Am vizitat ieri Casa EFdeN, în cadrul unui eveniment organizat de revista Biz. Am descoperit un proiect românesc de casă inteligentă care produce mai multă energie decât consumă, realizată din materiale ecologice, care nu va costa foarte mult ca produs final.
Am tot auzit în ultima vreme despre acest proiect, dar nu reușisem să aflu întreaga poveste. De-asta am fost aseară la turul de vizitare. Casa EFdeN este un proiect realizat de studenții de la Universitatea Tehnică de Construcţii, împreună cu cei de la Universitatea de Arhitectură şi Universitatea Politehnică. Planul ar fi să înceapă comercializarea în serie și să se realizeze un complex rezidențial care să fie sustenabil.
Este o casă realizată din materiale prietenoase cu mediul, care are zece panouri solare și produce suficientă energie pentru consumul propriu, ba chiar produce mai mult. Dacă s-ar face și la noi proiecte ca în alte țări, energia ar putea fi trimisă în rețeaua națională de energie electrică, iar proprietarul casei ar putea câștiga bani.
Folosește numeroase sisteme pasive de încălzire precum buffere termice, efectul de seră sau diverse materiale noi pentru izolarea termică, așa cum sunt plăcile folosite la placarea pereților care absorb căldură din timpul zilei și o degaja pe timpul nopții. Casă are o seră integrată în strategia de climatizare, care pe timp de iarnă acționează că un buffer termic datorită amplasării pe zonă de sud-est, iar suprafața vitrata mare a acesteia facilitează aportul solar când unghiul de incidență al razelor este mai mic. Proiectul a fost gândit în așa fel încât totul să poată fi controlat de la distanță, doar prin intermediul unui smartphone conectat la internet, toate sistemele fiind automatizate. La baie există niște bureți speciali care absorb tot aburul, astfel oglinda nu se aburește niciodată, iar apa este redirecționată pentru a uda plantele.
Casa EFdeN a fost prezentată la un târg internațional la Paris – Solar Decathlon Europe – și a fost premiată în mai multe rânduri. Casa are o amprentă la sol de circa 80 de metri pătrați, iar suprafața totală pe nouă niveluri este de 130 de metri pătrați. Costul prototipului a fost estimat la 170.000 de euro, dar se vor putea construi în serie case la un preț estimat de 130.000 de euro, ceea ce pentru București și orașele mai mari nu este deloc un preț mare.
Casa este acum lîngă Facultatea de Ingineria Instalațiilor și poate fi vizitată de public. Funcționează ca un Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, primul de acest gen din România.
Dacă aș vrea chiar acum să construiesc o casă nouă, de la zero, aș alege proiectul EFdeN sau măcar m-aș inspira de la ei 🙂
Fain proiect.Costurile sunt cam mari dar e adevarat ca-ti recuperezi din bani prin economiile realizate la utilitati.
 
Fara indoiala casa activa este casa viitorului! Lucrez si eu la un astfel de proiect si sunt insa multe aspecte de lamurit pana la implementarea ei in realitatea urbana actuala. Tehnologiile regenerabile au inca un cost nejustificat de mare dupa parerea mea iar autoritatile sunt implicate doar la nivel declarativ din pacate. Felicitari pentru articol!