Am urmărit CES din canapea, ca de obicei. Este singurul eveniment major din IT la care n-am participat direct, deși am avut văzut Las Vegas de mai multe ori. E vorba și de perioada de început de an, dar și de distanță, aglomerație și foarte multe alte bătăi de cap. Anul ăsta am văzut acolo doar colegii de la Connect. Am pus mai jos câteva idei care mi s-au părut interesante. Sunt tehnologii noi, produse interesante, concepte inovatoare și rămâne un eveniment care trasează tendințele anului.

CES 2023

Tendințele anului 2023

Încet, tehnologia 5G nu mai este o noutate. Nu se mai laudă nimeni cu ea, nu mai lansează nimeni ceva. Și-a pierdut atractivitatea și se va discuta despre 6G. Sunt convins că mai e puțin și apare conspirația cu 6G, încă n-au citit ăia despre noua tehnologie să inventeze vreo aberație.

Adevărul este că 5G tot este departe de eficiența și acoperirea promisă. Și este logic, pentru că stațiile 5G au acoperirea mai redusă și pentru zone mari este nevoie de mai multe echipamente, se multiplică problemele legate de stâlpi și clădiri pe care se instalează. Iar soluțiile actuale hibride, combină spectrul folosit la alte generații, iar performanțele scad corespunzător. Apare sigla 5G, dar merge cu aceeași viteză ca la 4G. Asta descurajează consumatorii și companiile. Doar după ce acoperirea 5G va fi similară cu 4G, dar la calitatea 5G, atunci putem vorbi de o evoluție reală. Istoria se va repeta cu 6G, vor fi mici zone centrale acoperite cu semnal, vor fi iar licitații pentru spectru. Va dura ani de zile până ce tehnologia mobilă se va bate cu fibra optică de la egal.

Deși conceptul de Metavers și VR începe să se răsufle, tot au fost proiecte destul de interesante. HTC a revenit cu produse noi în direcția asta. Îmbunătățesc constant ecranele și vom vedea noi tehnologii pentru televizoare, telefoane, tablete. Evident, pe zona flexibilă vor veni idei și concepte noi, unul cel puțin a ieșit în evidență.

În ciuda crizei visăm în continuare mașini zburătoare, bărci care plutesc deasupra apei, drone și multe altele. Dar există și o abordare mai concretă, mai realistă. Implementarea de tehnologie în agricultură, pentru a depăși provocările actuale. Sau în domeniul sănătății, unde trebuie să avem tot mai multă grijă.

Produse și concepte interesante

  • Samsung Flex Hybrid – divizia de ecrane a sud-coreenilor a prezentat un nou concept de ecran. Este și flexibil (rulabil), dar este și pliabil. Mi se pare că iar vedem unul din dispozitivele viitorului. Chestii care par SF, dar care vor fi realitate. Este practic și util, dar va depinde și de terminalul comercial. Formatul perfect, dimensiunea perfectă, să țină bateria și să nu se vadă îndoitura atât de urât. Însă cred că mergem în direcția cea bună.
  • mașina zburătoare Aska A5 – seamănă și cu o dronă sau un elicopter, dar merge și pe stradă. Doar 800.000 de dolari. Aprobarea Administrației Federale a Aviației ar putea veni „într-o lună”, a declarat cofondatorul și CEO-ul Aska, Guy Kaplinsky. Aska speră înceapă un serviciu de transport cu aceste mașini în 2026.
  • barca zburătoare Candela C8 – pare o barcă, dar nu este, pentru că nu plutește. Zboară deasupra apei, plutește, ca un țânțar de baltă.  Ăștia de la CES au numit-o „Tesla apelor”, pentru că este electrică și are și un bord cu tabletă care amintește de bordul unei Tesla. Și costă doar 400.000 de dolari, deci o nimica toată pentru bogații planetei care se plictisesc oricum.
  • Yoga Book 9i reinventează laptopul pliabil. M-am enervat când am văzut că e pus deasupra, formând un ecran înalt, în genul celor folosite pentru social media și alte activități similare. Deocamdată eu rămân la plăcerea unui ecran pe formatul lat clasic. Ei bine, vestea este că da, se poate și lat.
  • Afeela de la Sony și Honda – mașina nu e rea deloc în concept, doar că probabil va intra direct în zona de super-lux și va avea vânzări limitate. Numele de Afeela  pare inspirat de un alt concept american lansat de Will.I.Am acum niște ani, care se numea Aneeda (I need A…, la fel Afeela este de fapt I feel a…).
  • Clean Water Pathfinder – am aflat despre proiect de pe MindCraft Stories. Robotul francez se poate deplasa prin interiorul conductelor de apă, chiar și contra curentului, ținând cont de cotiturile acestora, pentru a identifica cu precizie locul în care apar scurgeri sau alte probleme. Acesta este creat să fie sigur și din punct de vedere sanitar, pentru că ținta sa principală sunt conductele cu apă potabilă.
  • cărucior smart autonom – nu trebuie împins deloc pentru că merge singur. Tehnologia de conducere autonomă a fost testată  pe mașini sau roboți de livrare. Acum avem și un cărucior motorizat de 3.300 de dolari. Folosește tehnologia AI pentru a detecta obstacolele și pericolele de pe trotuar. Căruciorul este dotat cu senzori, baterie și motor, iar AI este capabilă să conducă singur fără pasager, ținând pasul cu părinții în timp ce își țin copiii în brațe. Motoarele electrice ajută și la împingerea manuală a căruciorului de 13,6 kg, similar unei biciclete electrice, asistând la înclinații și frânează automat la coborâre, cu o viteză limitată la un maxim de puțin peste 4 mph. Senzorii de pe mâner asigură că este ținut în permanență atunci când transportă un copil, pentru a respecta reglementările de siguranță, în timp ce are frână de parcare automată atunci când staționează pentru a rezolva orice probleme ale căruciorului. Căruciorul are spațiu și pentru până la șase genți de cumpărături.
  • robot pentru depozite și curieri – German Bionic, startup german care face exoschelete robotice Cray X, a prezentat două noi modele la CES. Apogee este cel mai recent și mai ușor exocostum al companiei, construit pentru uz comercial și industrial, în timp ce Smart SafetyVest va „aduce monitorizare ergonomică și protecție fiecărui muncitor”, conform unui comunicat de presă

     

  • .HTC Vive XR Elite – n-am mai testat de ceva vreme, dar căștile VR HTC erau WOW. Aduc inclusiv suport pentru rezoluția 2K (1920 x 1920) pentru fiecare ochi, o rată de reîmprospătare de 90 Hz și funcționalitate completă de sine stătătoare. Au doar 625 de grame și o bandă mai confortabilă. HTC a inclus capacitatea de a scoate bateria și de a îndesa lentila într-un recipient relativ compact pentru călătorii. Acestea fiind spuse, va trebui să găsiți încă loc într-o geantă pentru dispozitiv.
  • Voi ce chestii interesante ați văzut la CES 2023?