Am avut ocazia să testez și rețeaua 5G Digi Mobil, după ce am testat și alte două rețele ale competitorilor. Tehnologia 5G reprezintă viitorul și chiar dacă sună cumva inutil să ai 1Gbps pe telefon, tot cred că va fi adoptată de utilizatori pentru diverse aplicații. Primii vor fi pasionații de Youtube, apoi gamerii, apoi cei care lucreză cu fișiere de mari dimensiuni. În București, toate rețelele lansate sunt relativ limitate, același lucru se întâmplă și cu Digi Mobil al RCS RDS.

Teste Digi Mobil 5G în București

am avut la dispoziție un SIM de test și un smartphone Xiaomi Mi Mix 3 5G cu care am putut face testele. Digi a instalat doar câteva celule 5G în capitală, una în Piața Unirii, una în Centrul Vechi și una pe bulevardul Magheru, cel puțin din câte am aflat inițial. Urmează evident să extindă acoperirea cât mai rapid. Am făcut teste și la Unirii și prin zona din centrul vechi, rezultatele sunt ok, totuși destul de slabă viteza comparat cu potențialul anunțat al acestei tehnologii.

Din câte am înțeles de la oficialii companiei, una dintre probleme ar fi că spectrul actual de frecvențe este ocupa de utilizatorii deja existenți și nu permite performanțele teoretice din descrierea tehnologiei 5G. Anul viitor va fi acea licitație faimoasă pentru spectru și după ce operatorii vor achiziționa noi benzi, vor avea servicii tot mai performante.

Pe Digi Mobil 5G maximum obținut a fost de 475 Mbps download, dar un upload destul de slab, doar 7Mbps, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot descărca fișiere de mari dimensiuni, dar de trimis va merge mult mai greu (sau încărcat pe Youtube de exemplu). Problema este similară și la ceilalți operatori, dar cu cifre sensibil mai mari. Cel mai bun upload pe Digi Mobil a fost de 12 Mbps.

Despre rețeaua Digi Mobil 5G

În prezent, operatorul deține stații de emisie în cele mai aglomerate zone din București, Constanța (inclusiv Mamaia), Iași, Cluj-Napoca, Oradea. Potrivit planului de dezvoltare anunțat cu ocazia lansării comerciale a serviciului, în etapa următoare de extindere a rețelei 5G se vor pune în funcțiune stații de emisie în Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova, Sibiu și Brașov, pe Valea Prahovei.
Încă de la lansarea serviciului, abonații Digi Mobil care dețin un terminal compatibil 5G au putut efectua trafic și în rețeaua Digi Mobil 5G, beneficiind de trafic nelimitat la viteze superioare.

Digi Mobil a lansat serviciul 5G în iunie, și la lansare, fiind în centrul vechi, au ieșit teste bune, cu viteze de 550-600 Mbps. La scurt timp după aceea operatorul a înțeles că utilizatorii 5G consumă multe date și a crescut pragurile. La Digi Mobil nu ai nevoie de un abonament special 5G, doar să precizezi că ai / vrei telefon 5G și să îl activezi.

Abonații Digi Mobil 5G dispun acum de un prag pentru traficul la viteză normală în rețeaua 5G de 80 GB/lună. De asemenea, după acest prag, viteza de download se va modifica lunar până la 256 Kbps (în loc de 128 Kbps) și viteza de upload până la 128 Kbps (în loc de 64 Kbps), indiferent de pachetul de trafic si tehnologia în care a fost realizat.

O altă noutate adusă de Digi Mobil vizează extra-opțiunea de date mobile suplimentare. Clienții care au nevoie de mai multe date mobile vor putea beneficia de 30 GB (până la 10 GB în rețeaua 3G și restul în 4G și/sau 5G), activând extra-opțiunea de 2 EUR (fără TVA).

Deocamdată sunt tot două telefoane la oferta 5G, respectiv Mi Mix 3 5G și Huawei Mate 20x 5G, iar acoperirea 5G poate fi găsită pe harta Digi.