După clasamentul cu top 10 telefoanele anului, am zis să vă fac un clasament cu cele mai bune telefoane ieftine, mă refer aici strict la modele de 1.000-1.600 de lei, prețurile variază foarte mult de la o zi la alta și nu prea ai cum să le verifici. Pentru că Pocophone F1 a fost în primul topul flagship-urilor, el nu va mai fi inclus aici, mă refer la modele smartphone ieftine, nu la cele de top, la telefoane lansate în 2018.
Am ajuns și aici la 14 telefoane ieftine pe care le recomand cu căldură. Nu neapărat în ordinea acestui top, pentru că alegerile depind și de fiecare dintre noi. Unii preferă un design, alții preferă un procesor mai bun, alții preferă baterie mare sau ecran mare, alții camera foto.
Câteva gânduri personale
- oricât de obiectiv aș fi eu în alegerea acestor modele, poziția lor în clasament este dicatată și de anumite afinități, fie cu camerele foto, cu modul în care se mișcă interfața (nu îmi place să aștept) sau alte criterii care pot fi și subiective la un moment dat. La unele nu-mi place design-ul, altele consider că au baterii prea mici. O să explic la fiecare telefon de ce am ales acea poziție în top și de ce nu este mai sus;
- atunci când alegeți un telefon ieftin, țineți cont de câteva lucruri: procesor, baterie, cameră foto. Unele au procesor economic (nuclee Cortex A55, e ușor să aflați ce tip este, fie pe GSMArena, fie întrebați în comentarii). Pentru mine asta înseamnă că merg prost, pentru unii utilizatori înseamnă că va ține bateria mai mult. Țineți cont de asta și interesați-vă câte ore de autonomie are și așa mai departe. La camera foto sunt păreri subiective, nimeni nu face teste reale cu modele mid-range, pentru că nu se justifică investiția. Totuși, unele au camere foto bune, altele stau slab la foto, altele au camere doar ca să fie.
- unii dintre voi vor face alegerea după design. Sunt modele cu notch și modele cu ecran normal, sunt unele care arată super-premium și unele cu un aspect mai ieftin. Am să menționez asta la categoriile avantaje și dezavantaje la fiecare.
- Link-ul din titlu vă duce direct spre review-ul telefonului, iar cel de la final este spre review-ul video. Unde nu am avut eu articol sau video, am pus link spre alți colegi care au testat produsele. Nu vă mai fac alte recomandări de achiziție, dar puteți folosi link-ul meu de eMAG de aici.
- dacă am uitat ceva sau vi se pare că am nedreptățit vreun model, puteți menționa asta în comentarii.
Top 10 telefoane ieftine
Pentru cei care caută modele mai ieftine de atât am să revin zilele următoare cu exemple de modele între 500 și 1000 de lei.
1) Honor Play (cu alternativa Honor 10) – da, e poate un pic discutabil că sunt astfel de telefoane pe primul loc. Totuși, dacă ne uităm strict la raportul calitate-preț, orice rival este depășit. Ceea ce au reușit Huawei cu brandul Honor este foarte interesant, au ocupat nișa asta de midrange și au reușit să ofere telefoane cu dotări de flagship la preț mai bun decât oricare concurent. Modelele sunt comparabile, de aceea am pus două pe primul loc, Play are ecran de 6.3 inch și Honor 10 de 5.84 inch, iar bateria este mai mare la primul și mai mică la al doilea. Da, Honor 10 este mai scump, iese din marja de preț menționată de mine, de aceea câștigătorul este Honor Play, disponibil la 1.499 lei.
