Mi-e foarte simplu să spun altora ce laptop să-și cumpere, dar când vine vorba să aleg pentru mine este o decizie foarte grea. Anul ăsta a tebuit însă să fac pasul mai departe, laptopul din 2014 trebuie dus la reparat, tehnologia a evoluat, sunt lucruri pe care vreau să le fac și nu totdeauna pot, vă explic imediat care e treaba.

Asus RoG Strix 702
Asus RoG Strix 702

DĂ o notă: [ratemypost]

Cum alegi un laptop în 2017

Principiile sunt aceleași pentru fiecare achiziție, dar nu este simplu de ales produsul final. La ce să renunți pentru a avea un dispozitiv mai bun? Pînă unde să mergi să nu devină o problemă prea mare? Hai să le vedem pe rând. Apropo, orice întrebare aveți, puneți-o în comentarii și vă răspund. Articolul este mai mult despre cum am ales eu ce laptop să cumpăr.

1) Bugetul. Cel mai bun laptop este cel pe care îl ai deja. Îl poți face să fie ca nou, destul de simplu. Al doilea sfat este ăsta: dacă vrei neapărat alt laptop, stabilește un buget. Nu merge peste posibilități, chiar dacă pare tentant. Știu, e foarte greu să decizi dacă ai banii necesari pentru un laptop nou sau trebuie să apelezi la rate? În principiu, dacă poți vinde sistemul vechi, este relativ mai ușor să pui bani și să cumperi ceva nou. Dar dacă nu ai banii necesari? Poți apela la ofertele magazinelor care oferă rate. Creditele de consum se dau ușor, fără acte și formalități și nu trebuie să ajungi la cine știe ce rată. Un laptop foarte bun te duce la 4-500 de lei rată și, deși va trebui să renunți la unele plăceri, vei avea un sistem excelent, cu care să lucrezi bine.

ads

2) Performanțe. Acum 7 ani, când am devenit 100% blogger, am ales un laptop care să răspundă cerințelor de bază: procesor Intel Core i5, pentru că i3 era încă lent, iar Pentium sau Celeron ofereau o experiență neplăcută. Un HDD măricel, dar nu asta e neapărat important. Memorie RAM 4GB, placă video Nvidia de 1GB, format de 13 inch, ușurel și cu o baterie care ținea peste 6 ore. Acum patru ani, i-am pus SSD și parcă a întinerit. Apoi, în 2014 am avut ocazia să fac upgrade, așa că am ales un laptop care să ofere un plus de performanță. Intel Core i7, 8GB de RAM, Nvidia cu 2GB de RAM, SSD de 480GB, ecran de 15.6 inch, baterie care ținea 10 ore. A fost suficient o vreme, dar apoi am început să mă lovesc de chestii. Procesarea video lasă de dorit, plus jocurile. Anual se lansează câteva jocuri legendare și câteva noi jocuri video care merită testate. Pe acest laptop nu puteam.

A venit 2017 și am făcut iar upgrade. Core i7 SkyLake, 16GB de RAM, SSD+HDD, Nvidia de 6GB și tot așa. Ecran de 17 inch, toate mufele de care aveam nevoie. Știam ce vreau, dar laptopul dorit avea 5 kilograme, iar eu nu mai suport să duc greutăți în spate. A trebuit să aleg cea mai bună alternativă.

ASUS RoG Strix GL702VM

Am testat mai multe modele Asus din seria Republic of Gamers (G750, G752 sau chiar GX700). Pe lângă faptul că sunt foarte performante pentru jocuri video, au un design incredibil, ies imediat în evidență. De asemenea, ele sunt niște laptopuri puternice și rapide în orice activitate ai face. Editarea foto / video merge mai rapid, am spațiu de stocare pentru tot ceea ce fotografiez / filmez, aplicațiile după care trebuia să aștept înainte acum sunt mult mai rapide.

Modelul ales, RoG Strix 702, are 2,5 kilograme, fiind astfel perfect pentru luat în geantă. Are autonomia de peste 4 ore, ceea ce mi se pare decent, este cel mai bun exemplu de putere, dar și mobilitate. Încă mă mai supără încărcătorul, care este într-adevăr cât o cărămidă. Dar are nevoie de energie și cred că are rostul său. Deși o să încerc să găsesc o alternativă mai portabilă pentru deplasări. Nu este în topul sistemelor de gaming, dar nici performanțe rele nu are. Se descurcă cu toate jocurile pe care le-am testat, pînă acum Mass Effect: Andromeda, Call of Duty: Black Ops, Diablo 3, Starcraf 2 și altele. Se mișcă impecabil, grafica e foarte bună, nu se încinge absolut deloc. Nu are lag și nu am experimentat vreo problemă cât de mică cu fluența sau cu acțiunea din joc.

Pe lângă faptul că are un design spectaculos și performanțe, are și toate dotările de conectivitate de care ai nevoie la un sistem modern. Are mai multe mufe USB, inclusiv 3.1, are LAN, are cititor de carduri, are mufă de căști, deși la PC folosesc căști pe USB, tot e util să o aibă. N-am considerat necesară unitatea optică, dintre vechile jocuri cele care merită jucate au cod pentru Steam sau altă platformă, iar discurile și mai vechi fie nu mai merg, fie sunt jocuri pe care nu mai vreau să le testez acum. Poate după ce trec prin remasterizare, cum s-a întâmplat recent cu vechiul Starcraft. Probabil găsiți și laptopuri performante care au unitate optică.
 
Tastatura este incredibilă, scriu mult mai repede și degetele nu trebuie să apese la fel de tare precum la vechiul laptop. Mă dureau buricele degetelor după ce scriam un articol mai lung, dar această problemă a dispărut, fără nicio glumă. Deși inițial mi se părea un layout cam mare, în câteva zile m-am obișnuit cu el și scriu foarte comod, eu lucrez cu toate degetele, m-am obișnuit așa și abia dacă mai mișc mâinile. Nu se încinge niciodată, n-am avut vreodată senzația aia că nu mai pot ține mâna pe el. Cum spuneam, nu a avut nicio problemă de sacadare și sau să stea să se gândească la ceva. Nici măcar cu Chrome.

Concluzii

Depinde foarte mult de ceea ce vrei să faci cu laptopul. Eu am ales să cumpăr un laptop performant, care este mai degrabă din seria de gaming. Dar nu este obligatoriu să faci asta. Poți să alegi un laptop de tip ultrabook, pentru portabilitate și să ai și suficientă performanță. Sau un laptop normal, dotat bine. Sau cel mai ieftin laptop posibil. Însă trebuie să ții de aceiași factori: de buget, de performanțe. Nu cumpăra un laptop nou dacă nu este cel puțin cu două generații mai nou. De exemplu, la Intel, dacă ai Haswell și treci la Broadwell, faci o investiție aproape degeaba. Trecerea de la Core i3 la i5 din generații apropiate se va simți doar puțin. Sari peste două-trei clase pentru un schimb de performanță. În 2017 laptopul trebuie să aibă SSD pentru sistemul de operare, e rapid, nu ai probleme. Dar nu lua cel mai mic SSD , pentru că va rămâne fără spațiu. Modelul meu vechi cu SSD de 90GB este full non-stop și trebuie mereu să curăț discul înainte să îl folosesc. Sau ia SSD de 90 și păstrează și un HDD mare pentru stocarea fișierelor. După ce ai decis ce vrei să cumperi, caută sistemul pe net și vezi dacă este atât de bun pe cât pare pe hârtie sau are probleme? Merită banii, are review-uri bune sau e o dezamăgire?
După ce te-ai informat, poți merge să faci achiziția.

Galerie foto