Atât pe zona de echipamente 5G, cât și pe viitoarele telefoane 5G, competiția dintre Samsung și Huawei se încinge. Știm cu toții că deja sunt teste 5G în România, dar drumul va fi lung, trebuie organizată o licitație pentru frecvențele utilizate, cerințele de acoperire vor fi mari, investițiile necesare vor fi masive. Probabil și România va avea primele rețele 5G prin 2020. Poate doar în orașe, dar cu siguranță vom avea.
UPDATE: s-a anunțat și un calendar 5G în România ->>
Foto: | Dreamstime.com
Sumarul articolului:
Echipamente 5G
Înainte să vorbim despre telefoane, să povestim un pic despre echipamentele 5G. După cum știm, pentru rețelele de telefonie mobilă sunt câțiva mari furnizori de echipamente. Huawei a reușit să depășească toți competitorii, oferind produse accesibile ca preț, dar fiabile și rezistente, au câștigat foarte mulți clienți. Totuși, nu trebuie uitat că Huawei nu prea au acces în SUA, fiind acuzați că oferă soluții pentru serviciile secrete să spioneze cu ajutorul echipamentelor – o acuză cam paranoică și nedemonstrată încă. Apoi există Ericsson, divizia de rețele Nokia, iar clasamentul este completat de ZTE și Samsung.
Astfel, profitând de problema Huawei, Samsung a lansat primele teste 5G în SUA, cu ajutorul Verizon Wireless. Dar nici Huawei nu a stat degeaba, compania chineză va furniza tehnologia 5G în Coreea de Sud, adică acasă la Samsung.
Deocamdată, Ericsson a testat 5G în Australia, iar Nokia a anunțat oficial testele în Taiwan. În plus, au organizat un laborator în China, împreună cu operatorul dominant local, China Mobile.
Însă una din marile probleme despre care vorbesc toți operatorii o reprezintă terminalele 5G. Chiar dacă ei ar instala tehnologia 5G peste tot în rețeaua lor, nimeni nu ar putea folosi tehnologia dacă nu există terminalele. Adică practic, modem-uri și telefoane 5G. Iar testele de pînă acum arată viteze de 1Gbps, cu posibilitatea teoretică de a atinge 10Gbps, deși nu cred că practic va atinge aceste viteze. Totuși, spre deosebire de 4G, rețeaua 5G va oferi viteze mai mari, precum și timp de așteptare mai redus (latențe mici). Eu am obținut în teste circa 300 Mbps pe rețeaua 4G+, dar practic, pe stradă, nu am trecut de 90Mbps. La fel va fi și cu vitezele 5G probabil, vom depăși vitezele 4G, dar nu cred că practic vom sări de 500Mbps. Oricum, este mult mai rapid decât 4G și probabil va fi adoptat tot de companiile care vor să fie cu un pas în fața concurenței. Și de câtre cei care vor viteze maxime pe telefon și își permit aceste servicii. Apoi, va urma o trecere spre 5G la fel cum s-a întâmplat cu 4G, în câțiva ani.
Telefoane 5G
Tot Samsung și Huawei sunt cei care au furnizat echipamente de test pentru 5G, iar zvonurile vorbesc despre două terminale 5G pregătite de marii competitori. Samsung rămâne liderul industriei de telefoane mobile, iar Huawei reușește în ultima perioadă să depășească Apple la vânzări pentru a urca pe locul doi. Niciuna dintre companii nu realizează și profiturile Apple, iar volumele lor sunt date mai ales de telefoanele mai ieftine, dar cursa continuă.
Deocamdată avem doar zvonuri privind un smartphone 5G Samsung, un telefon Huawei 5G și un Moto Mod 5G de la Motorola. Cel puțin eu nu am citit nimic altceva pe tema asta. Despre Apple a ieșit la iveală faptul că dezvoltă un modem 5G pentru telefoane, dar este doar în faza incipientă.
Telefon Samsung 5G
Sunt multe articole care susțin că Samsung Galaxy S10 sau Galaxy X, telefonul flexibil, vor avea 5G. Deocamdată acest lucru este pură speculație, este mai mult decât sigur că ele nu vor avea tehnologie 5G, ci probabil versiuni avansate ale LTE-Advanced care permite teoretic viteze mari, dar numai unde există și rețea compatibilă, abonament cu viteze maxime și așa mai departe.
Ceea ce știm sigur este că Samsung a dezvontat un chip de memorie RAM pentru telefoane 5G, respectiv 8GB de RAM realizați pe 10 nanometri, o tehnologie mai rapidă și mai eficientă ca și consum energetic. De 1,5 ori mai rapidă decât cea mai performantă memorie de astăzi, zic producătorii. Samsung a confirmat oficial că acest tip de RAM este pentru telefoane 5G și aplicații legate de Inteligența Artificială.
