Află aici cum extinzi rețeaua WiFi cu un gadget simplu. Depindem tot mai mult de accesul la Internet și avem nevoie de servicii tot mai bune, mai stabile, mai rapide. Totuși, un singur router este greu să acopere întreaga casă, mai ales dacă ai mai multe camere, mai multe niveluri sau curte pe deasupra. Ei bine, există un gadget și pentru asta. Am avut ocazia să testez un TP-Link TL-WPA2220, un WiFi Powerline Extender, care permite extinderea acoperirii rețelei WiFi, atât prin aer, cât și prin rețeaua electrică, dacă mai ai încă un produs similar în altă cameră.
Conmcurs: aștept la acest articol întrebări, sugestii și comentarii pe tema rețelelor WiFi sau electrice – iar cel mai bun comentariu va primi un produs similar. Detalii la final.
Sumarul articolului:
Pro și contra TP-Link TL-WPA2220M
Mi-a plăcut la acest device:
– instalarea ușoară;
– opțiunile simple;
– puterea suplimentară;
– extensia peste rețeaua electrică;
– prețul foarte bun;
– faptul că nu mai ai nevoie de cabluri pentru a extinde rețeaua;
Rămâne de discutat:
– dacă acest model este alegerea perfectă pentru locația ta;
Primele impresii
Când am scos jucăria din cutie nu credeam că va fi totul atât de simplu. Suntem obișnuiți cu tehnologii complicate, administrare dintr-un panel avansat, greu de utilizat, foarte multe opțiuni de bifat și așa mai departe. Ei bine, nu este cazul. Contrar așteptărilor acest produs s-a descurcat extrem de bine. Îl bagi în priză, apeși butonul de clonare și butonul WPS de pe router și – pac – în 10 secunde ai extender-ul funcțional. Acum, modelul testat de mine, fiind singur, permite doar extinderea rețelei actuale de WiFi. Am testat nivelul rețelei în cea mai îndepărtată cameră, cu extender activ și fără extender și s-a simțit diferența. Dacă ai două astfel de echipamente, sau mai multe, poți face multe chestii.
Primul extender se instalează aproape de router, conectat prin cablu la acesta. Al doilea, se pune însă în altă cameră și practic “duce internet acolo”. Dacă Wi-Fi-ul nu ajunge deloc acolo, rețeaua se transmite prin firele electrice. La capătul celălalt pui doar extenderul al doilea și poți avea o nouă rețea WiFi. Sau poți oferi internet prin cablu spre un alt computer. Mai departe, dacă ai 3-4 echipamente, au un buton de “pair” care copiază setările așa că nu mai trebuie să mai faci nimic. Iar rețeaua merge mai departe. Este genul de device perfect pentru birouri, pentru hoteluri, pentru clădiri. Dar și pentru acasă, evident.
Am setat extender-ul în mai puțin de 5 minute, urmând indicațiile de pe cutie. N-am avut nevoie de manual.
Detalii tehnice
TP-Link TL-WPA2220 suportă rate de transfer pe WiFi de 300Mbps, iar prin calurile electrice viteza atinsă a fost de 200Mbps. Distanța care poate fi acoperită de un singur device este de 300 de metri – atât în aer liber, în curte, cât și prin linii electrice. Poți duce Internet dintr-o locație în alta doar prin firul electric (de exemplu din casă în garaj). Are două mufe pentru cablu Ethernet și poate astfel fi folosit pentru computer și Smart TV, fără să mai tragi de cablul de la router. Criptarea datelor se face pe 128 de biți (AES). Consumul electric este sub 6W.
Device-ul are trei butoane, cel pentru clonarea rețelei WiFi (practic importă datele de la router ca să nu le mai setezi tu manual), butonul de Pair care permite conectarea imediată cu un alt device din serie pentru a extinde serviciile și un buton de Reset dacă vrei să schimbi setările făcute.
Pe scurt, este util pentru a extindere puterea routerului actual, pentru jocuri video fără lag, pentru filme urmărite pe streaming online, pentru a acoperi zone în care nu ajungea rețeaua de net înainte. Costă aproximativ 310 – 330 de lei în funcție de magazin.
Pentru cele mai bune rezultate trebuie pus în priză, nu în prelungitor
Experiența acasă
Conectarea s-a făcut instant, după apăsarea celor două butoane.
Apoi am testat rețeaua WiFi în ultima cameră (fără extender):
Și în final am conectat și extenderul TP-Link:
Nivelul rețelei crește semnificativ, însemnă că nu vor mai fi sincope în jocuri video, transmisii video și altele asemenea.
Concluzii
Dacă vrei Inernet doar în sufragerie, nu ai nevoie de acest device. Dacă vrei însă să extinzi rețeaua WiFi actuală în zone în care nu ajungea inițial, atunci o poți face cu ajutorul TP-Link. Cred că poate acoperi grădina cu succes, cred că poate duce Internet în garaj și cred că te poate ajuta un astfel de produs.
Concursul s-a încheiat
Toate comentariile la acest articol, în următoarea săptămână, au șansa să câștige un produs TP-Link TL-WA850RE. De data asta nu va fi tragere la sorți, ci va fi premiat cel mai bun comentariu pe tema asta. Câștigătorul va primi acest produs, dar va trebui de asemenea să-l testeze și va trebui să povestească despre el la mine pe blog.
Cei de la TP-Link fac acest concurs în cadrul unei campanii mai mari în care dau premii pentru comentariile utilizatorilor.
Stiam ceva vreme de tehnologia asta. Caut la fel de ceva vreme un router cu 2 antene (am unu doar cu o anten de 5db) si cu 801. N. Am citit mai multe review uri de routerul de la TP LINK de 300mb si tind spre achiziția lui. De câteva zile caut si un extender: am pe cablu un laptop si pe Wi-Fi(in alta camera) , 2 telefoane, o tableta si uneori chiar 2 laptopuri. Am nevoie de o banda buna iar internetul de la RDS duce.
Întrebarea mea e: daca routerul existent emite maxim în G, extenderul duce mai departe tot in G nu?
 
