Am testat Dell Precision 7530, o stație de lucru cu procesor Intel Xeon și placă grafică Nvidia Quadro, concepută pentru realizatorii de design CAD/CAM și aplicații de tip VR sau AR. Dotat cu SSD 1TB, memorie RAM de 32GB, ecran 4K, opțiuni multiple de conectare și o baterie destul de puternică.

 

 

Detalii tehnice

Display: 15.6″ UltraSharp UHD IGZO, 3840x2160px
Procesor: Intel Xeon E-2176M, Six Core
GPU: Nvidia Quadro P3200 6GB
Memorie: 32GB RAM
Stocare: 1TB SSD Toshiba + opțional alte 2 HDD / SSD
Conectivitate: 2xUSB, 2xThunderbolt 3, 1x mini Display Port 1.4 , 1xHDMI 2.0, 1xLAN, SD reader, headphone jack
OS: Windows 10 Pro for Workstation
Baterie: 97Whr

Găsiți mai multe informații și configurații pe site-ul oficial Dell.

Impresii privind Dell Precision 7530

Modelul care a venit la test este cu siguranță unul dintre cele mai performante laptopuri pentru dezvoltarea de conținut în aplicații CAD/CAM și jocuri 3D / VR / AR. Are dotări demne de un adevărat server, dar nu este pentru jocuri video, performanța lui este pentru alt gen de aplicații. Diferența esențială dintre sistemul de gaming și cel pentru producție stă în modul în care procesează aplicațiile. În timp ce procesoarele și GPU-urile pentru gaming sunt optimizate să ruleze jocurile video, produsele pentru dezvoltarea de jocuri sunt optimizate să ruleze aplicațiile care sunt folosite pentru dezvoltarea software. Ele au viteze mai mari, capacități hardware impresionante, securitate maximă, opțiuni privind rezolvarea erorilor și multe altele.

Dell a reușit pentru modelul actual să reducă dimensiunile și greutatea comparat cu generațiile anterioare, dar să ofere un șasiu cu standard de rezistență militar, MIL-STD 810G. Pentru a obține acest standard, laptopurile au fost testate la temperaturi ridicate și foarte joase, atât funcțional, cât și închis, pe ploaie sau vânt, pe lapoviță sau freezing rain, în condiții de umiditate, pe malul mării la sare, nisip și praf, dar și în alte condiții, de exemplu accelerație la viteze mari, șocuri, vibrații repetate, dar și vibrații neuniforme. Le-a trecut cu bine.

Dell este recunoscut pentru una dintre cele mai bune și fiabile tastaturi, iar Precision 7530 nu schimbă asta, are o tastatură similară cu generațiile anterioare. Butoanele se mișcă mai amplu în interior, iar zgomotul a fost redus mult. Există și tastele dedicate NumPad în mărime naturală, nu micșorate, cum se întâmplă cu unele laptopuri. Are TouchPad cu butoane dedicate de mouse și un buton care înlocuiește mouse-ul, Pointstick, care poate plimba cursorul pe ecran.

Ecranul meu a fost de 15.6 inch 4K UHD Ultrasharp, este perfect pentru editarea foto / video, rulează rapid aplicațiile de acest gen. Este genul de laptop care merită folosit de cei care au proiecte grafice complexe și trebuie să și călătorească, nu poți merge cu stația de lucru de la birou la client. Ecranul se poate rabata la 180 de grade pentru a arăta imaginile clienților. În magazinul Dell veți găsi opțiuni pentru display Full HD, non-touch, cu diverse grade de redare a nuanțelor de culori. Cel de top redă 100% nuanțele color gamut.

Intel Xeon E-2176M este un procesor high-end din zona corporate, șase nuclee bazate pe arhitectura Cofee Lake de la Intel, rulează la 2.7 GHz și poate atinge 4.4 GHz la nevoie, extrem pentru un laptop. Ca idee, are frecvențe mai mari decât modelul Intel Core i9, suportă mai multă memorie și are mai multă memorie cache. Realizat pe 14 nanometri, include accelerator grafic integrat, Intel UHD Graphics 630. Însă, dezvoltatorii software au nevoie de putere grafică de asemenea, iar aici intervinde Nvidia Quadro P3200, poate fi comparată cu GTX-1080, iar pentru procesare folosește 1792 de nuclee CUDA. Rulează la 728 Mhz și poate atinge 1.228 MHz când este nevoie.

Bateria este destul de mare, este prezentată în documentație ca fiind 97Whr (watt-hour), aparent la 100% avea o autonomie de 4 ore. Pentru o stație de lucru este ceva pozitiv, dat fiind faptul că nu vorbim de procesoare Ultra Low Voltage și tot felul de setări pentru a economisi consumul. Din contră, tot focusul este pe viteză și performanță.

Concluzii

Dell Precision 7530 este o stație de lucru mobilă destinată aplicațiilor grafice intense, dar nu jocurilor. Este dedicat profesioniștilor și oferă foarte multe opțiuni de personalizare și specializare. Nu este deloc greu și oferă o autonomie bună atunci când nu sunteți chiar lângă o priză. Îl recomand tuturor celor care lucrează cu aplicații software avansate care necesită asemenea putere de lucru și opțiuni de stocare și conectivitate.

Galerie foto