Consumer Electronics Show 2016 (CES 2016), primul show high-tech din 2016, dezvăluie tendințele anului. De-a lungul anilor, la CES s-au lansat playerul video (VCR), prima cameră video (camcorder), CD-ul și minidiscul, primul tablet cu ecran tactil, Xbox, apoi DVD-ul și televizoarele Full HD.

ces

Sursa foto.

CES 2016 începe mâine, probabil astăzi este deja ziua presei, iar curând vom vedea și primele relatări din cadrul târgului. Nu am reușit niciodată să ajung la CES, e foarte aproape de perioada de Sărbători. Dar am urmărit mereu să văd care sunt tendințele anului. Vom descoperi curând care sunt noutățile companiilor din industrie pentru 2016.

Din păcate corporațiile IT au cam ajuns la un prag al inovației. După aproape 10 ani în care Apple a deschis drumul, iar Microsoft sau Samsung au continuat trendurile digitale, industria divertismentului s-a schimbat aproape total. Totul gravitează acum în jurul smartphone-ului, iar conținutul este în cloud, nu mai este pe device. De la o cărămidă cu butoane și antene, telefonul a ajuns acum o bijuterie, dar în același timp este un dispozitiv utilizat zi de zi mai mult decât laptopul, tableta sau televizorul.

Pe de altă parte, cam toată lumea începe să aibă un smartphone. Aproape în fiecare casă există o tabletă. Oamenii au și se bucură de toate noile tehnologii. Așa că, dilema rămâne la marii producători: ce noutate ar putea lansa? Ce dispozitiv ar putea genera vânzări atât de mari în anii următori?

O vreme s-a crezut că acest nou dispozitiv este smatwatch-ul, ceasul inteligent. După primii ani de tatonări, ceasul a devenit un gadget comun, dar are puțini adepți. Autonomia redusă, problemele de sincronizare, erorile de comunicare cu telefonul, toate astea rămân provocări, chiar și pentru cele mai puternice branduri. S-a deschis o nouă categorie de gadgeturi, dar este departe de a fi o industrie, ci doar o nișă.

Alții au crezut în televizorul smart. Acum se fabrică aproape exclusiv televizoare smart. Dar utilizarea reală rămâne departe de cea dorită de producători. De ce? Păi meniurile sunt greoaie, aplicațiile sunt limitate, conținutul accesibil e limitat. Ai toate astea deja pe smartphone, pe tabletă. Poți oricând conecta smartphone-ul sau tableta la televizor. Dar, marii jucători au nevoie de televizoare smart, au nevoie de “noutăți” care să le permită să vândă aceste televizoare, pentru că nu ar cumpăra nimeni un televizor nou doar pentru că oferă o imagine mai bună. E nevoie de mai mult.

De fapt, marii producători de tehnologie au obișnuit consumatorii ca fiecare val nou de produse să aducă foarte multe noutăți. Oamenii nu prea mai cumpără dacă noul produs este doar “un pic mai bun”. Ci trebuie să fie neapărat ceva extraordinar. Și chestia asta s-a menținut mulți ani, optimizările au fost reale și au adus produse din ce în ce mai bune. Dar acum, oare ce mai poate aduce nou 2016?

Sincer, cred că doar bateria mai necesită îmbunătățiri majore. O autonomie de cinci zile ar fi perfectă pentru corporatiști. Tehnologii există, noutăți se anunță zilnic, inginerii din laboratoare lucrează la foc continuu. Totuși, de 10 ani încoace, puține noutăți au intrat în producție, în produsele propriu-zise. Bateriile de densitate mai mare, încărcarea rapidă și încărcarea wireless sunt marile noutăți. Dar este oare suficient?

Voi ce credeți, se mai pot îmbunătăți produsele? Sau de-acum înainte noutățile sunt mai mult marketing?

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!