Avantajele:
- procesor de flagship;
- dotări hardware și design foarte bun;
- software ok;
- preț excelent;
- camere foto decente;
Dezavantaje:
- brandul Honor este mai puțin cunoscut, nu mulți o să-și cumpere;
- nu are stabilizare video;
- fotografia în lumină slabă nu prea iese;
Honor Play este o combinație între P20 și Mate 20 Lite, are ecranul de la Lite, dar dotări tehnice de P20, cu procesorul flagship de anul trecut, HiSilicon Kirin 970, cu accelerator grafic Mali G72-MP12, cu 4GB de RAM și 64 GB de stocare, slot de carduri de memorie, baterie mare de 3.750 mAh, autonomie foarte bună, cameră foto duală pe spate cu senzori de 16 și 2 megapixeli (a doua e doar pentru efecte. Poate filma 4K, dar nu are stabilizare și clipurile pot arăta uneori ciudat. Depind de lumina bună, ca și fotografiile. De asemenea, se mai încinge uneori la jocuri de mare putere.
Dar telefonul arată foarte bine, se mișcă bine, este performant și are un preț excepțional. Are locul unu prin combinația de factori, dar mai ales procesor, baterie, experiență și design. Da, nu este perfect, am citit acum despre un Honor Magic 2, probabil acesta va fi în următoarea perioadă cel mai bun prin raportul calitate / preț. Dar nu a ajuns însă și nu știu dacă se lansează oficial la noi.
Puteți urmări și un review video.
2) Samsung Galaxy A7 2018 – un model foarte bun și poate ar fi candidat la locul unu în acest clasament, dacă nu ar fi câteva probleme cu el. Producătorul sud-coreean a intuit bine tendința anului 2018 și a lansat pentru gama mid-range un prim procesor care nu este strict economic / ieftin. Exynos 7885 Octa, un produs peste orice aveau disponibil anul trecut. Ceea ce nu au anticipat Samsung a fost că toți producătorii rivali, Qualcomm, Huawei sau alții, vor avea produse mai performante și la același nivel de preț. Exynos 7885 are doar două nuclee de putere și șase economice. Comparativ Snapdragon 636 are patru nuclee de putere și patru economice, iar Kirin 710 care este cel mai puternic dintre ele are tot 4 de putere și 4 economice. Cu un procesor mai bun, A7 putea fi liderul în clasament, dar astfel are locul doi asigurat. L-am pus pe doi și pentru inovația legată de camera foto, dar tot sunt nemulțumit de cameră. Prețul este acum de 1.299,99 lei.
Avantajele:
- procesor destul de bun;
- dotări ok per-total;
- software ok;
- preț atractiv;
- camere foto interesante;
Dezavantaje:
- sunt trei camere pe spate, dar folosiți doar două;
- procesorul este cam leneș;
- design și realizare destul de slabe;
Deși în pozele de marketing arată bine, telefonul arată în realitate cam ieftin, pare din plastic și are marginile ecranului foarte mari. Sus și jos vorbim de centimetri întregi, nu arată modern. Deși e atât de mare, bateria este foarte mică, iar procesorul relativ lent. Autonomia a ieșit slab și pozele au ieșit ok, dar nu extraordinare. Deși are trei camere foto pe spate, nu puteți folosi toți acei senzori. Unul este doar pentru efecte automate. Poate că optimizează pozele, cum se zice, dar atâta timp cât nu poate fi folosit independent îți dă senzația că e inutil. E pus acolo de decor. Camera foto nu are zoom optic, o funcție cu care toată lumea s-a obișnuit deja. De fapt, putem spune că zoom-ul este mai important decât orice altceva. A doua cameră de la A7 2018 este ultra-wide, încap clădiri mari în poză sau grupuri mai mari, ceea ce este interesant. Dar nu neapărat foarte util.
