Afirmația este adevărată fie că ne gândim la călătoriile peste hotare, fie că vorbim de simplul drum pînă la birou și înapoi acasă, mai ales dacă mergeți cu metroul sau autobuzul. Este mult mai sigur să ai banii pe card decât în buzunar.
Știu că românii sunt obsedați de card. Au impresia că cineva vrea să-i fure, așa că așteaptă ziua de salariu sau de pensie și fac coadă la bancomat să scoată tot ce aveau în cont. Dar mi se pare periculos și din perspectiva unui furt, dar și prin simplul fapt că îi poți pierde tocmai atunci.
Vă confirm asta și din perspectiva celui care a pierdut o grămadă de bani pînă acuma. Unii mi-au căzut din buzunar, alții au fost luați odată cu portofelul (apropo, poliția mi-a spus că dacă am noroc, poate găsesc măcar actele când seacă Dâmbovița). Și vedem zilnic cazuri similare, unii au uitat punga cu bani pe bancă, alții au pierdut poșeta la magazin, au uitat portofelul la farmacie și așa mai departe. Iar cardul, chiar și furat, nu îți aduce neapărat o pierdere foarte mare. Desigur, dacă nu controlați plățile wireless, hoțul o să poată plăti diverse chestii de 99 de lei, cum s-a mai întâmplat. Dar sunt niște reglementări noi și în acest domeniu, deci riscurile se reduc. Varianta cea mai rea este să ai o hârtie cu codul PIN în portofel. S-a mai întâmplat și asta este cea mai rea variantă. Dar cu puțină grijă puteți rezolva toate aceste probleme.
Când călătoresc peste hotare sunt cel mai stresat să nu pierd actele. Eram efectiv speriat să nu îmi fie furat portofelul, iar acum apelez la câteva trucuri simple. Nu țin cardul în portofel și dacă pot bag și buletinul sau pașaportul separat de el. Ar fi chiar distractiv să-mi fure vreodată portofelul având cardurile de fidelitate de la farmacie și Decathlon. Dar chestia aia mare de piele rămâne o țintă pentru hoții de buzunare. Și încă un truc pentru voi: dacă aveți portofel, țineți-l la buzunarul din față al blugilor, unde este mai greu de scos fără să simțiți. Atât la spate, cât și în buzunarul de la piept este la fel de riscant.
Pe de altă parte, de când am descoperit Revolut, sunt mult mai relaxat, nu datorită cursului valutar foarte bun, ci datorită funcțiilor de securitate. Am să vă povestesc despre ele pe larg, pe scurt poți bloca plățile swipe și contactless din aplicație, poți bloca retragerile de numerar de la bancomat, poți bloca cu totul cardul dacă l-ai pierdut sau ți-a fost furat, astfel încât nimeni să nu aibă acces la banii tăi. Plus geolocalizarea care nu permite folosirea cardului decât în proximitatea telefonului. Dar revin altă dată cu sfaturi pe această temă.
Dar la modul general, dacă nu ai banii cash ești mult mai puțin expus. Nu ține PIN-ul scris nicăieri și nu-l spune nimănui. Nu folosi pe post de PIN data de naștere sau alte elemente din buletin pe care hoțul le-ar putea găsi. De asemenea, vă recomand cardurile virtuale pentru o protecție mai bună, mai ales la plățile realizate pe Internet.
Sunt simplu de obținut: doar deschizi aplicația Revolut, accesezi meniul Carduri și adaugi un card nou. Acesta are toate elementele unui card normal, numărul de pe el, data expirării și cod de securitate și puteți face plăți cu el online oricând. Dar în același timp nu poți pierde un astfel de card, așa că nu poți pierde banii. Există și carduri care se schimbă automat după plată (disposable – își schimbă datele după ce ai făcut o plată), care oferă și mai multă siguranță, mai ales dacă plătiți pe site-uri mai ciudate.
Gândiți-vă întotdeauna la riscuri înainte de a lua banii cash, mai ales dacă mergeți pe jos, cu tramvaiul sau cu trenul. Evitați riscuri inutile și bătăile de cap. Adoptați cardul ca o metodă modernă și sigură de plată. Aș vota chiar pentru Apple Pay sau alternativele care te scapă de orice card fizic, dar despre asta vorbim în alt episod.