Clasamentul cel mai bun telefon în 2019 se referă doar la modelele de top și nu include aici telefoanele mai ieftine. O să revin separat cu modele mai accesibile și cu telefoane noi mid-range, pentru că diferă între ele foarte tare. Aici doar despre flagship-uri. În plus, nu vorbim despre telefoane care nu s-au lansat încă, deci topul va avea o ediție de iarnă cu toate modelele noi din 2019.

Update: vezi noul top 10 cel mai bun telefon la final de 2019 !

Disclaimer

Acesta este un clasament strict personal, organizat după părerea mea. Am adăugat și Huawei în top pentru că modelul se află la vânzare și va rămâne un smartphone de top până la epuizarea stocurilor. Pe viitor însă, Huawei nu prea are cum să rămână în top până nu rezolvă problemele cu lista neagră a lui Trump. De asemenea, nu pot include în acest top modelele care nu au fost lansate deja, precum cele Honor 20 anunțate, dar nelansate. Nu pot include Galaxy Fold, care e cam suspendat acum, Mate X care nu e lansat și așa mai departe. de asemenea, nu există încă niciun telefon 5G în clasament.

Deocamdată, top 10 păstrează tradiția de a avea pe primele locuri cele mai bune telefoane în 2019 chiar dacă sunt scumpe. Veți vedea că sunt în top și modelele mai accesibile. Am făcut acest top doar din telefoane flagship cu toate dotările de top, nu din versiunile mai ieftine ale lor. Alea poate le luăm în calcul la un alt fel de top. Aici doar cele mai bune telefoane.

Fiecare dintre aceste modele are dotările și atuurile pentru a fi cel mai bun telefon, dar fiecare are și probleme sau slăbiciuni, lipsuri despre care mi se pare important să discutăm cinstit. Am să explic detaliat la fiecare model prezentat de ce cred că este cel mai bun telefon și ce ar trebui să facă pentru a fi și mai bun.

Top 10 telefoane în 2019

1) Samsung Galaxy S10+. Este la ora actuală cel mai bun telefon pe care-l poți cumpăra. Da, putem face comparații cu celelalte modele din top, rămâne relativ scump și are ca minus faptul că nu au lucrat la zoom optic mai intens. Dar camera foto este excepțională, performanța este peste rivali, bateria ține foarte bine, ecranul este genial. Are probabil cea mai bună cameră selfie dintre modelele de top. Oricum ai pune problema, Galaxy S10+ este cel mai bun telefon din 2019.

Mie personal îmi place Samsung Galaxy S10+, știu că este un telefon foarte scump și sunt de acord că deseori merită să dați banii pe altceva decât cel mai nou smartphone. Dar pentru cei care au bani și vor să aibă cea mai nouă tehnologie, S10+ este un telefon care nu poate fi ignorat. Știu însă că românii găsesc mereu soluții, indiferent de preț. Unii vând telefoanele vechi, probabil cei care au S9 sau iPhone sau Huawei. Le vând și pun diferența la salariu și apoi iau S10+. Alții le cumpără cu oferte la abonament, dar cu contract pe doi ani. Alții, preferă să plătească în rate, se pot face inclusiv la eMAG. Așa că dacă vreți cel mai modern telefon al momentului, merită actualizarea la Galaxy S10 Plus.

Ce-ar fi de îmbunătățit? Deocamdată rămâne clară doar nevoia unei camere cu zoom mai mare, care să concureze mai bine cu ce oferă Huawei, în rest pare un model imbatabil.

P.S. vedeți și review video ->>

2) Huawei P30 Pro. Aș fi pus poate modelul chiar pe primul loc, dar deocamdată compania chineză are mari probleme. Dacă Trump și liderii chinezi nu ajung la un acord comercial, modelul nu va mai avea actualizări la Android Q și următoarele versiuni, doar unele update-uri de securitate. Pe viitor Huawei nu mai poate face modele cu Android complet, vor avea probleme cu procesoarele, cu alte componente, din cauza interdicției americane.

Dar, raportat la dotări și preț, Huawei P30 Pro rămâne un model interesant, el este deja în magazine și nu va fi retras, singura problemă fiind eventual de stoc când va începe să se termine lotul de componente pus deoparte deja de Huawei. Depinde de câte comenzi vor fi, dar deja știm că numărul de telefoane vândute a scăzut dramatic în mai și iunie, după discuțiile apărute în urma deciziei lui Trump. Ce să zic, este păcat când politica intervine în afaceri. Dar este clar că P30 nu mai este acum cea mai bună alternativă.

