Am văzut casa inteligentă Legrand, instalată în cadrul unui proiect imobiliar inedit în Mamaia Nord – Casa del Mar, care este în curs de finalizare, realizat de De Silva Residences. Sistemul Legrand este mai eficient și mai bine realizat dacă este implementat de la începutul construcției, deși există soluții și pentru apartamentele deja finalizate.

Casa inteligentă MyHome

Soluția MyHome de la Legrand are mai multe avantaje, în primul rând tehnologia este aproape invizibilă, nu sunt cabluri, nu vedeți decât sistemul de control smart și puteți folosi chiar și aplicația de pe telefon pentru a gestiona comenzile. Aveți însă un interfon video, sistem de control pentru lumini, storuri, temperatură, muzică și notificări de securitate. Evident, se pot adăuga și alte module dacă doriți.

Din aplicația de gestionare se pot crea scenarii, noi am observat cel de sosire acasă, care ridică storurile, aprinde luminile și pune muzica favorită înainte să intri pe ușă. Se poate adăuga o soluție care vă localizează și transmite automat sistemului că vă apropiați de casă, așa că poate porni scenariul dinainte, inclusiv cu climatizare și alte automatizări personale. Lumina poate fi controlată inteligent, se poate scădea intensitatea pentru a reduce consumul. Fiecare întrerupător poate avea un senzor de temperatură pentru a ști în fiecare moment ce temperaturi sunt în camere, iar sistemul poate răci sau încălzi camerele după scenariile setate. Oricum, iarăși se controlează mai bine consumul față de încălzirea tuturor camerelor.

Sistemul permite ridicarea storurilor, atât manual prin apăsarea unor butoane, cât și prin comanda din tabletă sau din aplicație. Când pleci pe termen mai lung le închizi automat, apoi se pot deschide automat când vii. Sistemul gestionează de asemenea marii consumatori de curent, mașina de spălat, călcat, mașina de spălat vase, aragaz sau cuptor electric. Oamenii le deschid deseori pe toate simultan, astfel că riscă să producă o pană de curent. Într-o casă dotată cu sistemul My Home, centrala de gestionare a energiei detectează suprasarcina și deconectează temporar aparatele casnice mai puțin importante. Din sistemul de control este posibilă reactivarea aparatelor casnice de care aveți nevoie imediată.

De asemenea, se pot seta mai multe surse audio, de exemplu radio și player de muzică, astfel încât să puteți schimba rapid între ele, tot din interfața de control.

Pe partea de siguranță și securitate sunt multe aplicații, prin soluția anti-furt, sistemul coboară toate storurile, stinge luminile, închide climatizarea. Chiar și fără să fiți acolo, sistemul știe să ude plantele, să deschidă geamurile pentru aerisire, să le închidă dacă începe ploaia. Dacă afară este vânt puternic, copertinele exterioare vor fi strânse rapid, iar dacă întrerupătorul general s-a deconectat, My Home va restabili imediat energia electrică.

Veți putea primi mesaje pe telefon, SMS sau e-mail, dacă se întâmplă ceva, iar sistemul vă poate trimite și imagini cu problemele detectate. Se poate rula un ciclu care simulează prezența cuiva în casă, se aprind luminile, se ridică storurile și se aude muzică. De asemenea, prin camerele instalate puteți vedea tot timpul ce se întâmplă acasă.

DAcă aveți probleme cu trezirea, sistemul smart poate rula un program special pentru dormitor, care ridică storurile la o oră anume, eventual luminează mai tare și vă pune emisiunea radio favorită sau muzica dorită.

Aplicația inteligentă MyHome Up este în Google Play și App Store și vă puteți familiariza cu ea vizionând acest clip.

Povestea Legrand

Călin Pașcalău, director general Legrand România, ne-a prezentat pe scurt și istoria companiei. Fondată ca o afacere de familie, Legrand a pornit de la producția de porțelanuri. Făceau farfurii, cești de cafea și farfurioare, dar a avut viziunea să facă întrerupătoare și prize, care pe vremea aceea se izolau cu porțelan. Compania a fost fondată la Limoges, în sudul Franței. Acolo aveau zăcămintele de caolină, din care produceau ceramică. Nu exista pe atunci plastic sau altceva pentru izolarea cablurilor electrice.

Apoi, compania a avut ideea să conecteze toate casele la rețeaua electrică, dezvoltând soluții de acest gen. S-au împlinit 100 de ani de când Legrand a produs primul întrerupător, totuși, nu a fost niciodată o firmă depășită. A învățat să caute tehnologii noi, zone noi de dezvoltare, companii pe care le-a putut cumpăra și integra în oferta lor. Așa că au ajuns acum la casa inteligentă, la soluții cât mai simple, care să facă viața utilizatorului cât mai plăcută.

Piața soluțiilor inteligente este estimată de Legrand la 100 de miliarde de euro pe an. În ultimii 15 ani compania a făcut 63 de achiziții de companii IT din toate zonele, de la datacenter la smart home, echipamentele inteligente și soluții de gestionare. Și toate au fost integrate într-o platformă unică.

Casa del Mar Mamaia Nord

Am fost în vizită la Casa del Mar din Mamaia Nord, proiect care e află în dezvoltare, dar unde am putut vedea primul apartament cu tehnologie Legrand din start, dinainte să înceapă finisajele interioare, oamenii au lucrat la proiectare și au integrat tehnologia în apartament.

Ansamblul este chiar lângă plajă, ca idee lângă camping-ul GPM, are un design interesant și planul este să fie cu totul deosebit. Spații mari, compartimentare inteligentă, finisaje moderne de cea mai bună calitate și terase foarte mari – ai vedere și spre mare, dar și spre lacul Siutghiol. Are acces rapid la toate punctele „fierbinți” din Mamaia Nord: Nuba Beach Club, Crazy Beach, Fratelli Beach & Club, Breeze, dar este ferit de agitație și zgomot. Sunt trei tipuri de apratamente, studiouri dela 48.000 de euro (47 mp), 2 camere 80.000 de euro (83 mp) și 3 camere 99.000 de euro (140 mp). Casa del Mar se remarcă atât prin arhitectura și designul aparte, cât și prin calitatea execuției, materialele folosite fiind în conformitate cu cele mai ridicate standarde.

Au și alte avantaje, sunt direct la bulevard, nu trebuie să mergeți pe străzi neasfaltate sau sparte, au un sistem de construcție avansat: sistem de cadre și diafragme de beton armat, planșee de beton armat. Pereții exteriori sunt din cărămidă Porotherm, de 30 de centimetri, sistem termoizolant de fațadă, plus tencuiala specială. Ceramica este Marazzi, lifturile sunt Schindler și așa mai departe.

Compania De Silva Residences activează în România de peste 25 de ani, iar toate proiectele propuse au fost realizate. Noi am stat în alt complex, Beach Side, care a fost finalizat și vândut în proporție de 99%.