Telefon Huawei 5G
Huawei a prezentat câteva idei privind telefonul 5G, care probabil va fi lansat anul viitor, spune CNet. Deocamdată nu avem informații oficiale suplimentare. Știm doar că Huawei folosește propriile modem-uri și procesoare, așa că urmează să vedem dacă HiSilicon Kirin 980 va fi adaptat la 5G sau nu, în funcție de asta vom vedea dacă telefonul 5G Huawei va fi gata anul viitor sau nu. Anunțul va fi probabil făcut la IFA Berlin, așa că ne auzim la final de august să aflăm mai multe detalii.
Moto Mod 5G
Nu este nici acesta vreun produs oficial, el doar a apărut într-o serie de zvonuri privind Motorola Z3, următorul flagship Moto. Teoretic ar fi vorba de un Moto Mod, un accesoriu care se prinde pe telefonul modular Motorola și permite conectarea la rețelele 5G. Asta înseamnă că telefonul simplu nu va acces la tehnologie, oricum, este o situație cam complicată, nu știu câtă bază putem pune pe acest zvon. Este psoibil să fie și o baterie suplimentară în caz că ar consuma mai multă energie.
Am mai citit că există o listă de operatori și producători de telefoane care promit terminale 5G. Asta înseamnă că de anul viitor vom vedea tot mai multe anunțuri de acest gen.
Ne este util 5G?
Pe de o parte, practic vorbind, vitezele 4G sunt absolut suficiente pentru consumatori și oferă o experiență destul de bună. Pe de altă parte, cei care folosesc Youtube și văd filme sau seriale online, pot să confirme că o viteză mai rapidă și lipa latenței sunt esențiale. La fel și pentru pasionații de jocuri video.
Pentru companii, rețelele 5G vor oferi noi oportunități și noi posibilități de dezvoltare. Soluții de automatizare, Internet of Things, soluții de conectare fix/mobil și așa mai departe. Trecerea la 5G nu poate decât să fie pozitivă, atât pentru operatori, cât și pentru producători de echipamente, pentru utilizatori și pentru economie în general. Să sperăm că autoritățile actuale vor fi capabile să reglementeze corect procesul și nu vor trage România pe ultimul loc în Europa și în privința tehnologiei 5G.
Detalii tehnice
La nivel european, au fost identificate următoarele benzi de frecvențe prioritare pentru introducerea timpurie a sistemelor de comunicații mobile de generația a 5-a în Uniune: bandă de 700 Mhz (694-790 Mhz), bandă 3400-3800 Mhz și bandă de 26 GHz (24,25-27,5 GHz).
Banda de frecvențe de 700 Mhz (694-790 Mhz) este foarte importantă pentru furnizarea unei acoperiri extinse, în special în zonele care pun probleme de rentabilitate economică, cum sunt zonele rurale, montane sau alte zone îndepărtate. Bandă este adecvată pentru asigurarea unei acoperiri eficiente pe arii extinse, precum și a unei acoperiri îmbunătățite în interiorul clădirilor, fiind potrivită atât pentru extinderea și îmbunătățirea calității serviciilor de comunicații mobile oferite de tehnologiile 4G, cât și pentru implementarea tehnologiilor de comunicații mobile de generație viitoare, cunoscute sub denumirea 5G sau IMT-2020. Spectrul din bandă de 700 Mhz va extinde spectrul sub 1 GHz deja utilizat pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile de bandă largă prin intermediul tehnologiei LTE și va facilita implementarea rețelelor 5G și introducerea pe scară largă a serviciilor digitale inovatoare.
Banda de 3400-3800 Mhz este considerată o bandă primară adecvată pentru introducerea serviciilor 5G înainte de 2020, întrucât oferă lărgimi de bandă relativ mari și un bun compromis între acoperire și capacitate, asigurând o creștere semnificativă a capacității și susținerea comunicațiilor de bandă largă îmbunătățite, precum și a aplicațiilor care au nevoie de latență mică și înaltă fiabilitate, cum sunt aplicațiile pentru misiuni critice (automatizări industriale și robotica).
Banda de 26 GHz este considerată bandă pionier pentru armonizarea timpurie pentru 5G în Europa, până în 2020, întrucât oferă peste 3 GHz de spectru continuu și permite furnizarea de rețele dense de mare capacitate pe distante scurte, și de aplicații și servicii 5G revoluționare, ce presupun viteze de transfer de date foarte mari, capacitate crescută și latență foarte mică.