Ați văzut că nu m-am băgat în valul de entuziasm cu Chat GPT. Este tot o tehnologie, nouă, promovată ca buzz-word acum. Țineți minte 3D și cum toate televizoarele, telefoanele și tabletele vor trece la 3D? Da, cam așa ceva. Însă acum au prezentat Chat GPT-4, cea mai nouă versiune și aici sunt lucruri reale de menționat.


Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Noua versiune a Chat GPT

După luni de zvonuri și speculații, OpenAI a anunțat GPT-4, cea mai nouă versiune din seria sa de modele de Chat AI. Compania susține că modelul este „mai creativ și colaborativ decât oricând” și „poate rezolva probleme dificile cu o mai mare acuratețe”. Poate analiza atât text, cât și imagine, deși poate răspunde doar prin text. OpenAI avertizează, de asemenea, că sistemele păstrează multe dintre aceleași probleme ca modelele lingvistice anterioare, inclusiv tendința de a inventa informații (sau „halucinare”) și capacitatea de a genera text violent și dăunător.

Din păcate modelul GPT-4 este doar pentru plătitori, nu poate fi accesat gratuit. OpenAI a anunțat că are deja parteneriate cu o serie de companii pentru a integra GPT-4 în produsele lor. Aplicații precum Duolingo, Stripe și Khan Academy. Noul model este disponibil publicului prin ChatGPT Plus, abonamentul ChatGPT lunar de 20 USD al OpenAI. Tot el este folosit la chatbot-ul Bing al Microsoft. Va fi accesibil ca API pe care dezvoltatorii pot construi.

Compania spune că îmbunătățirile GPT-4 sunt evidente în performanța sistemului la o serie de teste și criterii de referință. În examene, GPT-4 a obținut scoruri care se înscriu în 88% și mai sus din notele obținute de oameni la aceste teste.

Ajutor pentru cei cu probleme de vedere

Una din aplicațiile concrete poate fi extrem de utilă pentru cei cu probleme de vedere. Noul GPT-4 poate analiza și recunoaște imaginile primite. OpenAI s-au asociat cu Be My Eyes, aplicație care ajută persoanele cu deficiențe de vedere. Fiecare participant primește un „voluntar virtual” care oferă oricând ajutor, bazat pe inteligență artificială.
Aplicația în sine nu putea face atât de multe, până acum era nevoie de o altă persoană care să ajute nevăzătorul. Dar se pare că tehnologia AI va putea rezolva problema.

Probabil vor urma mult mai multe aplicații concrete, atât în domeniul sănătății, cât și la alte aplicații. De exemplu capacitatea mașinilor de a conduce autonom va putea pe viitor să fie mult îmbunătățită.

OpenAI spune că GPT-4 a fost instruit pe supercalculatoarele Microsoft Azure AI, cu infrastructura Azure „optimizată pentru AI”. Asta permite companiei să livreze GPT-4 utilizatorilor din întreaga lume. De asemenea, se presupune că este mai sigur, deoarece este cu 82% mai puțin probabil să răspundă la solicitările de conținut interzis și cu 40% mai mult să producă răspunsuri concrete, conform OpenAi.