I’m in! 😀
 
Instalarea simpla ,pretul bun si fara fire prin casa ma face sa cred ca este exact ce am nevoie in acest moment ,un semnal mai bun peste tot in casa
 
un dispozitiv excelent f util pentru acoperirea spatiilor mai mari inchise sau deschise darrrrrr-
nevoia de a instala 2 dispozitive primarul prin cablu si al 2 lea abia prin wifi consider ca este un impediment
era sau ar fi fost f util si economic daca dispozitivul sau dispozitivele se conectau DIRECT prin wifi dupa care amplificau semnalul.
poate in viitor cine stie
 
@ Claudiu
Da, al doilea echipament va copia setarile primului in privinta canalului, SSID si vitezei de transmisie.
Eu folosesc un model mai vechi TL-WA601G, setarile necesare sunt descrise pe pagina http://www.tp-link.fi/article/?id=151
 
Posibilitatile sunt infinite.:D Poti instala un router in casa si un router afara pentru a avea cea mai buna acoperire.Daca ai “spirit intreprinzator” poti instala routere pe cateva strazi pentru a-ti crea o retea privata 😀
 
Foarte util pentru apartamentele dispuse pe lung sau pentru cladirile cu 2 nivele. Eu am un TP-LINK la parter si un extender din acesta la etajul 1 ca sa acoper mai bine camerele si sa duca semnal bun si la etajul 2.
Ceea ce ma bucura la echipamentele TP-LINK este ca nu se blocheaza de la fluctuatii de curent sau descarcari electrice.
 