Huawei P30 Pro este în primul rând un flagship foto foarte bun, iar în al doilea rând un terminal de top cu dotări foarte bune care se descurcă in orice situație. Este ideal pentru călătorii, poate face zoom mare și fotografii ultra-wide și totul va ieși foarte bine. Camera selfie este și ea un atuu, iar telefonul se descurcă ok și noaptea. Bine făcut, bine dotat, cu un preț sub principalii competitori, Huawei P30 Pro rămâne un model care merită achiziționat dacă chiar vreți un telefon nou neapărat anul acesta.

De îmbunătățit ar fi doar ecranul, care este cam slab la rezoluția FHD+. Nu pricepeam care e faza cu cardurile de memorie, dar cred că Huawei anticipa interdicția americană și știa că nu vor mai avea carduri microSD așa că au făcut cardurile NM. Sper însă să găsească o soluție reală pentru Android și pentru procesoare.

P.S. vedeți și review video ->>

3) iPhone XS Max. Orice s-ar spune despre telefoanele Apple, ele nu sunt slabe. Au procesoarele cele mai puternice, au tehnologie grafică superioară, au camere foto bune. Este adevărat, stau mai slab la autonomie și au venit acum cum prețuri incredibil de mari. De aceea, iPhone nu mai este liderul acestui clasament. Pe vremuri, știai că dai bani pe iPhone pentru că oferea real cea mai bună tehnologie. Dar acum, acest lucru nu se mai întâmplă.

Procesorul este puternic, dar acest lucru termină rapid bateria care este foarte mică în comparație cu rivalii. Da, sistemul de operare este foarte bun, rapid, optimizat, dar cu toate acestea iPhone are cea mai slabă autonomie. Camera foto nu mai este peste rivali. Deja este depășit de S10+ și P30 Pro, deci în ciuda unei camere bune, nu poate fi recomandat. Iar prețul este mai mare decât modelele Samsung sau Huawei. Pe scurt, iPhone merită pe deplin căderea în clasament.

Apple ar trebui să lanseze o colaborare pe foto cu un brand puternic, care să permită un modul de cameră foto competitiv. Cu zoom mare, cu ultra-wide, cu cameră bună. Să recâștige acest capitol. Ar trebui să aducă o baterie de tip nou, care la dimensiuni similare să țină mai mult. Există deja tehnologii verificate precum fuel cells sau cele cu polimer solid în loc de lichidul litiu-ion. Baterii care să țină peste 24 de ore. Ar readuce brandul deasupra tuturor. Și o compatibilitate mai bună cu accesorii, cu PC-urile, cu alte lucruri. Ușor de făcut, dar nu există deschiderea.

P.S. vedeți și review video ->>

4) Asus ZenFone 6. Am pus telefonul Asus mai sus în top din două motive, are dotări comparabile cu orice flagship, deci e clar un model de top, dar în același timp este la jumătate de preț comparat cu multe alte modele. Din aceste motive el este oarecum mai sus decât pare la prima vedere. Eu folosesc acum ZenFon 6 și vă spun că se bate cu orice flagship.

Întâi procesorul este de top și e cel mai puternic din 2019, apoi dotările hardware sunt de top, stocare de 128GB cu 6GB de RAM și slot de carduri microSD. Camera foto este printre cele mai bune de anul acesta, senzorul Sony de 48 de megapixeli, plus un modul ultra-vide. Are cea mai mare baterie din 2019, are 5.000 mAh și este foarte subțire și ușurel. Iar în plus are și invoație tehnologică, camera este rotativă și poți face selfie-uri la rezoluție maximă sau chiar selfie de grup pe ultra-wide.

Într-adevăr, nu are zoom optic, cred că era imposibil de adăugat pe acest modul rotativ. Totuși, există momente în care ai nevoie și de zoom. Da, poți face crop din poza la 48 mpx, dar nu este același lucru cu zoom, iar rivalii au nu doar 2x sau 3x, deja Huawei oferă 5x și probabil va fi urmat curând și de alții. Ecranul este FHD+, trebuie să treacă și ei la rezoluție mai mare, chiar dacă este un display ok. Astea sunt însă singurele minusuri și apoi sunt o mulțime de atuuri, mai ales prețul.

P.S. vedeți și review video ->>

5)OnePlus 7 Pro. Încă nu a ajuns la teste și nu am review video cu el. OnPlus nu e prezent oficial la noi și cred că îl găsiți doar prin magazinele care aduc direct din China. Rămâne un model de top, dar s-a scumpit semnificativ comparat cu edițiile anterioare, iar acest lucru îi reduce aproape de tot avantajele.

