Am avut ocazia să testez zilele astea o aplicație premium pentru recuperarea datelor, Zero Assumption Recovery sau ZAR. Extrem de utilă dacă ați șters din greșeală un card de memorie, aplicația este de o importanță critică pentru companii, care vor să recupereze datele sensibile de pe HDD-uri cu probleme, de pe sistemele de stocare în rețea (NAS) sau de pe sisteme RAID. 
Clipboard01

Recuperarea datelor cu ZAR

Aplicația ZAR este rapidă și compatibilă cu Windows 10. Mi-a plăcut simplitatea în utilizare, pe lângă viteza cu care a recuperat datele. De asemenea, în cazul meu, nu a recuperat doar pozele șterse, ci și filme și panorame realizate mai demult. Recuperarea fotografiilor de pe cardurile de memorie este fără îndoială foarte importantă și în cazul ZAR este absolut gratuită, nu necesită licență și se face cu aplicația demo. Pentru companii însă, fiind vorba de date sensibile și de informații foarte importante, este necesară achiziția licenței (59,95 dolari pentru o singură aplicație sau 199 de dolari pentru o companie cu multe sisteme). Prețul nu include TVA. Se poate plăti online cu cardul, dar și prin Paypal sau alte sistem de transfer de bani. Se acceptă euro, dolari sau chiar moneda locală, care poate fi apoi convertită automat. Timp de 30 de zile puteți cere banii înapoi fără nicio problemă.

Mi-au plăcut funcțiile oferite de Zero Assumption Recovery. De exemplu, versiunea cu licență permite recuperarea datelor de pe un dispozitiv de stocare formatat. Unformat se numește funcția și este dedicată cardurilor, USB-stick-urilor, dar și HDD-urilor externe sau interne. Se poate întâmpla să formatezi un disc și să îți dai seama că ai uitat acolo date importante, pe care credeai că le-ai copiat. Recuperarea se face ușor din aplicație, cu câteva click-uri.

De asemenea, ZAR permite recuperarea datelor de pe sisteme de stocare NAS sau arhitecturile  RAID. Pentru companii cred că este o funcție extrem de importantă, fie că vorbim de erori tehnice sau hardware, fie că vorbim de greșeli umane – ștergerea unor fișiere sau chiar directoare și așa mai departe.  Este o funcție separată fiind vorba de sisteme de stocare pentru companii. Se detectează automat tehnologiile de stocare și se încearcă recuperarea datelor conform cu tipul de RAID. Sistemul cunoaște de asemenea tipurile de NAS folosite de companii, iar recuperarea datelor se face în funcție de sistemul de operare și tipul de stocare.

Puteți descărca ZAR de pe site-ul oficial, iar dacă vreți să recuperați datele de pe HDD, NAS sau sisteme RAID, atunci cumpărați licența de la ei direct. Cum spuneam, pentru recuperarea fotografiilor de pe carduri de memorie aplicația se folosește gratuit.

Aplicația este extrem de simplu de utilizat. Selectezi drive-ul dorit , alegi recuperarea datelor și  pornești funcția de recuperare. Durează câteva minute, la 16GB a durat sub un minut, apoi te întreaba ce anume vrei sa recuperezi. Selectezi un folder de recuperare și toate datele salvate vor fi acolo. Recuperarea a durat cam 2 minute la cardul meu.

Concluzii

Atunci când se întâmplă nenorocirea – ai șters pozele din vacanță, s-au pierdut datele de pe hard-disc sau, de exemplu, un fulger a lovit un data center, trebuie să fii pregătit pentru recuperarea informațiilor. ZAR este o aplicație simplă și rapidă, ușor de instalat și de folosit, cu rezultate în timp real. Alternativa ar fi să mergi la un service specializat, care îți poate oferi garanții privind recuperarea datelor, dar care îți va cere cu siguranță mult mai mulți bani. ZAR nu doar că recuperează datele, dar de asemenea nu pune mediul de stocare în vreun pericol.

Galerie foto