Am deja un router TP-Link wr740n care din pacate intr-un apartament de 3 camere nu bate pana in cea mai indepartata camera deja este pozitionat pe hol. Cum multi dintre noi stau si in baie pe net ( haideti, recunoasteti !) mi s-ar parea esential sa am semnal chiar si acolo si sa ma bucur de un browsing decent. Acest extender sper sa ma poata ajuta sa-mi indeplinesc taskurile online chiar si in punctele mai indepartate ale apartamentului.
 
cel mai bine se face prin varianta de roaming. ca sa ai si calitate nu este suficient sa ai doar semnal puternic. legatura dintre un router si un acces point care se face prin wifi va fi intotdeauna slaba. legatura dintre acestea trebuie facuta prin cablu UTP sau FTP, dupa caz.
aparatele trebuie sa aiba setat acelasi SSID, aceeasi modalitate de encriptie, aceeasi parola, DOAR canalele sa fie diferite.
Eu asa folosesc acasa de ani buni si am acoperire foarte mare si calitatea este excelenta. Nici nu sesizezi cand trece de pe unul pe altul.
 
Intradevar depindem foarte mult de internet, personal acasa a trebuit sa impac si ‘capra si varza’, sotia-profesor- foloseste desktopul iar copii -scolari- folosesc tabletele. Rezolvarea a fost achizitionarea unui router wireless iar configuratia in casa am facut-o astfel :
1. LAN – pentru folosirea desktopului si a mediaplayerului(deoarece conexiunea la internet este mult mai stabila cu routerul actual decat wireless);
2. WIRELESS- pentru conexiunea telefoanelor mobile si tabletelor.
Dupa cum am mentionat intr-o postare anterioara, alegerea routerului am facut-o in functie de urmatoarele cerinte: acces internet (PPPoE, IP-dinamic si static) datorita furnizorului de internet, wireless si pret. Uitandu-ma ieri la routerele Tp-Link, am constatat ca preturile sunt mai mici si au in plus: o rata de transfer wireless-150Mbps si raza de actiune-30m in comparatie cu routerul actual care e de 100Mbps iar cand am iesit din casa…..pa internet!
Asta e….data viitoare stiu ce sa aleg.
 
Din cate m-am documentat este un produs foarte bun.E drept ca un router nu are o arie foarte mare de retea Wireless.Mare majoritate a routerelor au o raza de actiune de 30-100m.Sunt si routere care au raza de actiune mai mare dar sunt si foarte scumpe.Am cautat acest produs si am vazut ca nu este foarte scump.Pretul lui este aproximativ cat al unui router mediu.Instalarea lui TP-Link TL-WA850RE am vazut ca este destul de usoara,pe site-ul oficial existand si instructiuni de instalare si utilizare!Pe internet sunt foarte multe detalii despre acest produs ( pentru cei interesati).Mi-as dori un asemenea produs !
 
produsul este excelent de cand cu tehnologia asta oamenii aua juns sa numai gandesca ci sa fie niste roboti, internetul este insa cel mai tare dintre noile inventii
 
Daca un router are in datele tehnici o acoperire de 300 de metrii in exetrior si 100 de metri in interior,, de ce am avea nevoie de un asemnea dispozitiv? pt ca in realitate un router nu bate mai mult de 15 m in interior cu un singur perete de beton armat(vorbesc de blocurile vechi de pe vremea lui ceausescu). deci este oricand binevenit, insa sper sa fie si util.ma indoiesc ca are un grad chiar atat de ridicat de amplificare a semnalului, defapt nu cred ca in realitate chiar poate amplifica ci doar ” prelungi” semnalul wireles. Pentru ca daca semnalul wireless din 100% emis de router, trece decat in proportie de 30% prin perete, eu cred ca acest dispozitiv nu poate decat sa prelungeasca undele care le capteaza acel 30%. nu cred ca si amplifica microundele, pt ca pana la urma unde wireless sunt asemnatoare intr-o oare care masura undelor cuptorului cu microunde.deci capteaza un “n” procent si transmite mai departe, dar tot acelasi procent…Pana nu o sa-i puna si un rotor sa si produca astfel de unde, nu vad cum amplificarea..Oricu, este util pt spatiile mari
 
