În medie, o persoană din șase dezvoltă o formă de cancer și în ciuda evoluției medicinei, rezultatele concrete sunt deocamdată dezamăgitoare: prelungirea vieții este posibilă, pe termen scurt. Vestea bună este că lupta nu s-a încheiat și cercetătorii din toată lumea luptă contra acestei maladii a secolului. DreamLab este o aplicație care vă permite tuturor să susțineți această luptă.



Am descoperit aplicația aseară, la festivalul Unfinished, fiind una dintre inițiativele Mobile for Good de la Fundația Vodafone. Aplicația DreamLab a fost dezvoltată împreună cu Institutul de Cercetare Medicală Garvan și folosește puterea de calcul a telefonului pentru a ajuta la studiile legate de cancer. Practic nu trebuie să faci nimic, poți fi super-erou în lupta contra cancerului dacă instalezi aplicația (Android sau iOS) și în timp ce încarci telefonul noaptea deschizi aplicația. Ajuți astfel foarte mult studiile cercetătorilor. Eu l-am lăsat să ruleze și ziua, în momentele în care nu am treabă cu telefonul.

Care este problema principală? Analiza genomului uman este foarte dificilă pentru că au fost identificate aproximativ 20.000 de gene, iar acestea variază de la persoană la persoană. Practic, Institutul Garvan vrea să studieze toate variațiile de gene și implicațiile lor asupra bolilor sau stării de sănătate. Acest lucru se poate face analizând fiecare combinație în parte. Astfel, fiecare smartphone primește o mică parte din calcule pe care le realizează folosind procesorul care altfel ar fi în stand-by când nu este utilizat.  Cercetătorii spun că scenariile la care lucrează ar fi analizate în … 300 de ani folosind un calculator de ultimă generație. Dar folosind sistemul DreamLab speră să fie gata în 3 luni. Dacă toți clienții Vodafone din România și-ar pune telefoanele la treabă, calculele ar fi gata în 3 ore.

Institutul derulează acum mai multe proiecte. Demistify la care am ajutat eu și-a propus să găsească o corelație între variațiile de gene și modificările suferite de ele și boli. De ce unii oameni fac cancer și unii trăiesc liniștiți pînă la adânci bătrâneți? Ei cred că există o corelație între tipurile de gene și combinația lor. Project Drugs vrea să găsească cele mai eficiente terapii genetice contra cancerului și se află și el în fază avansată. Al treilea proiect este Genomul 3D și se referă la studierea modificărilor ADN pe care le realizează cancerul. Studiază ce modificări intervin acolo, pentru că deși există terapie pentru cancer, celulele canceroase suferă mutații și reapar după terapie la un anumit timp. Dacă ar înțelege mecanismul, ar putea bloca revenirea bolii.

Da, puterea de calcul a terminalelor smartphone a atins acum nivelul calculatoarelor, dar ea stă nefolosită atunci când telefonul este la încărcat. Aplicația asta pune la treabă puterea de calcul și astfel telefonul poate fi în proiecte de studiu, să ofere rezultatele mai rapid.  La ora actuală sunt peste 100.000 de utilizatori ai aplicației și sperăm să fie cât mai mulți. Telefonul meu a ajutat la realizarea a zeci de calcule dintr-un total de 513,3 milioane de calcule necesare. Aplicația DreamLab a permis realizarea a 211,1 milioane într-un timp scurt.

Pentru ca DreamLab să funcționeze în limba română, utilizatorii trebuie să aibă telefonul setat pe această limbă înaintea descărcării aplicației. Orice utilizator poate descărca aplicația în mod gratuit, însă, odată instalată, aceasta generează trafic de date. Vodafone România susține proiectul DreamLab prin acordarea gratuită a traficului de date naționale necesar funcționării aplicației pentru abonații săi. Aplicația nu are acces la informațiile utilizatorilor.

Fundația Vodafone și-a propus să susțină toate proiectele care pun tehnologia mobilă în slujba oamenilor și pentru o viață mai bună. Susțin proiecte pentru persoanele cu dizabilități, pentru zonele rurale, pentru sănătate, renovează spitale și acum fac un pas mai departe, alegând să lupte contra cancerului. “Am avut un caz similar în cercul de cunoscuți, cineva a fost diagnosticat cu cancer. Ne-am simțit atunci atât de neputincioși în fața bolii”, a povestit aseară Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone și UPC.

În cei peste 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.132 de programe derulate de 730 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 30 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.