Cel mai mult am fost dezamăgit de baterie, este de 3.300 mAh și la acest nivel de ecran se termină destul de repede. Ecranul este de asemenea slăbuț, are probleme la redat fotografii sau filme, mi s-a părut cel mai slab de pe un model midrange. Dar de asemenea, poate este doar o părere a mea. Am povestit mai multe în review video ->>
3) Huawei Mate 20 Lite ar fi fost poate terminalul anului, practic nu prea ai ce să-i reproșezi, dar au lansat Honor Play și apoi au păstrat prețul mare pentru acest model, peste concurența directă care era de fapt A7 2018, părerea mea. Prețul este de 1.469,99 lei la data realizării clasamentului. Iar 200 de lei contează pentru cei care vor să cumpere un telefon mai ieftin și totuși performant cât de cât. De aceea l-am și plasat pe locul trei, altfel este un smartphone foarte bun, performant, cu design modern și nicio altă problemă. Aș fi vrut ca Mate Lite să fie primul midrange cu trei camere, după modelul terminalelor de top, dar Huawei au reușit să piardă acest război început de ei, chiar în fața Samsung.
Avantajele:
- procesor bun;
- dotări per-total bune;
- software ok;
- preț decent;
- camere foto utile;
- autonomie mare;
Dezavantaje:
- ecran cu notch, dar care poate fi ascuns;
- mai scump decât concurenții;
Honor merită banii pentru că are dotări mai bune, cam bate Mate 20 Lite la mai multe capitole. Sigur, Mate 20 Lite este foarte bun și își merită locul trei în clasament, însă puteau să gândească niște metode prin care să separe mai bine produsele și să nu concureze chiar așa tare între ele. Desigur, mai mulți consumatori au auzit de Mate decât de Honor, deci Huawei se bazează pe fanii brandului, nu pe cei care caută comparații. Dar odată ce înțeleg că Honor sunt terminale aproape identice cu cele oferite de Huawei, începi să înțelegi că sunt mai atractive prin raportul calitate / preț. Vedeți eventual și review video.
4) Xiaomi Mi A2 nu a ajuns la mine la review, dar din toate articolele citite mi se pare una dintre cele mai bune variante de anul ăsta. Este singurul cu Android One (versiunea mai curată, rapidă și securizată a sistemului de operare) care adoptă procesorul mid-range mai puternic al Qualcomm, respectiv Snapdragon 660. Modelul este similar cu 636, doar că nucleele sunt tactate la frecvențe mai mari, oferind astfel performanță mai mare / viteză mai mare. Probabil că și consumă energie mai multă. Dar experiența mai bună contează, cel puțin eu țin cont de ea foarte mult. Terminalul are 4GB RAM / 64GB de stocare și totul vine la un preț de circa 1.200 de lei la ora actuală. Deci prin raport calitate / preț este peste competiție. Camera foto este duală cu senzori de 12 și 20 de megapixeli, iar camera frontală pentru selfie este de 20 de megapixeli. Deci și prin specificații stă foarte bine, precum și prin faptul că primul Mi A1 a fost extrem de bine primit pe piața internațională. Continuă seria asta și are un preț bun
Avantajele:
- cel mai bun procesor;
- Android One;
- camera foto bună;
- cel mai bun preț;
Dezavantaje:
- cea mai mică baterie;
- trebuie să-l testez înainte să dau un verdict final;
Dacă ar fi avut o baterie de 4.000 mAh într-un body subțirel , măcar ceva de genul Mate 20 Litem ar fi putut fi terminalul anului. Putea costa mai mult, dar era terminalul anului. Nu știu cum se descurcă Xiaomi la camere foto, vedem când o să ajungă la teste. Puteți vedea și un clip.
5) Asus Zenfone 5 a fost o surpriză plăcută anul ăsta. Compania taiwaneză a crescut în zona de terminale smartphone tot mai puternic. Au avut un Zenfone 4 destul de ok, iar anul acesta au lansat seria a cincea, chiar cu un model flagship destul de interesant. Totuși, Zenfone 5 rămâne prea scump prin compație cu majoritatea competitorilor. Este la ofertă acum 1.599 lei, iar dotările sale nu sunt comparabile cu Honor Play. Procesorul este ok, Snapdragon 636, dar este mult sub ceea ce oferă Kirin 870. Este comparabil cu Kirin 710 de la Mate 20 Lite mai degrabă, dar și acel model este mai ieftin. În orice caz, a fost poziționat destul de sus, sigur, ca să aducă profit companiei, dar pierde în zona publicului care compară specificațiile cu prețul. Stă bine la design, are camere foto decente, dar bateria este relativ mică pentru acest gen de telefon, doar 3.300 mAh.
