Află aici cum extinzi rețeaua WiFi cu un gadget simplu. Depindem tot mai mult de accesul la Internet și avem nevoie de servicii tot mai bune, mai stabile, mai rapide. Totuși, un singur router este greu să acopere întreaga casă, mai ales dacă ai mai multe camere, mai multe niveluri sau curte pe deasupra. Ei bine, există un gadget și pentru asta. Am avut ocazia să testez un TP-Link TL-WPA2220, un WiFi Powerline Extender, care permite extinderea acoperirii rețelei WiFi, atât prin aer, cât și prin rețeaua electrică, dacă mai ai încă un produs similar în altă cameră.
Conmcurs: aștept la acest articol întrebări, sugestii și comentarii pe tema rețelelor WiFi sau electrice – iar cel mai bun comentariu va primi un produs similar. Detalii la final.

TP-Link TL-WPA2220
TP-Link TL-WPA2220

Pro și contra TP-Link TL-WPA2220M

Mi-a plăcut la acest device:
– instalarea ușoară;
– opțiunile simple;
– puterea suplimentară;
– extensia peste rețeaua electrică;
– prețul foarte bun;
– faptul că nu mai ai nevoie de cabluri pentru a extinde rețeaua;

Rămâne de discutat:
– dacă acest model este alegerea perfectă pentru locația ta;

Primele impresii

Când am scos jucăria din cutie nu credeam că va fi totul atât de simplu. Suntem obișnuiți cu tehnologii complicate, administrare dintr-un panel avansat, greu de utilizat, foarte multe opțiuni de bifat și așa mai departe. Ei bine, nu este cazul. Contrar așteptărilor acest produs s-a descurcat extrem de bine. Îl bagi în priză, apeși butonul de clonare și butonul WPS de pe router și – pac – în 10 secunde ai extender-ul funcțional. Acum, modelul testat de mine, fiind singur, permite doar extinderea rețelei actuale de WiFi. Am testat nivelul rețelei în cea mai îndepărtată cameră, cu extender activ și fără extender și s-a simțit diferența. Dacă ai două astfel de echipamente, sau mai multe, poți face multe chestii.

Primul extender se instalează aproape de router, conectat prin cablu la acesta. Al doilea, se pune însă în altă cameră și practic “duce internet acolo”. Dacă Wi-Fi-ul nu ajunge deloc acolo, rețeaua se transmite prin firele electrice. La capătul celălalt pui doar extenderul al doilea și poți avea o nouă rețea WiFi. Sau poți oferi internet prin cablu spre un alt computer. Mai departe, dacă ai 3-4 echipamente, au un buton de “pair” care copiază setările așa că nu mai trebuie să mai faci nimic. Iar rețeaua merge mai departe. Este genul de device perfect pentru birouri, pentru hoteluri, pentru clădiri. Dar și pentru acasă, evident.

Am setat extender-ul în mai puțin de 5 minute, urmând indicațiile de pe cutie. N-am avut nevoie de manual.

Detalii tehnice

TP-Link TL-WPA2220 suportă rate de transfer pe WiFi de 300Mbps, iar prin calurile electrice viteza atinsă a fost de 200Mbps. Distanța care poate fi acoperită de un singur device este de 300 de metri – atât în aer liber, în curte, cât și prin linii electrice. Poți duce Internet dintr-o locație în alta doar prin firul electric (de exemplu din casă în garaj). Are două mufe pentru cablu Ethernet și poate astfel fi folosit pentru computer și Smart TV, fără să mai tragi de cablul de la router. Criptarea datelor se face pe 128 de biți (AES). Consumul electric este sub 6W.

Device-ul are trei butoane, cel pentru clonarea rețelei WiFi (practic importă datele de la router ca să nu le mai setezi tu manual), butonul de Pair care permite conectarea imediată cu un alt device din serie pentru a extinde serviciile și un buton de Reset dacă vrei să schimbi setările făcute.

Pe scurt, este util pentru a extindere puterea routerului actual, pentru jocuri video fără lag, pentru filme urmărite pe streaming online, pentru a acoperi zone în care nu ajungea rețeaua de net înainte. Costă aproximativ 310 – 330 de lei în funcție de magazin.

Pentru cele mai bune rezultate trebuie pus în priză, nu în prelungitor

Experiența acasă

Conectarea s-a făcut instant, după apăsarea celor două butoane.

Apoi am testat rețeaua WiFi în ultima cameră (fără extender):

0011

Și în final am conectat și extenderul TP-Link:

0013

Nivelul rețelei crește semnificativ, însemnă că nu vor mai fi sincope în jocuri video, transmisii video și altele asemenea.

Concluzii

Dacă vrei Inernet doar în sufragerie, nu ai nevoie de acest device. Dacă vrei însă să extinzi rețeaua WiFi actuală în zone în care nu ajungea inițial, atunci o poți face cu ajutorul TP-Link. Cred că poate acoperi grădina cu succes, cred că poate duce Internet în garaj și cred că te poate ajuta un astfel de produs.

Concursul s-a încheiat

Toate comentariile la acest articol, în următoarea săptămână, au șansa să câștige un produs TP-Link TL-WA850RE. De data asta nu va fi tragere la sorți, ci va fi premiat cel mai bun comentariu pe tema asta. Câștigătorul va primi acest produs, dar va trebui de asemenea să-l testeze și va trebui să povestească despre el la mine pe blog.

Cei de la TP-Link fac acest concurs în cadrul unei campanii mai mari în care dau premii pentru comentariile utilizatorilor.