Au procesorul de top de anul acesta și dotări hardware bune. Ecranul este AMOLED de mare rezoluție, iar pe spate are o cameră foto triplă. Include senzorul Sony de 48 de megapixeli, dar are și ultra-wide și zoom. Camera are scor foarte bun în testele DXOMark, foarte aproape de Samsung sau Huawei. Camera de zoom a trecut la 3X zoom optic, ceea ce este foarte ok. Ecranul este neîntrerupt de nimic și camera de selfie este pop-up. Deci s-au străduit să țină pasul cu rivalii la toate capitolele.

Ar trebui să mai lucreze la baterie / autonomie și să sporească prezența oficială pe noi piețe pentru a putea recomanda complet un astfel de model. Sigur, dacă iei direct pe site-ul lor, poți beneficia de garanție în caz că pățești ceva. Și la magazine ai garanție, dar din ce am citit nu totdeauna ea este și onorată.

6) Xiaomi Mi9. Am apucat să văd modelul la Mobile World Congress 2019, la Barcelona. Este clar că este unul dintre cele mai bune terminale smartphone de anul acesta. L-am cerut la teste, dar nu l-am primit deocamdată.

Da, procesorul este excepțional, Xiaomi știe să construiască produsele în jurul procesorului de top, oamenii vor performanță maximă. Este o strategie care merge, doar că este folosită și de OnePlus de Honor, apoi chiar și de Asus – sunt și alte firme care vin tare din urmă. Da, camera foto este excepțională, locul doi în clasamentul DXOMark după P20 Pro și Mate 20 Pro, iar în plus are cel mai bun scor din lume pe partea de filmare (dintre terminale smartphone testate de DXOMark). Senzorul de 48 de megapixeli de la Sony a fost utilizat de toată lumea, iar specificațiile camerei foto arată cam așa: 48Mp 1/2-inch Sony IMX586 cu pixeli de 0.8µm, f/1.75 , 26mm + 12Mp 1/3.4-inch Samsung S5K3M5 , pixeli 1.0µm, f/2.2, 50mm + 16Mp 1/3-inch Sony IMX481, f/2.2, 17mm.

Pe de altă parte, bateria este un mega-fail. Deși este posibil ca prin optimizări software să reduci viteza cu care se descarcă bateria, 3.300 mAh în 2019 este o baterie foarte mică. Mai ales pe un flagship de top, mai ales pe un terminal cu display de 6.4 inch, cu filmare 4K disponibilă datorită camerei. Da, are ceva fast-charging, dar tot e aiurea când rivalii trec de 4.000 de mAh. Aștept să testez și revin cu impresii.

P.S. vedeți și prezentarea video ->>

7)Honor View 20. Aș fi pus în top alte modele Honor mai noi, dar ele nu au mai fost lansate oficial după prezentarea de la Londra. Așteptăm să vedem ce fac și apoi am să revin cu detalii despre ele. Honor View 20 a devenit rapid foarte cunoscut, fiind anunțat oficial la CES 2019, în ianuarie. Telefonul aduce specificații similare cu Mate 20, dar cu un ecran modern, care are camera de selfie în gaură într-un colț, în locul unui notch central. Dar are procesorul de top al Huawei, Kirin 980, cu tehnologie AI, are prima cameră cu senzor de 48 de megapixeli disponibilă anul acesta (modelele Huawei de până acum aveau maxim 40 megapixeli), are baterie de 4.000 mAh și are un cost sub 600 de euro. A avut chiar și bonus pentru Fornite, apreciat de copii.

Mai au de lucru la partea de software, la camera foto, la autonomie. Dar este clar că Honor va fi un brand puternic pe viitor. Asta dacă reușesc să scape de problemele cu interdicția americanilor (da, sunt un brand al Huawei). Așa că rămâne de văzut dacă pe viitor vor mai merita cumpărate modelele lor.

P.S. vedeți și review video ->>

8) Nokia 9 Pureview. Modelul de top al HMD Global este un telefon de top, dar mai mult pe zona foto, pentru că procesorul este cel de anul trecut. Are un display foarte bun, de aproape 6 inch, cu rezoluție 2880×1440 pixeli, un P-OLED cu o foarte bună calitate a imaginii. Are o densitate de 538 ppi și o luminozitate bună de 450 cd/m2. Acest model arată foarte bine la exterior și are spatele albastru închis, lucios, dar nu alunecos. Cele cinci camere de pe spate sunt ordonate extraordinar.

Camera foto are doi senzori color și trei senzori alb-negru care teoretic trebuie să surprindă detaliile din poză și să permită captarea detaliilor care pot scăpa pe senzorii RGB. Teoretic, pentru că practic nu se prea vede diferența. Din ceilalți doi senzori se pot face fotografii normale sau cu zoom 2x. Senzorii alb-negru captează mai multă lumină decât cei RGB, iar la final se captează detalii cu toate cele cinci camere și se suprapun, pentru a realiza o fotografie perfectă.