Avantajele:
- procesor bun;
- dotări per-total bune;
- software ok;
- camere foto bune;
- design premium;
Dezavantaje:
- ecran cu notch, dar care poate fi ascuns;
- mai scump decât concurenții;
Dacă Zenfone 5 avea un procesor mai puternic, gen Snapdragon 835 de anul trecut (cam ăsta e Kirin 970, procesor flagship de anul trecut), ar fi fost probabil în topul vânzărilor, dar să aibă același preț. Dacă ar fi inovat în domeniul camerelor foto precum A7 sau dacă ar fi avut o baterie mare, poate urca mai sus în clasament. Dar având aceste probleme rămâne o opțiune valabilă, dar nu este cea mai bună alegere. Și la ăsta există varianta video.
6) Nokia 7.1 este poate cel mai arătos din zona mid-range, dar are un preț măricel și nu este cel mai bine dotat. Este la ofertă pe la 1.450 de lei, dar în unele magazine apare cu 1.699 lei, deci mi se pare că este o diferență prea mare, ceea ce se poate explica fie printr-un deal special cu un anume magazin, care a primit o cantitate mare pentru a fi vândută la ofertă, fie este vorba de vreun importator pe piața gri care aduce telefoanele cu sacoșa pe canale neoficiale. Cum se întâmplă și cu CEL care listează Zenfone la un preț cu 500 de lei sub cel oficial, mă îndoiesc că sunt telefoane ok și care beneficiază de garanție și service. Dincolo de design mai putem menționa doar camera foto cu optică Carl Zeiss, se văd pozele pe lumină slabă ceva mai bine, ies niște nuanțe de culori mai bine. În rest, are cam aceleași dotări standard. Procesor Snapdragon 636, 4GB de RAM, 64GB de stocare internă, cameră foto de 12 și 5 megapixeli, frontala de 8 megapixeli. O baterie mică, de 3.060 mAh.
Avantajele:
- procesor bun;
- design premium;
- camera foto cu optică Carl Zeiss;
- software ok;
Dezavantaje:
- ecran cu notch;
- mai scump decât concurenții;
Foarte multă lume a remarcat faptul că Nokia 7.1 Plus ar fi fost o variantă mult mai bună. Din păcate HMD Global a decis că acest model este exclusiv pentru China și nu va fi adus pe căile oficiale. Probabil poate fi cumpărat din China sau găsit la vreun importator, dar telefoanele care nu sunt aduse oficial nu beneficiază de garanție locală și service local. Sigur, unele magazine din China vă trimit unul nou. Altele așteaptă să le trimiteți prin curier telefonul pentru a fi reparat. Dar este mai riscant și sunt multe bătăi de cap. Plus așteptarea legată de transport.
Nokia 7.1 ar fi fost o alegere bună la un nivel de preț spre 1.300 de lei, dar deocamdată este ok și așa. Pentru versiunea video click aici.
7) Samsung Galaxy A8 2018 este un terminal bun, este în top, dar este un pic sub modelul A7, culmea având numele care părea superior. Însă camera foto este mai slabă, dar este o cameră bună, autonomia este bună, procesorul este tot cel sub competiție, dar per-total oferă o experiență foarte bună. Prețul la data când scriu acest articol este 1.250 de lei, deci poate fi considerat atractiv din acest punct de vedere. Se pare că Samsung a ales să ofere seria A la prețuri mai bune după ce au încercat să facă modelele mai premium, mai scumpe decât generația anterioară. Se pare că experimentul a cam eșuat, dar o să aflăm mai multe când vin cifrele de vânzări pe tot anul 2018.
