În vacanța asta am avut ocazia să testez o mulțime de accesorii, dispozitive, aplicații și servicii și am să vă prezint acum căștile pentru fitness BioSport SMS Audio, realizate împreună cu Intel, care au fost prezentate anul acesta în România. Ideea e bună și cred că dispozitivele inteligente pentru monitorizarea stării de sănătate vor avea mare succes. Dar trebuie să fie mai flexibile.

0008

 

Am luat căștile în deplasarea de la Criț, pentru că știam că vom merge cu bicicletele. Am testat căștile și acasă, dar numai la plimbare nu prea au ce date să îți furnizeze. Căștile au un senzor care măsoară pulsul în ureche. Apoi vezi datele suprapuse peste perioadele de antrenament. Sunt comod de folosit, stau bine în urechi și sunt rezistente la apă, dar pe de altă parte sunt conectate la smartphone prin fir, iar compatibilitatea este limitată la câteva aplicații. Vestea bună este că scapi de calvarul cu reîncărcarea accesoriilor care în general au o autonomie limitată. Aici nu mai este nevoie de baterie și conectare la USB sau încărcător.

Calitatea sunetului este bună comparat cu toate modelele de căști in-ear, sau dopuri cum le zicem noi. Se aude chiar bine, am avut niște căști mai scumpe cu un sunet mult mai slab. Pe de altă parte, adevărul este însă că nu reziști mai mult de 2 ore cu ele în urechi, cel puțin pe mine încep și mă dor urechile după o vreme.

Am ales RunKeeper, aplicație pe care o aveam în telefon. Are acolo opțiunea să te conectezi la un accesoriu, iar căștile le recunoaște din prima. Pe scurt în utilizare totul a fost ok și s-au sincronizat de fiecare dată. Pot să vă zic că, la mers normal, bătăile inimii ajung la nivelul 60%, circa 80-90 de bătăi pe minut, iar la bicicletă, am atins maxim 170 de bătăi de minut, sau 90% cum spunea softul. Odată ce introduci căștile în combinație cu aplicația, vei auzi din 10 în 10 minute notificări privind distanța parcursă, viteză, calorii arse și ritmul cardiac.

Acum, e drept, nu sunt doctor și nu știu să interpretez dacă ritmul este corect – nici aplicația n-a dat vreo alertă că ar fi bine sau rău – așa ceva ar trebui să existe. Cred că producătorii de aplicații și accesorii chiar ar trebui să colaboreze cu cei din domeniul medical și să facă recomandări speciale, cât se poate de personalizate pentru fiecare. Iar dacă e cazul să trimită datele la serviciul de urgență… probabil pe viitor va fi așa.

Galerie foto