Este păcat că nu au gândit un sistem pentru zoom hibrid care să permită o concurență reală cu Huawei. Nu au nici ultra-wide care este foarte utilă pentru vacanțe și deplasări. Deci, rămân multe de lucru. Bateria este și ea slabă, doar 3.320 mAh pentru un telefon foto este extrem de puțin. Sper să vedem un flagship Nokia care să restabilească încrederea în acest brand. Dar mai e mult până acolo.

P.S. vedeți și review video ->>

9) Sony Xperia 1. Modelul de top al japonezilor a fost prezentat la Mobile World Congress 2019, dar nu a fost disponibil pentru testare. L-am cerut de mai multe ori, dar nu a venit încă. Are dotări foarte bune, dar are un format cam ciudat, cu ecran 21:9. Într-adevăr este un display de cinematograf, care este util pentru filmele de pe Netflix, pentru jocuri video. Dar asta face ca modelul smartphone să fie cam ciudat în mână.

Dar da, are ecran 4K cu formatul 21:9, OLED. Suporta Netflix în modul cinematic. Are sunet Dolby Atmos, iar tehnologia este dezvoltată împreună cu Sony Picture. Procesorul de imagine de la televizoarele Sony, X1, este disponibil pe telefoanele Xperia 1. Are trei camere foto cu tehnologie foto Sony Alpha, procesor Bion Z. Are Eye Autofocus si lentile de 16, 26 și 52 mm. Pentru filmare au apelat la echipa CineAlta realizând opt moduri diferite pentru filmare apropiată de cea profesională.

Procesorul este de top, ceea ce asigură performanțe maxime, iar singura problemă reală pare să fie bateria de doar 3.300 mAh. În rest, abia aștept să îl testez. Prețul este măricel, se apropie de 900 de euro în formula cu 128 GB de stocare internă. Ar trebui să fie atenți la mai multe detalii dacă vor să facă vânzări pe zona de smartphone. Este bine că nu au abandonat de tot jocul, precum HTC, dar și Sony și LG par să fie depășiți de situație.

10) LG G8 ThiNQ. Am fost și la lansarea acestui model, ca și la Sony. Per-total rămâne un telefon de top, cu dotări bune și prețuri ok, dar se vede clar că LG este tot mai puțin interesat să țină pasul cu rivalii pe zona de mobile. Este pentru prima dată în peste 10 ani în care LG nu aduce la test modelul de top.

LG G8 vine cu 128GB intern și 6GB de RAM, iar pe cardul microSD se pot pune chiar module de 1TB. Camera foto de pe spate este de 12 megapixeli + lentilă ultra-wide de 16 megapixeli, precum și o cameră foto frontală de 8 megapixeli. Ecranul de 6.1 inch are tehnologie OLED și rezoluție mare, dar și o cameră în display de tipul teardrop. Din păcate, la baterie rămân și ei în urmă, cu doar 3.500 mAh, sub principalii competitori.

LG G8 ThinQ include tehnologie 3D de recunoaștere a feței și se poate folosi și pentru a debloca telefonul și cu mâna, de exemplu. Recunoaște palma și poate debloca doar cu ea. Se numește Hand ID, pe lângă iris scan, amprentă sau recunoaștere facială. Nu am o soluție pentru LG, dar dacă nu vor face ceva în curând o iau pe urmele HTC.

P.S. vedeți și review video ->>

+ bonus

11) BlackShark II. Noul smartphone de gaming Black Shark 2 a ajuns la review direct din China. Design-ul este foarte bun, exteriorul are un model interesant, negru cu verde, iar interfața este și ea adaptată la aceste culori. Vine în cutie cu un încărcător fast charge destul de bun, plus o husă de protecție transparentă care stă foarte bine pe spate. Are sunet stereo, dar nu are mufă de căști 3.5 mmjack, nici adaptor pentru USB Type-C. Terminalul de gaming vine cu procesor Snapdragon 855 (2,84 GHz), deci performanță maximă în 2019, va concura cu orice smartphone de top. Are memorii Dual-channel 8GB LPDDR4x, precum și stocare UFS 2.1 128GB.

Black Shark 2 are un display cu latență scăzută, 6.4 inch AMOLED FHD+ (2340×1080 pixeli). Este un ecran produs chiar de Samsung și are pe deasupra tehnologia de senzor de amprentă în display, care este foarte la modă anul ăsta. Bateria este de 4.000 mAh.

Prețul european începe de la 549 euro, iar varianta de top (12GB RAM + 256 GB stocare) costă 649 euro, mi se pare destul de accesibil. Mai au de lucru cu prezența oficială la noi, service și garanție. Dar cred că vă descurcați dacă luați telefonul din magazinul oficial al companiei.

P.S. vedeți și review video ->>