Avantajele:
- procesor ok;
- design bun;
- camere foto destul de bune;
- software ok;
Dezavantaje:
- bateria rămâne relativ mică;
- nu are un atuu pentru vânzare mai bună;
Dacă A7 are pe spate acea cameră foto triplă, destul de interesantă pentru cei pasionați de fotografie, A8 are versiunea clasică dual-camera, nimic nou. Design-ul este similar, dotările similare, de aceea este mai jos în clasament. Practic, A8 2018 nu are niciun atuu concret care să justifice achiziția. Da, este un midrange la fel de bun precum celelalte, dar de ce să nu cumpăr un Android One? Chestie de preferință. Fanii Samsung cu siguranță vor alege ceva din Seria A, chiar dacă nu A8 neapărat. Dacă vrei să afli mai multe urmărește videoclipul.
8) Motorola One este un midrange ieftin cu Android One, dar este cel mai slab dotat dintre competitori, nu poate urca mai sus în acest clasament. Îl ține pe loc mai ales procesorul, versiune slabă, economică, de acum doi ani. În rest este un telefon ok, cu design relativ modern, cu ecran bun, camere foto decente și tot ce trebuie. Dar au rămas pe Snapdragon 625, o versiune slăbuță din anii anteriori. Iar prețul este de circa 1.250 de lei, deci comparabil cu modelele Samsung, dar dotat mai slab.
Avantajele:
- Android One;
- design bun;
- camere foto destul de bune;
Dezavantaje:
- procesor foarte slab;
- baterie relativ mică;
Motorola One este o inițiativă foarte bună, un model ieftin, dar care să răspundă tuturor nevoilor. Dacă avea Snapdragon 636 sau 660 și o baterie mai mare, ar fi fost un hit. Așa rămâne o alegere ok, ieftină, dar mai slabă decât principalii competitori. Puteți vedea la mine pe canal o comparație între Motorola One și Nokia 7.1 ca să înțelegeți mai bine. Motorola One a fost gândit ca o ofertă foarte bună pe zona mid-range. Motorola are seriile C, E și G pentru modele ieftine și mid-range, precum și seria Z pe mid-high end. Aveau nevoie de un produs nou pe final de an, iar colaborarea cu Google mergea foarte bine. Motorola One are Android One, platforma cu actualizări de securitate constante și care are design-ul Android curat. Motorola este cel mai mare producător de telefoane Android One, iar parteneriatul merge bine. Revin cu un review complet al Motorola One cât pot de repede, probabil săptămâna viitoare. Cîteva impresii video la prima întâlnire ->>
9) Samsung Galaxy A6 2018 este modelul care înlocuia Galaxy A5 din anii trecuți, este mai ieftin, dar dacă ne gândim comparativ este destul de slab. Are același procesor precum generația A5 din 2016, doar că are designul modern, fără buton sub ecran, cu camere foto similare, ecran puțin mai mare, dar baterie la fel de mică (3.000 mAh). Practic este un A5 cu mici modificări, dar care este vândut mai scump. Prețul acum la ofertă este de 999 lei, dar de fapt prețul terminalului a fost mai mare pe parcursul anului, aș zice nejustificat. Și la 999 lei mai bine mergi pe varianta P20 Lite, deși nici ăla nu are suficiente actualizări.
Avantajele:
- design bun;
- camera foto destul de bună;
- preț accesibil;
Dezavantaje:
- procesor slab;
- bateria / autonomia rămâne relativ mică;
- nu are un atuu pentru vânzare;
Există și varianta A6+, dar nici aia nu este mai recomandabilă, tot cu un procesor slab și detalii tehnice în general mediocre. Procesorul este Exynos 7870 Octa, într-adevăr octa-core, dar nucleele sale modeste (Cortex-A53) abia ating 1.6GHz. Vestea bună este că are 4GB de RAM și 64GB de stocare, cel puțin din acest punct de vedere nu vei duce lipsă de nimic. Există o variantă cu 3GB RAM și 32GB pe care nu o recomand. Probabil pentru copii și pentru cei mai în vârstă este un terminal ok. Dar altfel, pierde în competiția cu alte modele. Puteți vedea și review video.
