Ce este Wi-Fi 6 ? Este standardul de următoare generație pentru produsele wireless, este pentru WiFi ac așa cum 5G este pentru 4G: următoarea evoluție în dezvoltarea produsului. S-a vorbti despre WiFi 6 încă de la lansarea Galaxy S10 pentru că era primul telefon care folosește noul standard pentru rețele wireless. La ora actuală sunt vreo 5-6 telefoane Samsung care au WiFi 802.11ax, plus noile modele iPhone.
Ce este WiFi 6?
Să vă spun rapid ce este Wi-Fi 6. Noul standard tehnologic IEEE Wi-Fi 802.11ax va oferi utilizatorilor viteze mari de transfer de date și o acoperire mai bună decât tehnologiile anterioare. De asemenea, tehnologia promite transferuri de date eficiente în zonele de birouri unde sunt multe dispozitive conectate, dar și un consum de energie redus. Toate echipamentele compatibile cu tehnologia nouă vor purta marca WiFi 6 Certified oferită de Alianța WiFi care gestionează tehnologia.
WiFI 6 promite viteze de transfer de 1.320 Mbps, versiunea anterioară Wi-Fi 802.11ac avea maximum 940Mbps. De asemenea va permite upload la viteze mai mari, precum și transferuri multiple între echipamente la viteze maxime. Evident, veți avea nevoie de routere Wi-Fi 6, laptopuri dotate cu tehnologia nouă, telefoane care recunosc tehnologia. Evident și echipamentele mai vechi vor funcționa pe rețeaua nouă, dar performanțele tehnice nu vor fi aceleași.
Pentru a beneficia de performanțele respective pe Internet, nu veți avea nevoie doar de router, ci și de o conexiune pe fibră optică care să poată susține aceste noi viteze de download și upload.
20 de ani de WiFi
Anul acesta Alianța WiFi a marcat 20 de ani de la lansarea primei conexiuni WiFi. Atunci marii producători de dispozitive electronice au creat aceată organizație pentru a standardiza soluțiile de conectare fără fire. Țin minte că am scris la vremea respectivă un articol și existau cel puțin 10 tehnologii wireless diferite, cred că WiFi și Bluetooth sunt printre puținele care au supraviețuit.
Tremenul de WiFi a fost inventat în 1999 și probabil era inspirat de sistemele HiFi (high fidelity) foarte populare pe-atunci și au folosit Wi de la wireless. Și logo-ul WiFi datează cam tot din perioada respectivă. În 2005 dicționarul Meriam Webster a adoptat WiFi ca un cuvânt de sine stătător.
Ce routere au WiFi 6
Tocmai am citit de câteva routere noi care au tehnologia WiFi 6 și o să vă ofere conexiuni mai bune și acasă și la birou. Sunt importante și pantru gaming, dar și pentru munca la birou cu fișiere mari în rețea. Probabil tot mai multe routere noi vor fi lansate anul acesta cu WiFi 6, o să mai actualizez lista pe parcurs.
Printre primele produsele cu WiFi 6 putem enumera:
- Asus RT-AX88U
- Asus ROG Rapture GT-AX11000
- Netgear Nighthawk AX12
- Netgear Orbi Wi-Fi 6 Mesh
- TP-Link Deco X10
- TP-Link Archer AX6000
- TP-Link Archer AX11000
Via: CNet
Ce telefoane știu WiFi 6
Sunt deocamdată vreo 10 telefoane care sunt deja dotate cu modem WiFi 6 Certified, pentru transferuri mai rapide. A fost prima dată Galaxy S10, apoi Samsung a lansat modelele din seria Galaxy A cu această tehnologie. Modele precum A50 / A70 / A80 / A90 toate au noul standard wireless, așa cum au și Bluetooth 5. De asemenea, se pare că iPhone 11, iPhone 11 Pro și noul Pro Max vor aduce toate WiFi 6. Și bineînțeles, chiar și Note 10 a avut noua tehnologie.
Repet aici modelele:
- Samsung Galaxy S10 / S10+
- Samsung Galaxy A50
- Samsung Galaxy A70
- Samsung Galaxy A80
- Samsung Galaxy A90
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro
- iPhone 11 Pro Max
Via: GSMArena
Pentru laptopuri, cei de la Intel au lansat oficial Intel Wi-Fi 6 AX200, o placă WiFi 6 pentru rețea, care oferă viteze maxime. Conform specificațiilor, placa oferă viteze de pînă la 2.4 Gbps, combinând cele două frecvențe, 2.4GHz și 5 GHz.
Există două formate pentru aceste adaptoare, M.2-1216 sau M.2-2230 , care includ două conexiuni, una PCIe 3.0 x1 (Wi-Fi) și una de USB 2.0. Adaptoarele noi pot fi puse pe toate desktop-urile și laptopurile de ultimă generație, fiind similare cu cele folosite pe standardul anterior.
Mersi pentru clarificare. Se pare că trebuie să schimb router-ul 🙂