mail, un dolar să te înregistrezi la diverţi clienţi şi o grămadă de bani din comisioanele refferer. Una dintre şmecherii era că trebuia să atingi 500 de dolari ca să primeşti banii. Am pierdut cam două luni non-stop pe site şi mailuri, am terminat toate „task-urile” şi am reuşit să depăşesc 500 de dolari, am dat request payment şi deja îmi făceam planuri de vacanţă.
Din păcate, răspunsul s-a lăsat aşteptat. După două săptămîni, contul a fost suspendat. Acuzaţia? Suspect de fraudă. Le-am scris, răspunsul politicos a fost că „am încălcat regulile site-ului”. Am întrebat care reguli. Nimic. Probabil m-au pus pe lista neagră şi nu mi-au mai răspuns. Degeaba am reclamat site-ul, afacerea lor a mers, probabil merge şi azi.
Altă schemă extrem de populară pe site-uri era următoarea: investeşte tu 5 dolari din PayPal sau eGold şi mîine o să iei 6. Sau 8 sau 10. Schema merge la primii fraieri, care pun cîţiva cenţi sau un dolar, iar apoi iau dublu. Ei duc vestea peste tot că site-ul funcţionează. Cînd apar fraierii cu sute şi mii de euro, fondatorii dispar în ceaţă cu banii. Cazuri clasice…
Singura chestie care merge este celebra scrisoare cu lista de cinci nume – adrese, care circulă mai departe. Sistemul clasic cu hîrtia de 10.000 (1 ron)î în plic a fost adaptat acum la Internet. Se fac liste cu conturi PayPal sau ce mai folosesc oamenii şi spam masiv la fraieri. Evident, cel din capul listei va cîştiga mereu bani. De asemenea, în text se introduc minciuni crase de tipul: „să nu schimbi adresele, că altfel nu merge”, etc.
Mai nou, specialiştii în securitate informatică au descoperit o nouă fraudă cu bani pe Internet. E vorba de racolările pe care fac cei care golesc ilegal conturile de card ale oamenilor. Carderii au nevoie de oameni care să scoată banii şi să circule banii prin multe conturi înainte să ajungă la ei. Astfel, postează pe site-urile de locuri de muncă, anunţuri de recrutare. Se cere timp liber, uşurinţă în lucrul cu „produse bancare”, diverse alte chestii puse la plesneală. Omului i se spune că este „procesator de tranzacţii” pentru o organizaţie , eventual umanitară, care primeşte donaţii. De fapt carderii îi trimit bani furaţi de pe alte carduri sau bani din conturi de online banking. Pentru fiecare tranzacţie angajatul primeşte circa 10 % sau un alt procent. El chiar crede că lucrează pentru o firmă, dar de fapt toţi sfîrşesc în închisoare pentru spălare de bani. Doar cei care pot cumva să ajute la identificarea bandiţilor mai au şanse să scape.
Si eu am incercat sa scot bani din site-uri care te plateau sa „clickuiesti”. Totul era o tepa mare.