Am fost astăzi la Esports Summit: un eveniment dedicat pasionaților de gaming. A fost a patra ediție a acestui eveniment. S-a discutat despre influența și impactul industriei, despre cele mai reușite evenimente de gaming din România și viitorul industriei. România este în top 6 în Europa din punct de vedere al industriei de dezvoltare de jocuri video.
Cu ocazia acestui eveniment, Vodafone, care este sponsor principal, a lansat cartela GG, Vodafone GoodGaming.
Despre gaming, mai mult decât o simplă joacă
Specialiști din industria de esports, reprezentanți din instituții, manageri ale brandurilor implicate în gaming în România și jucători profesioniști și creatori de conținut de gaming au oferit astăzi participanților o imagine de ansamblu asupra ecosistemului pasionaților de jocuri video. Au fost prezentate tendințele și oportunitățile existente pe piața din România și din lume.
Sâmbăta viitoare este Gaming Marathon, unul dintre cele mai mari evenimente din România. Într-o singură zi se reunesc 300.000 de oameni, mai mult public decât orice festival de muzică din România, a explicat Tudor Dăescu, președintele Esport Summit. Anul trecut, în România a fost campionatul mondial de esports, la Iași. Acolo un singur meci a avut 8 milioane de privitori pe streaming și au fost zeci de meciuri, zeci de streameri mari invitați, audiența fiind estimată la zeci de milioane de privitori din toată lumea.
Industria jocurilor este în plină efervescență. Sunt companii prezente local de peste 30 de ani, atragem multe nume mari, dar lipsa de interes și neseriozitatea autorităților alungă investitorii. România putea găzdui federația europeană de esports, însă au renunțat din cauza autorităților. România putea fi prima țară care adoptă o lege esports, dar legea este tot în Parlament. Iar alte țări europene au fost primele care au adoptat astfel de legislații.
Sunt și probleme, dar nu imposibil de depășit
Cătălin Butnariu, președintele RGDA (Romanian Video Game Developers Association), a declarat că România este pe locul 6 din Europa într-un clasament realizat în funcție de numărul de angajați din domeniul de Gaming, între 6 și 7 mii de oameni. În acest sens, Amazon și-a deschis un studio de jocuri în București, care se va concentra pe susținerea portofoliului diversificat de jocuri al Amazon Games, acum și în viitor.
Mara Mareș, membru al Camerei Deputaților, a declarat că România se află pe drumul spre reglementarea Esports-ului. Da, există o lege care este în dezbatere în Parlament. Când va fi gata, va fi adoptată.
Nedim Baytourn, director Consumer Business Unit Vodafone, a lansat în România primul produs de Esports: Vodafone Good Gaming. Este o cartelă 5G creată pentru Gameri cu „Power-ups în jocuri și totul nelimitat”. El a declarat că Vodafone asigură deja de câțiva ani două elemente esențiale Esports-ului, conexiune stabilă și accesul la tehnologie.
Mădălina Popa, reprezentant Microsoft, pasionată de AI și psihologia tinerilor, a făcut o comparație între excelența avută de România atât în Counter-Strike prin rezultatul recent exemplificat de către Nedim, cât și în robotică, unde 2 echipe de robotică din România au câștigat premiul 1 și 2 la o competiție internațională. În plus, aceasta a evidențiat avantajele inteligenței artificiale în viața unui gamer, un ajutor foarte bun fiind o comunitate de AI lansată recent de către Microsoft.
Vă invit să urmăriți și alte discuții care mai apar pe tema asta. Și desigur, industria de gaming care este una foarte efervescentă în România.