10) Huawei P20 Lite este și el un model accesibil fără lucuri impresionante. Are chiar procesorul vechi de la modelele Lite din anii trecuți, doar design-ul este cel nou, cu notch, nu neapărat cea mai bună alegere. Este și el la ofertă astăzi la 999 lei, ceea ce îl face o achiziție destul de ok. Design-ul este premium, dar și foarte lucios, este un telefon subțirel și stă plăcut în mână, dar pe birou sau în mașină tot o să alunece și o să cadă pe jos.
Avantajele:
- design modern;
- camera foto decentă;
- preț accesibil;
Dezavantaje:
- procesor slab;
- bateria / autonomia rămâne relativ mică;
- nu are un atuu pentru vânzare;
Dincolo de design, avem performanțe medii, dar sub nivelul mid-range, autonomie slabă, sub modelele concurente, iar camera foto pare să fie un pic slabă. Procesorul este HiSilicon Kirin 659, un octa-core cu patru nuclee Cortex-A53 ls 2.36 GHz și patru nuclee Cortex-A53 la 1.7 GHz, dispune de 4GB de RAM și 64 GB de stocare internă, iar platforma este Android 8.0 cu EMUI 8. Camera foto de pe spate este duală, dar are un senzor de 16 megapixeli, cu f/2.2 și pixeli cu dimensiunea de 1.0µm, adică destul de întunecată. Dacă faceți poze pe lumină slabă nu prea reușește. Este perfectă însă pentru zilele însorite.
11) Xiaomi Mi Max 3 nu trebuie confundat cu Mi Mix, deși diferă doar o literă, este cu totul altceva. Este un phablet cu ecran de aproape 7 inch și baterie uriașă, dar este disponibil la 1.300 de lei și are dotări interesante, așa că merită să aflați despre el. Telefonul continuă o serie foarte bună, vine acum cu Snapdragon 636, 4GB de RAM și 64GB de stocare, ecran de 6.9 inch FHD+ (2160×1080 pixeli), baterie de 5.500 mAh. Este un dispozitiv unic doar pentru cei care preferă o adevărată tabletă pe post de smartphone. Ai ecran mare și baterie mare, dar este și masiv și greu comparat cu un smartphone. Android 8.1 și MIUI 9.5, are USB Type-C, are cameră foto duală cu 12+ 5 megapixeli și o cameră frontală pentru selfie de 8 megapixeli.
Avantajele:
- design bun
- procesor ok;
- ecran uriaș;
- baterie uriașă;
- preț decent;
Dezavantaje:
- e cam masiv / greu;
- mai scump decât restul;
Nu prea ai ce să-i reproșezi, dar pe de altă mare, este riscant să cumperi telefoane fără o garanție oficială valabilă, fără service oficial local. Eu unul sunt convins că și voi cunoașteți toate problemele. Sigur, cu unele telefoane nu ai probleme și nu ai nevoie de așa ceva, doar că nu poți să știi niciodată dinainte. Nu am găsit niciun review în română, după cum știți telefoanele Xiaomi tot nu vin oficial, doar unele modele pe la Orange. Dar puteți vedea în engleză la GSMArena.
12) Nokia 7 Plus rămâne o opțiune viabilă, deși este terminalul HDM Global cu cel mai slab design, care amintește cumva de telefoanele smarptphone din primele generații. Mă rog, unii au zis că le place așa cum e. Relansarea HMD Global de anul trecut a fost spectaculoasă și neașteptată și cu ajutorul unor modele simple și accesibile, brandul Nokia a reușit să reînvie chiar dacă este o firmă nouă. HMD Global a reușit să facă în 12 luni ceea ce Nokia originală și apoi Microsoft nu a reușit în cinci ani, cu alte cuvinte să lanseze produse care sunt căutate pe piață, se vând bine și lumea discută din nou despre Nokia.