Nu știu dacă poate candida la titlul de cel mai bun comentariu, dar am câteva întrebări la care aș putea să-mi răspund și singur dacă voi fi ales :).
1. Pe 5 GHz, standard n funcționează fără probleme? Mulți trec la acest standard.
2. Este neapărat nevoie să conectezi extenderul (primul) pe cablu la router? Mulți urăsc cablurile. Eu în mod special :). Nu se poate sincroniza cu routerul doar din apăsarea WPS pe router și sincronizare pe extender?
3. Înțeleg că prețul este foarte bun, dar cam cât ar costa, că n-am văzut pe nicăieri scris :)?
4. De ce n-ar fi o soluție ok și pentru un apartament de aprox. 50 m2? Mă gândesc că poate fi pus în priza de la care este alimentat Smart TV-ul, iar stabilitatea streamingului online de pe TV poate crește exponențial.
5. Cu ce ai făcut testul de rețea din poze :)?
 
Eu am acasa un ruter TP Link cu 3 antene TL-WR1043ND si functioneaza chiar foarte bine. Am semnal aproape in tot apartamentul, cu toate ca peretii interiori sunt din Beton. Exceptie face dormitorul unde semnalul este slab, din cauza ca sunt 4 pereti intre ruter si dormitor.
Recomand acest ruter cu 3 antene tuturor celor care vor sa aiba semnal bun intr-un apartament mai spatios.
Banuiesc ca daca voi mai folosi si un WiFi Powerline Extender, voi avea semnal mult mai bun si voi putea lucra din pat.
 
De putina vreme, cumulul de cabluri analogice (cupru – telefon & ADSL si coaxialul serviciului CATV) mi-au fost inlocuite de o conexiune optica singulara.
Datorita particularitatii indoirii cablului de fibra optica, acesta ajunge in incapere intr-un loc din care semnalul de internet Wi-Fi este foarte greu de propagat si asta luand in calcul tehnologia repetitiva a semnalului, din dispozitiv in dispozitiv. Pe direct, semnalul este imposibil de propagat in situatia existenta, motiv pentru care sunt interesat de extinderea conexiunii la internet, exclusiv prin intermediul retelei electrice, posibilitate despre care am mai citit in trecut, neaprofundad insa subiectul. Sunt interesat de 2 astfel de echipamente prezentate in articol pentru a ajunge cu semnalul pe cablu electric pana la locatia dorita. De aici distributia va fi efectuata Wi-Fi la putere mica de emitere.
Citesc despre faptul ca acest echipament este de preferat a fi cuplat direct la priza de perete si este de evitat un cablu prelungitor intermediar. Intrebarea mea este daca se poate totusi si cum anume, realizarea conectarii acestui dispozitiv la o sursa neintreruptibila de curent, inaintea intrarii in reteaua electrica ?
Ma intereseaza acest aspect pentru faptul ca media-convertorul din fibra optica in semnale telefonic/CATV/internet al furnizorului de servicii este si el alimentat de la UPS, motiv pentru care, conexiunea la internet s-ar pastra activa in momentele de fluctuatie puternica sau oprire a furnizarii de energie electrica.
 
Ar fi un bun AP pentru reteaua prin router WIFI de la Romtelecom, de la tara, unde ar merge de minune un full coverage peste intreaga casa plus curte, plus gradina. La fel de bine ar merge si ca “receiver” pentru SmartTV-ul de acasa unde routerul, un TP-Link WL 841 e mult prea departe pentru a trage cabluri pe tavan pana la el. E varianta low-cost, desi pretul actual nu e chiar atat de “low” a unui repeater si una chiar avantajoasa. Aplicatie de monitorizare, folosita, este inSSIDer? Si mai ales, ce s-a intamplat cu aglomeratia de retele din prima poza? Observ ca au disparut cateva dupa conectarea extender-ului, cumva le saboteaza? 😛 Ca daca e asa, as vrea si eu cateva:)) Lasand gluma, produsul face parte din categoria mid-level network adaptter for home users – cum ar zice cei de la Cisco, daca ar analiza produsul. “Nevertheless” este un produs mai mult decat suficient pentru uz casnic si as fi incantat sa ii fac cunostiinta cu reteaua si mea si “prietenii” ei.
 
