Zilele astea începe Forumul Economic de la Davos, unde mai-marii lumii, politicieni și oameni de afaceri, vor pune iar la cale soarta economiei mondiale. Conform unui sondaj realizat cu ajutorul managerilor participanți la Davos, viitorul tehnologiei stă acum în mașinile autonome, iar telefonul va fi doar un implant. Faza cu mașinile autonome nu a mirat pe nimeni, fiind clar deja că Tesla, Google și Apple i-au convins și pe cei din industria auto să lucreze în acest sens.

Davos

Sursa foto.

Evident, să vedeți acum teorii ale conspirației pe site-urile panicarde. Toate ca toate, dar implanturi? E sfârșitul lumii…

Cert este că oamenii puternici și influenți, care practic conduc lumea, la asta s-au gândit și nici nu s-au ferit să o spună public. Evident, au vorbit despre Inteligența Artificială, despre imprimanta 3D care schimbă regulile jocului. De avansul tehnologiei pe zona de Internet of Things. Dar una dintre predicții rămâne asta: telefonul va fi doar un implant. În cap sau în mână, mai vedem pe urmă. Iar eu cred că accesul la internet așa va fi, instant. Ai acces la Wikipedia atunci când ai nevoie. Dar hei, probabil va mai trece 100 de ani pînă să ajungem acolo.

Trecerea la tehnologie medicală, care ajută pacienții fără ochi, urechi, mâini sau picioare spre tehnologia “de îmbunătățire” va fi foarte lejer. Oamenii vor dori să aibă vederea mai bună, eventual cu înregistrarea tuturor evenimentelor. Să aibă auz hi-fi, să aibă forță în mâini, să alerge mai rapid și așa mai departe. Aceste “smart-things” pe care le purtăm acum vor deveni incomode. A;a cum tatuajele au devenit ceva comun, implanturile high-tech vor deveni ceva comun în timp. Da, vor fi proteste, vor fi opozanți, că așa este mereu când omenirea avansează. Vor fi fail-uri? Păi sigur că da, când nu au fost? Vor muri pacienți, vor fi greșeli în operații, pînă când tehnologia va evolua iar și totul va fi mai simplu. Este un păcat implantul cu tehnologie? Dați-mi voie să mă îndoiesc.

Specialișii MIT spun că Inteligența Artificială a ajuns într-un punct cheie. Revoluția industrială adusă de mașina cu aburi va fi înlocuită cu revoluția inteligenței. Și nu suntem departe de atingerea momentului în care tehnologia va deveni “conștientă”, ca în literatura SF. De-aia cred că și oamenii, dacă vor fi nevoiți să concureze, vor avea nevoie de acces instant la informații și documente. Nu pe un device, ca acum, ci direct din implant.

Sună SF? Sigur, acum sună a SF, dar facem pași mari spre asta.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!