Nokia 7 Plus are avantajul de a fi foarte echilibrat. Are dotări bune, ecran foarte mare, procesor bun, dotări hardware peste medie și un preț foarte bun. Totuși, este la vreo 1.450, deci mai scump decât restul.
Avantajele:
- procesorul peste medie
- ecran mare;
- baterie mare;
- Android One;
- preț decent;
Dezavantaje:
- design mai clasic;
- mai scump decât restul;
Are un procesor foarte bun, Snapdragon 660, cea mai bună alternativă la 845 prin raportul calitate/preț. Procesorul este octa-core și are 4 nuclee de performanță și 4 economice. Camera foto de pe spate este duală cu 12+13 megapixeli, optică Zeiss, efect de zoom optic și blur pe fundal, o cameră destul de bună. Bateria este mare, 3.800 mAh, destul de mare. Dacă adoptau un design mai agresiv, cu ecran cu margini subțiri sau ecran cu margini curbate, ar fi fost un hit. Cred că și așa au vândut destul de multe modele din seria asta. Urmărește și review-ul meu video.
13) Honor 8X nu a ajuns la mine, dar este unul dintre modelele bine făcute și cu preț decent care constituie o alternativă reală la marile branduri. Are super-procesorul mid-range Kirin 710, are dotări hardware bune, un design ok și este la ofertă acum 1.499 lei, deci se cam înscrie în acest clasament. Este practic un fel de P20 Lite combinat cu Mate 20 Lite, are design de la primul, dar dotări tehnice de la al doilea, cum spuneam, un model foarte atractiv per-total.
Avantajele:
- procesorul peste medie
- ecran mare;
- baterie mare;
- preț accesibil;
Dezavantaje:
- microUSB 2.0;
- mai scump decât restul;
Dispune de o cameră foto cu inteligență artificială, procesorul bun Kirin 710, tehnologie GPU Turbo pentru jocuri video și are un corp de sticlă aurora cu textură dublă de 2.5D și efect de tip “grating”. Honor 8X este disponibil în trei variante de culoare albastru, negru și roșu. Are ecran mare de 6,5 inch cu o claritate excelentă, format 19.5:9 datorită acelui notch și un body cu grosimea de doar 7,8 mm. Puteți urmări un review video Mobilissimo.
14) HTC Desire 12+ rămâne o alternativă la modelele mid-range datorită prețului bun. Are și tehnologii ok și este acum la 830 de lei, deci merită cumpărat.
Avantajele:
- design bun
- camera foto ok;
- Android destul de curat;
- preț mic;
Dezavantaje:
- procesorul lent;
Procesorul este Qualcomm Snapdragon 450, una dintre variantele economice, care oferă sigur autonomie crescută. Dar experiența este afectată, se mișcă greu, grafica este slabă și așa mai departe. HTC Desire 12+ are ecran de 6 inch și cameră foto duală pe spate, dar vorbim de un display HD+ (1440×720 pixeli), iar camera foto cu senzori de 13 megapixeli și 2 megapixeli este ok, fără să iasă în evidență prin ceva. Camera frontală este ok, de 8 megapixeli, nu ai probleme cu ea. Bateria integrată este de 2965 mAh, trebuie spus că multe telefoane rivale au acumulatori de capacitate mai mare. HTC Desire 12+ este un smartphone ieftin, de luat atunci când nu aveți buget de un model mai performant. Există alternative și la acest nivel de preț, de aceea este în continuare un an greu pentru HTC și vânzările companiei nu par să fie pe trendul pozitiv pe care îl așteptau fanii. Review video este aici.