Din seria “cum să mai apărem și noi în presă și pe bloguri fără un efort prea mare”, Kaspersky publică rezultatele unui așa-zis studiu global privind gadgeturile.
Update: studiul global este realizat de O+K Research, dar tot nu știm metodologia. Rămân la părerea că este un sondaj online.
Cifrele sunt preluate ca atare, comentate și interpretate, dau doar trei exemple – TechCover, Refresh, Manafu – niciunul nu își pune problema cum s-a făcut acest studiu.
Cred că ar trebui să ne uităm și la rezultate un pic. Cifrele sunt departe de mediile oficiale privind penetrarea computerelor, telefoanelor smartphone și așa mai departe. Ca să fiu răutăcios, era normal ca media din Arabia Saudită să iasă foarte mare – la o familie cu 20-30 de membri? Măcar 3-4 telefoane să aibă…
România iese pe ultimul loc la gadgeturi / familie, cu o medie de 2,6 echipamente. Probabil o cifră realistă ar fi fost 1. Pînă la urmă cineva din familie are măcar un celular. Dar cifrele mari sunt valabile poate la oraș, penetarea computerului este sub 50%, penetrarea smartphone era 10-15% anul trecut.
Sigur, dacă luăm în calcul doar cei care răspund la chestionare online – deci au deja computer și Internet, atunci media iese mai mare.
Situația reală este dată de această frază, ignorată în majoritatea articolelor:
În total, 0,7% dintre gospodăriile din România deţin un set complet de echipamente electronice moderne (PC, laptop, smartphone şi tabletă).
Dan, ai dreptate, pe ei nu mi-a trecut prin cap sa-i intreb cum au facut studiul, i-am crezut pe cuvant. Cand am fost acolo am stat de vorba cu niste baieti care mi-au lasat impresia ca pot face in 15-20 de minute un studiu complet si despre ce componente are in el fiecare PC conectat la net din Romania… 😛
De altceva te deranjez, insa. Tie ti se pare mult media de 2,6 gadgeturi pe cap de roman furajat?
 
Uite si o completare, partiala, apropo de 1 ala:
http://www.zf.ro/business-hi-tech/unul-din-doi-romani-nu-au-folosit-niciodata-un-computer-9438716
PS. Vezi ca rezultatele studiului efectuat de Kaspersky se refera la device-uri cu acces la internet, nu la orice Nokia 3110 care inca se mai foloseste la Grajdana, judetul Buzau.
 
Cif, „0,7% dintre gospodăriile din România deţin un set complet de echipamente electronice moderne (PC, laptop, smartphone şi tabletă)” inseamna ca 0,7% le au pe toate 4 la un loc. In rest, nu stiu cum as putea eu sa verific o cercetare facuta de Kaspersky la nivel mondial. O sa o publice la ei pe site si sunt sigur ca acolo o sa fie descrisa pe larg si metodologia…
 
Salut, Dan,
În comunicatul de presă este precizat că studiul este „efectuat de compania de cercetare O+K în mai multe ţări, special pentru Kaspersky Lab, şi desfăşurat în etape separate din 2011. Ultima etapă a avut loc în luna octombrie 2011. La studiu au participat peste 7000 de respondenţi”. Despre O+K şi tipurile de studii pe care le fac ei:
Cele două informaţii nu se contrazic. 0,7% este reprezentat de familiile care au minimum un echipament dintre acele categorii (PC, laptop, smartphone şi tabletă), deci toate 4. În plus, studiul e bazat pe declaraţiile respondenţilor, pe ce au spus ei că posedă.
 
Daca ar fi 2.6 gadgeturi cu Internet de familie, s-ar justifica aia 40 de milioane de unici de la Trafic.ro :-))
 
Bai, n-or fi atatea, insa cred ca se compenseaza cu corporatistii. In situatia mea, de exemplu, sunt… 7 gadget-uri cu acces la internet in 2 insi (doar eu 5)? 🙂
 
Pai vezi daca n-ai antivirus pe PC? Iti papa viermii footnote-urile, precum cel de la pagina 1. 😀
 
Ionuț – să mor dacă scrie. Cel puțin nu în ăla primit (citit) de mine.
 
