Am nimerit o campanie Facebook care ducea către un site infectat. M-a surprins creativitatea autorilor: subiecte de tabloid, ascund URL-ul cu identitatea Digi24, pun imagini furate de pe Știrile ProTV și te fac de bani la final. Eu am dat click acolo doar din curiozitate, dar utilizatorii neavizați pot avea mari probleme, mai ales dacă nu au un antivirus premium activat.
Imaginea cu Ion Țiriac apare ca postată de Disney Movies News, iar URL-ul real este mascat cu adresa Digi24.ro ca să crezi că este vreo știre de fapt. În general publicațiile mai preiau diverse știri una de la alta, ca să mai câștige fani. Nu cred că Digi ar face asta cu Știrile Protv, dar nu este nici exclus. Tocmai din cauză de Digi24 am dat click pe acel link, curios să văd ce se ascunde acolo. Deja titlul Disney Movies News suna cumva dubios. De notat că au folosit un titlu real, care este utilizat foarte des de publicațiile de sport din România. Iar Digi și ȘtirileProTV preiau des subiecte de pe site-urile de știri sportive. Deci oarecum e închegată povestea.
După ce am dat click pe link, am ajuns pe alt site, nicio legătură cu Digi24. Site-ul avea headerul de Știrile ProTV.
Este destul de bine implementat, orice utilizator neatent ar vedea site-ul ProTV și s-ar relaxa. Au copiat și formatul știrilor, bannerul cu diverse chestii, poza cu logo ca o captură ProTV. Pe dreapta apar niște știri pe scurt care sunt clar țeapă – trimit la vreun scam cu Bitcoin, probabil de genul să bagi aici datele de la wallet. Sau să cumperi Bitcoin cu vreun card. Prostii de genul ăsta. Am activat toate protecțiile posibile și am dat click cu teamă că va instala ceva automat. Și de fapt, cine poate garanta că nu au făcut ceva? 😀
Din fericire pentru mine, sunt ferit cât de cât de pericolele online. Site-ul fusese deja raportat sau conținutul de acolo a fost deja identificat de Eset, așa că am scăpat fără probleme. Aparent fără probleme.
Mi se pare foarte tare cât de elaborată este schema. Am raportat la Facebook, dar am văzut că Facebook nu prea ține cont de raportări. Vă zic asta pentru că am raportat știri fake cu 5G, cu Coronavirus, cu experimente pe români și altele, știri efectiv inventate de minți nebune. Au scos vreuna? Nu. Au oprit vreo reclamă falsă? Nu.
Asta vreau să vă întreb: oare cât câștigă Facebook sau Google pe an doar din reclame către site-uri infectate? Banii n-au miros, important este să raportăm creștere.
E complicată treaba, și faza e că majoritatea oamenilor nici nu se uită în bara de adrese să vadă ce scrie acolo, dacă arată ca siteul de la Digi înseamnă că e Digi… Știu mai mulți oameni care s-au trezit cu banii luați de pe carduri de pe site-uri dubioase, sau cu malware pe telefon ori laptop. A crescut timpul petrecut pe net, deci și numărul țeparilor.