După ce am testat principalele modele smartphone de tip flagship lansate în 2023, pot să spun că Samsung S23 Ultra rămâne prima alegere pentru pasionații de fotografie și video. Pe lângă dotările tehnice neegalate de niciun competitor, Samsung a adăugat și o serie de algoritmi și funcții speciale care nu sunt pe terminalele concurente. Și am să vă dau câteva exemple, descoperite prin utilizarea terminalului în diverse ipostaze.
Puteți vedea și varianta video, cu imagini și filmări realizate cu telefonul.
Funcții care diferențiază S23 Ultra
1) Zoom fără rival
Sunt unul dintre suporterii zoom-ului optic și de aceea încep cu el. Folosesc foarte des funcția, călătoresc des și îmi place să fac poze de la distanță cu diverse obiective turistice, cu clădiri, cu păsări sau animale întâlnite. Sigur că tehnologia avansează și că avem zoom-uri digitale tot mai bune, utilizabile. Însă descoperi rapid, mai ales când vine vorba de insecte, păsări sau animale mici, faptul că amplificarea digitală dă erori maxime. Depinde și de lumină și de situație, însă niciun alt rival nu oferă zoom optic și 3x, dar și 10x. Periscopul este principalul avantaj al acestui model pentru orice pasionat de fotografie.
Iar altă funcție unică este filmarea fără întrerupere de pe camera principală, care poate trece pe 3x sau 10x fără să oprești și să începi alt clip. Apropii instant și poți urmări subiectul mult mai bine. Iar terminalele concurente care au funcția asta ating maxim 2x sau 3x optic, iar apoi zoom-ul digital care are erori și mai mari pe filmare.
2) Senzorul 200 megapixeli
Nu este neapărat nou, dar senzorul este adaptat special pentru S23 Ultra. Da, există acum telefoane cu senzor de tip 1 inch, pentru unii utilizatori asta va fi sigur un punct de discuție. Însă ceea ce poate face senzorul S23 Ultra este iarăși unic.
Senzorul Adaptive Pixel folosește tehnologia “pixel binning” pentru a suporta mai multe niveluri de procesare de înaltă rezoluție simultan.
Are pixelii de 0,6 micrometri, iar combinați câte 4 face poze la 50 de megapixeli de o calitate excelentă. Însă pe lumină slabă poate combina pixelii câte 16 (4×4), astfel că oferă imagini incredibile la 12.5 megapixeli.
Pentru cei care văd un oraș de sus sau fac peisaje de pe munte, camera permite utilizarea tuturor celor 200 de megapixeli, pentru a crea imagini cu foarte multe detalii, imposibil de realizat cu alte telefoane.
La toate astea se adaugă și noul autofocus. Senzorul principal include tehnologia Super Quad Pixel, un sistem de focalizare automată îmbunătățit. Acesta utilizează grupuri de 2×2 pixeli pentru a ajuta focalizarea camerei să se blocheze pe detalii precum orizont sau trunchiuri de copaci, chiar și atunci când este lumină slabă.
3) Algoritmi și procesare AI
Evident, nu doar partea de hardware contează. Pasionații de tehnologie pot oricând să cumpere un telefon ieftin cu cameră de 200 de megapixeli și să observe rezultatele. Este ca și cum ai pune un motor de 6 litri pe un Logan și ai vrea să concurezi la Formula 1.
S23 Ultra aduce și un nou algoritm de procesare a semnalului de imagine (ISP), controlat de AI, care îmbunătățește detaliile obiectului și tonul de culoare cadru cu cadru. Eu zic că procesarea face diferența între telefoanele flagship și modelele ieftine care au în dotare camere bune. Contează și acel ISP, dar și puterea de procesare, contează și algoritmii aleși și setările urmărite de AI.
4) Focus pe selfie
Camerele de selfie sunt tot mai importante pentru felul în care comunicăm astăzi. Samsung Galaxy S23 introduce focalizarea automată rapidă și prima cameră frontală Super HDR, trecând de la 30fps la 60fps, pentru imagini și videoclipuri vizibil îmbunătățite. Da, este o scădere a numărului total de megapixeli față de generația S22 Ultra. Însă așa cum am învățat nu contează doar numărul lor. Contează și senzorul, dar și algoritmul.
Iar aici avem și senzor nou, de 12 megapixeli, dar și algoritmi noi.
5) Pentru profesioniști
Pentru cei care caută încă un avantaj competitiv la acest model, există modul super-avansat Expert RAW. Pasionații de fotografie știu că există modul RAW, care stochează mai multă informație și permite editări mai bune ale imaginilor.
Aplicația Expert RAW, disponibilă exclusiv pe Samsung Galaxy, permite realizarea și editarea imaginilor în stil DSLR în format RAW și JPEG — nu este necesar niciun alt echipament suplimentar.
Aici apare și Nightography despre care sa tot discutat. Utilizatorii pot testa funcții precum Multiple Exposures Photo Art sau pot surprinde o imagine clară a Căii Lactee cu setările Astrophoto.
6) Video
De foarte multă vreme, Samsung nu prea mai are rival pe video. Stabilizarea optică și duală oferă imagini de calitatea camerelor profesioniste. Telefonul poate realiza videoclipuri cinematice datorită filmării 8K îmbunătățite la 30 de cadre pe secundă, cu un unghi mai larg.
În lumină scăzută sau în condiții de blur, videoclipurile sunt stabile datorită stabilizatorului optic de imagine dublu (OIS) în toate direcțiile disponibil pe Galaxy S23 Ultra.
Filmează standard 1080p la 240 fps, în timp ce Super Slow-motion are aceeași rezoluție 1080p, dar la 960 fps. Modul Hyperlapse filmează în 4K la 30 fps, iar modul Portrait Video este, de asemenea, în 4K la 30 fps. Pe lângă stabilizarea optică și stabilizarea digitală încorporate, există un mod Super Steady, care decupează și mai mult imaginea pentru a o menține fără mișcări.
Acestea sunt doar câteva avantaje oferite de Galaxy S23 Ultra, care îl diferențiază de competitori / alte telefoane flagship de pe piață. Puteți vedea câteva imagini realizate cu telefonul mai jos, iar partea de video este analizată în clipul video.