Am avut ocazia să testez câteva zile un proiector Epson EH-TW5350, un video-proiector 3D home cinema pentru divertisment sau jocuri video acasă. Oferă un display Full HD cu diagonală foarte mare, imagini clare și luminoase, conectivitate pentru smartphone și posibilitatea de a viziona conținut 3D.

0011

Atuuri și probleme, pe scurt

Printre atuurile acestui model se numără:
– ecran cu diagonala pînă la 8,4 metri;
– opțiuni de conectivitate complete, inclusi MHL;
– filme 3D cu ochelari activi;
– contrast 35.000:1 și luminozitate 2.200 lumeni;
– destul de compact și ușor pentru a fi mutat;

Ce ar fi de discutat:
– prețul este de circa 3.500 de lei;
– ai nevoie de întuneric, orice sursă de lumină afectează calitatea vizionării;
– căldura este evacuată tot în față, oarecum spre privitor în funcție de poziția din living;

0007

Experiența cu Epson EH-TW5350

Îm place să testez astfel de dispozitive, dar încă nu m-a convins niciunul să îl cumpăr. Am testat mai multe modele Epson, precum EH-TW5200, modelul anterior, dar și TW6000W sau EB-W32. E foarte distractiv să ai un proiector acasă, iar segmentul home cinema este în dezvoltare la noi, oamenii caută videoproiectoare și sisteme de sunet pentru a viziona filmele exact ca la cinematograf. La mine, de la 4 metri distanță a putut crea o imagine cu diagonala de 3 metri. El poate oferi imagini cu diagonale de peste 8 metri dacă ai suficient spațiu.

De aici apar însă și problemele. Ai nevoie să ai o cameră mare, cu spațiu liber, ca să stea proiectorul la relativă distanță. Nu am testat modele short-throw, dar sunt în general mai scumpe decât modelele de acest gen. Dacă există vreun short-throw comparabil și accesibil, semnalați într-un comentariu la acest articol.

Epson EH-TW5350 este gândit special pentru divertisment, dar trebuie montat sus pe tavan sau pe un raft special amenajat astfel încât să nu bată căldura spre voi. Eu l-am avut pus fix la înălțimea capului, simțeam câte un val de căldură, enervant.

De asemenea, trebuie să aveți ecran special de proiectare sau peretele vopsit alb pe care să se vadă corect imaginea. Eu am striații pe perete, calitatea imagini este afectată, nu poate concura cu cea de la TV. Dar sunt sigur că un ecran alb special pentru proiecție poate să redea imagini mult mai bune. Proiectorul are difuzor integrat, dar nu vă recomand să urmăriți filmele așa, ci să folosiți un sistem de sunet home cinema care să creeze atmosfera necesară.

Proiectorul folosește tehnologia Epson 3LCD pentru a genera imagini de o calitate bună – toată lumea recunoaște că 3LCD depășește calitatea DLP. De asemenea, proiectorul are o mulțime de opțiuni de a corecta imaginea, ca nivel de culoare, dar și a format. Practic, deși nu am setat proiectorul pe mijlocul camerei, am putut proiecta o imagine perfect dreptunghiulară, fără nicio distorsiune (deformare).

Nu am testat partea de 3D – observați cât de greu mai găsim azi conținut 3D? Se pare că și producătorii au renunțat la tehnologie. Proiectorul are tehnologie capabilă să convertească imaginile 2D în 3D, e la fel ca la televizor, nu are farmecul unui conținut digital creat special 3D.

Aplicația Epson iProjection, disponibilă pentru Android sau iOS permite controlul proiectorului de la distanță.

Concluzii

Epson EH-TW5350 este un videoproiector bun, care merită luat dacă aveți o cameră mare pe care vreți să o transformați în sală de cinematograf. Adăugați doar un sistem de sunet decent și aveți o experiență deosebită. Nu este un proiector ieftin, dar oferă calitate a imaginilor mai bună decât modelele ieftine, iar dimensiunea poate ajunge pînă la o diagonală de proiecție de 8.4 metri. Eu zic că merită.

Galerie foto