N-aș fi scris asta deloc dacă apărea vreo sursă. E posibil să fie din Office, dar mai investighez.
http://www.youtube.com/watch?v=qqQPDBKqPuk
 
Dan a devenit agresiv. Bravo, Dane!
Altfel, observatia ta cu verificarea sursei e corecta. Nu a verificat niciunul dintre noi. Am luat toti ce am primit. Nu mi se pare insa absurd rezultatul. Sunt convins ca exista o explicatie de research care sa sustina acea cifra de 2,6. Poate s-a facut doar pe urban, pe o anumita categorie. La mine pe blog, cititorii mei au chiar mai multe!
 
daca ajungem sa verificam o companie de cercetare internationala care face un sondaj, ne-am dat dracu’ si am sarit calul rau. sursa era destul de clara: „efectuat de compania de cercetare O+K în mai multe ţări, special pentru Kaspersky Lab, şi desfăşurat în etape separate din 2011. Ultima etapă a avut loc în luna octombrie 2011. La studiu au participat peste 7000 de respondenţi”.
bine ca nu verificam alte balarii, dar facem double check unei companii de cercetare. adica ar trebui sa angajam o companie de cercetare sa faca o cercetare paralela, ca doar asa poti verifica.
 
ar trebui sa-ti bati singur obrazul pentru prostia asta. dar sa stii ca prefer un copy/paste bine editat, dintre-o sursa credibila, mai ales daca omul si scire bine, decat 5 randuri pentru scolari tembeli.
 
vali, hai ca ne-a cam prins in corzi dan! … ca tot discutam noi prin alte parti de bloggeri, jurnalisti etc. mai ales firmele de cercetare ar trebui verificate, doar la gandul ca unele pot fi influentate, ceea ce nu e cazul aici.
exista o problema cu studiile. sunt facute pe diverse segmente, dar cand apar pe undeva, tind sa aiba impact national, continental, global.
 
Crtisti, hai ca il perii un pic pe Dan… 🙂 Sunt multe probleme cu studiile, in general, sau cu sondajele, dar ele sunt luate ca atare, pentru ca nu poti sa le contesti decat cu un alt studiu sau sondaj. Deci nu prea ai, decat daca iti surade norocul si gasesti un sondaj similar facut de altii, cu sa verifici o firma de cercetare.
 
Dan, da, ai dreptate, trebuia mentionat asta: sondaj efectuat de compania de cercetare O+K în mai multe ţări, pe 7000 de respondenţi.” Dar de contestat ce zic ei, nu prea ai cum.
 
Da. Nu contrazice cu nimic media aia de 2,6 gadgeturi conectate la net. Mie mi se pare plauzibila, asa ca nu am de ce sa contest. Daca mi se parea exagerata, spuneam ca e exagerata, asa cum am spus, ori de cate ori a fost cazul. Am dat cifrele cu copy/paste, ca nu ai altcumva cum, asa e corect, si alaturi am comentat.
Dar de cand ai devenit atat de contestatar?
 
Vali, lasă mă, tu continuă cu copy+paste de calitate.
 
Vali, habar n-am care e faza cu tine, dar zău dacă ai dreptate. Nu se precizează cine a făcut studiul și metodologia de lucru, dar te-ai grăbit să copiezi ce zic ei. Era bine scris!
 
Trebuia precizat: studiul este un sondaj online făcut de o firmă din Rusia. Cu asta-basta, era totul ok.
 
Kaspersky și alte firme mari o să dea întotdeauna “studii” care le pun produsele și serviciile într-o lumină mai bună. Trebuie verificate, contestate.
 
Ok, atunci studiul Eurostat care spune că 50% dintre români nu au văzut un PC, îți spune ceva?
 
Vezi si Ancom cu penetrarea Internetului e 39% la gospodării. Deci cum poți avea 2,6 gadgeturi cu Internet pe gospodărie ?
 
Bine, ok. Mie nu mi s-a părut ok cifra de la început, de-aia am tot întors comunicatul pe toate părțile.