Cel mai interesant comentariu mi se pare nr. 12, cel al lui Auras. Am luat legatura cu el pentru a face testul. Va tin la curent ce si cum. Felicitari tuturor.
 
Salut,intamplarea a facut sa ajung pe acest blog,ma bucur ca vad atatea comentarii pro asta nu face altceva decat sa-mi intareasca parerea despre acest extender. Mult mai mult se bucura decat mine prietena ficei mele ca v-a putea avea si ea internet de la noi((statea langa mine sa cautam impreuna solutia miraculoasa,are 6 anisori )). Suntem vecini, locuim in rural si dansi nu se pot conecta pentru ca sunt probleme cu resursele provider-ului. Asa ca adio probleme de conectare la ‘Net dupa ce am cunoscut acest Extender. Micuta vecina abia asteapta sa-i dati raspunsul de unde poate achizitiona o asemenea “Jucarie ” Va rugam dati-ne un raspuns. Bianca si Nico va multumeste.
 
Mersi pentru confirmare 🙂
 
Eu am un router TP link 3600 de la RDS insa acesta are un wifi de tot rahatul .. Acoperire foarte mica si mai si face figuri transferul de date prin wifi care cade destul de des..
Va intreb daca iau un chit TP-Link TL-WPA2220 pot oprii wifi-ul de la routher si sa fac altul pornind din router prin cablu de date pana la primul extender iar la acesta sa conectez si ceelalat extender? .. Pentru a nu mai folosii wifi-ul TP LINK 3600 .. sau este mai indicat sa iau un alt router tl-wr1043nd care sa il leg prin cablu de date la primul …
 
Super articol, chiar la un moment dat ma intrebam cum extind reteaua WiFI, atunci am incercat cu un rooter similar facand o punte de aces, Acces Point.
 
patronii mei au semnal wifi in birou mi au dat parola de acces dar nu am semnal ,pot monta acest blog in casa la mine ca sa pot capta semnalul distanta este de cca 50m ;va multumesc
 
Sunt vecin cu un var deal meu care are un routher tp link si am um semnal foarte bun in unele camere si mar interesa un produs sa amplifice mai mult semnalul
 
as fi foarte incantata sa am internet si la etaj fara sa ma mai impiedic de fire
este un aparat foarte ok
m-as bucura si daca l-as castiga gratis !
succes !
 
Netix 2412 64 lei adus acasa
 
cum pot conecta 2rutere 1 de la upc si unul proprietate tp link 841
 
multumesc
 
Eu am o antena pe balcon si vreau sa iau semnal la o casa alturata! in casa alaturata prind 3 linii de la antena mea ….dar pe terasa! daca ma duc la parter nu mai prind nimik! credeti ca o sa revolz ceva daca in casa alaturata instalez un repeater ?
 
Salut, se rezolvă, dar repeaterul trebuie sa fie pe balcon. Ei recomanda la jumatatea distantei dintre cele doua locatii, dar nu cred ca il poti pune afara. Cel mai sigur este pe balcon, cu un prelungitor.
 
Ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat daca va rog. Am un extender netis si nu pot sa conectez smart Tv-ul, smartphone-ul merge, stie cineva care ar fi problema?
 
Cel mai bine e sa-ti cumperi un router multifuncțional (inclusiv cu mod de wifi extender) cu 2 antene care fac cât 2 extendere de acest gen….. și care pot să extindă ORICE fel de marca de router, nu neapărat TPlink. Și ai posibilitatea, când tibse strica vechiul router sa-l folosești pe cel multifuncțional până îți cumperi altul.
 
cum ma conectez la un waifi daca am parola si el ma respinge????
 
Daca ai parola si nu merge inseamna ca e gresita, ai scris o litera mare cu mic sau invers sau lipseste o cifra, un semn.
 
toate bune chiar si pretul actual, dar…..daca ai o casa de vacanta cu internet fara caldura cu temperat sub 0 grade ? ei ? cum facem?
 
Salut,
Există o linie de produse speciale pentru afară, precum cele de aici: